A nyári grill partik üdítő desszertje: Epres pavlova torta vaníliás rosékrémmel (cukor- és gluténmentesen is)
Mert a fesztiválokat szeretjük, a rosét pedig
egyenesen imádjuk! Tavaly látogattam ki először a barátaimmal erre a rosé fesztiválra, ami a mostani bejegyzésem "indító rugója", nagyon jól éreztük magunkat és hát remek borokat kóstoltunk. Idén
éppen ugyanennek a fesztiválnak a pontos időpontját keresgéltem, mikor találtam egy felhívást a weboldalon, mely szerint receptversenyt is hirdetnek. Gondoltam, miért ne? Úgyis imádok versenyezni, a hülye maximalizmusommal viszont lehetetlen mit kezdeni, mert mindig győzni akarok! Természetesen ha nem jön össze, nem keseredem el, felfogom egy újabb tanításnak, mert remek lehetőség arra, hogy végiggondoljuk, hol kell még javítani (bár sokszor nem is csak ezen múlik)! 😊 Szóval annyi volt a
kiírás, hogy a grill partik hangulatához kötődjön vagy elengedhetetlen kelléke
legyen és jól illeszkedjen mellé a rosé bor (vagy a rosé mellé a recept?) J Grill parti kellék…
hmm… Újabban elég sok olyan receptet kreáltam, ami valamilyen formában újítás
volt, mindamellett se cukrot, se lisztet nem tartalmazott. Főzni főztem már
vörösborral, fehérborral, de roséval még nem. Sütni meg pláne nem. Nagyon
régóta ki akartam próbálni a híres pavlova tortát, egyszer láttam Jamie-nél hogyan
készíti, akkor teljesen lenyűgözött. Ugyan enni már ettem, de készíteni még
sosem. Szerintem egy remek grillparti „kellék” lehet a nyári estéken, mivel egy
egész könnyed tortát kapunk, pláne akkor, ha elkerüljük a lisztet és a cukrot,
a sok-sok gyümölccsel frissítően hat egy fűszeresebb hús után. Rosé borból
szeretem a gyümölcsösebb változatokat, amiben esetleg a vanília íze is dominál,
így ehhez a recepthez is egy ilyen félszáraz rosét választottam. Az én pavlova
tortám: egy könnyű, laza tojáshab cukor nélkül, rajta egy jó zabaglionhoz vagy
borsodóhoz hasonló vaníliás főzött krém, amit a görög joghurt még frissebbé
tesz, rajta az éppen szezonját érő, pirosló eperrel és hogy egy kis játékosság,
lazaság is legyen benne a rosézselé „cukorkák” emlékeztetnek a party hangulatra.
A glutén érzékenyeknek külön öröm, hogy ők is
bátran fogyaszthatják a tortát, a recept elkészíthető cukros és cukormentes változatban.
Cukormentes epres pavlova torta
vaníliás rosékrémmel (Cukor- és gluténmentes)
Az alaphoz:
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 kk. almaecet
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 6 ek. eritrit
A tojásfehérjéket szétválasztom a sárgájától,
vigyázva arra, hogy a sárgája egyben maradjon. A tojások sárgáira szükség lesz
a krémhez, így azokat hűtőbe teszem addig. A fehérjéket egy csipet sóval
elkezdem habbá verni, mindaddig, míg már kemény állagot kapunk, de még nem
fényesedett ki. Ez után hozzáadom a vaníliaaromát, az almaecetet, az eritritet
és beleszitálom a kukoricakeményítőt, majd ezt együtt verem tovább, míg megkapja
az előbb említett szép fényességet. A
sütőt (nem légkeveréssel) előmelegítem 150 °C-ra. Egy sütőpapírra kb. egy 20 cm
átmérőjű kört rajzolok, megfordítom a papírt, majd szitálok rá egy kis
kukoricakeményítőt (el is hagyható, de sokkal könnyebben levehető majd sütés
után az alap), a körre halmozom a masszát és egy kisebb mélyedést formálva, az
oldalait picit rusztikusan hagyva (szerintem így fog remekül kinézni) így
teszem sütőbe kb. 45 percre. Ezt követően 120 °C-ra leveszem a sütőt és még 15
percig sütöm, majd elzárva kb. 10-15 percig bent hagyom a torta alapot. Az ajtót
ne nyissuk ki, hogy ne essen be a tortaforma. Hagyom kihűlni.
Krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 1 tk. vanília aroma
- 1 csipet só
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 6 ek. eritrit
- 1,5 dl száraz/félszáraz gyümölcsös jellegű rosé bor
- 300 g görög, krémes natúr joghurt
A tojások sárgáit fehéredésig csomómentesre keverem
a csipet sóval, vaníliaaromával, keményítővel és 4 ek. eritrittel, majd
hozzáöntöm a bort és egy fazékban habverővel addig hevítem és főzöm, míg
besűrűsödik a krém. Lehúzom a tűzről és hagyom alaposan kihűlni. Amikor kihűlt,
a joghurt kb. felét hozzákeverem.
Házi rosézselé
„cukorkák”
- 1 dl rosé bor
- 2 ek. eritrit
- 1 ek. zselatin
- ½ tk. piros ételfesték
A bort felforralom, hozzáadom az édesítőt, az ételfestéket (egy sokkal
intenzívebb színt kapok ezáltal) és a zselatinport, majd tetszés szerinti
formákba öntöm és hagyom alaposan kihűlni, ill. megdermedni.
Díszítéshez:
- ízlés szerinti mennyiségű friss eper
A torta összeállítása:
Amikor minden összetevő kihűlt, a torta alapra halmozom a joghurtos - vaníliás
borkrémet, majd rákanalazom a megmaradt friss görög joghurtot, melyben
elkeverek még 2 ek. eritritet. Alaposan megmosott, friss epret szórok rá, majd
a „cukorkáimmal” díszítem még.
A cukorral készített verzió elkészítési módja ugyanez (a verseny miatt akartam mindkét változatot), csak az eritrit
helyett porcukrot használjunk az alábbi recept szerint:
Az alaphoz:
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 kk. almaecet
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 4 ek. porcukor
Krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 1 tk. vanília aroma
- 1 csipet só
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 6 ek. porcukor
- 1,5 dl száraz/félszáraz gyümölcsös jellegű rosé bor
- 300 g görög, krémes natúr joghurt
Házi rosézselé
„cukorkák”
- 1 dl rosé bor
- 2 ek. porcukor
- 1 ek. zselatin
- ½ tk. piros ételfesték
A receptet a kollégákon teszteltem és nagyon ízlett
nekik, így muszáj volt megosztanom veletek is. Az eredményről remélem mielőbb értesülök majd. Addig is szurkoljatok! 😉
Hozzáteszem a kis házi gumicukorkákért teljesen odavagyok, külön is megállják a helyüket és hát a kollégák is imádták. Azt hiszen mindenféle ízvariációban ki fogom próbálni. Tényleg egy kis őrület a szürke hétköznapokra, persze alkohol nélkül, gyümölcsösen. Az alkoholos változatra pedig már számos újító ötlet merült fel a rosszabb munkanapokra (kreatív a csapat 😃), talán majd egy csapatépítőn megkapják a "magukét"! 😁
Hozzáteszem a kis házi gumicukorkákért teljesen odavagyok, külön is megállják a helyüket és hát a kollégák is imádták. Azt hiszen mindenféle ízvariációban ki fogom próbálni. Tényleg egy kis őrület a szürke hétköznapokra, persze alkohol nélkül, gyümölcsösen. Az alkoholos változatra pedig már számos újító ötlet merült fel a rosszabb munkanapokra (kreatív a csapat 😃), talán majd egy csapatépítőn megkapják a "magukét"! 😁
Megjegyzések
Megjegyzés küldése