Egy kis thai kényeztetés: Egyszerű kókuszos fekete rizspuding (Glutén-, tej- és cukormentes)
Bár kifejezetten jót tett nekem ez a hosszas itthonlét és sokkal kiegyensúlyozottabbnak is érzem magam, azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem "csillan" fel a szemem egy-egy repülő láttán, mikor esténként séta vagy futás közben húzza a kondenzcsíkot felettem. 😊 Azért lassacskán jól esne ellátogatni már legalább egy hosszú hétvégére egy újabb desztinációba, pláne, hogy itthon most még az időjárás sem épp júniusi!
Viszont itt a nagy tanulás közepette már receptet is régen gyártottam. Ez viszont kicsit elkalauzol minket az egzotikus ázsiai ízek világába. Thaiföldön és még sok ázsiai országban ez a desszert szinte klasszikusnak számít, hihetetlenül gyorsan elkészül és nagyon finom, mégis a fekete rizstől (amit már itthon is lehet kapni - bár nekem még Indonéziából volt egy kisebb csomaggal) egy kicsit különleges is.
Egyszerű kókuszos fekete rizspuding
Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:
- 120 g fekete rizs
- 300 ml víz
- 300 ml cukormentes kókusztej
- 80 g eritrit
- 1 rúd fahéj
- 1/2 rúd vanília kikapart magja (vagy 1/4 tk. vaníliaőrlemény)
- 1 db lime reszelt héja
- 30 g kókuszreszelék (a legjobb, ha friss kókuszból mi magunk készítjük)
- csipet só
- sótlan, cukrozatlan, pirított kókuszchips a díszítéshez
A riszt alaposan átmosom és a vízzel és egy csipet sóval és egy rúd fahéjjal felteszem főni egy lábasban. Addig főzöm kis lángon, míg a vizet a rizs teljesen felszívja. Ez után adom hozzá a kókusztejet és az eritritet, valamint a vaníliarúd kikapart magját. Amikor a rizs annyira felszívta a kókusztejet is, hogy még folyós, de már nem úszik benne, hozzáadom a lime lereszelt héját és a kókuszreszeléket. Egyszer átforgatom még és lehúzom a tűzről. Kis pohárkákban tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése