Remek, gyors lazacos fogások - kimentenek az unalmas menzai kosztból vagy átsegítenek a böjti időszakon

Nem tudom, ki hogy van vele, de én magam szoktam húsmentes napokat tartani, pedig imádom a húst. Igyekszem ügyelni arra, hogy egy héten legalább 1-2 alkalommal egyek halat is. Bármikor jöhet egy jó tonhal saláta vagy egy remek lazacos fogás. Gyorsan elkészülnek és nagyon egészségesek. A kedvenc halaim. :)

Mivel nagyböjti időszak van, gondoltam remekül jöhet néhány recept. Vallásosan neveltek, így a nagyböjtöt is igyekszem tartani. Általában a péntekeket, de naptól függetlenül utóbb sokszor van úgy, hogy néhány napig egyáltalán nem eszem semmiféle húst. Szerintem kellenek ezek a bötjök, mert egyfajta tisztulási folyamat is ez. De teszem hozzá, hogy nem értek egyet azzal, aki egészségügyi okokból egyáltalán nem eszik húst, mert szerintem igenis szüksége van rá a szervezetnek, de az is tény, hogy nem ilyen nagy mennyiségben, mint amit manapság a társadalom elfogyaszt. Különböző vallások, energetikai irányzatok, hitrendszerek különféle módon tartják vagy ajánlják a "böjti" illetve húsmentes szokásokat, megvonásokat. Igazság szerint nem csak a hús elhagyásával jár a valódi böjt. Legalábbis nem az a célja az én véleményem szerint. Szerintem az önmegtartóztatás, kicsit a "befelé fordulás", az önmagunkba vetett munka időszaka is ez. Aki ismer és aki olvasta már a bejegyzéseimet, tudja, hogy imádom élvezni az életet, szeretek jókat enni, inni, kiélvezni az ízeket... és úgy általában mindent, ami miatt érdemes volt a világra születni. A túlzott önmegtartóztatás nem az én stílusom, egyszerűen nem hiszek benne, szerintem előbb vagy utóbb valahol kibukik minden emberben, vagy így vagy úgy... elvégre valamilyen szinten 'ösztön' lények vagyunk. Ez lehet, hogy nem éppen összeegyeztethető a 'vallással', viszont én pont azt gondolom erről, hogy a hit nem egy egyház tanításaitól függ kizárólag... Más hinni és követni egy rendszert, néha magyarázatok nélkül. De ebbe jobban nem is szeretnék belemenni. A lényeg, hogy szerintem egy életen át biztosan nem működik a túlzott önmegtartóztatás, ideig óráig csak, akkor viszont tartsuk be (ha mást nem azért, hogy értékelni tudjuk, mikor élvezhetjük a jó dolgokat 😁). Úgy gondolom, hogy élni születtünk a világra, de a testünknek és lelkünknek időnként szüksége van pihenésre. Ez szerintem pont olyan, mint amikor egy fárasztó, munkával teli hét után, beleveted magad a hétvégi buliba, majd utána vasárnap ezt jó alaposan kipihened. 😊 Lehet nem a legjobb példa, de ez jutott hirtelen eszembe. Na nálam ez általában úgy működik, hogy hétköznap munka, munka, munka... és az egyéb mindenféle elfoglaltságom, ügyes-bajos dolgaim, hétvégén utazás, buli, néha még egy kis munka, szinte alig alszom és ha nagy ritkán sikerül hazajutnom a szüleimhez, ott vár egy nagy-nagy pihenés. Habár nagyon is a végletek embere vagyok, a törekvésem az, hogy megtaláljam az egyensúlyt. Ha kell bulizom, ha kell jól érzem magam, jókat eszem, iszom, de amikor érzi a testem, hogy STOP, picit megállok és magammal foglalkozom. 



Az alábbi receptjeim tényleg azoknak is ajánlott, aki imádják a halat, de nagyon kevés idejük van főzni, hiszen nagyon gyorsan elkészíthetőek, mégis roppant egészséges és ízletes fogások. A nagyböjt időszaka alatt még éppen aktuálisak, akár másnapi ebédként is remekül szuperálnak, ha már unjátok a menzai kosztot. Ha tehetném, minden nap főznék, de sajnos néha még egy-egy telefonhívásra is alig van időm. A barátokkal is néha úgy kommunikálok, hogy közben húsz millió másik dolgot csinálok éppen. Szerencsére léteznek online megoldások, így tudok velük kommunikálni, miközben megírok egy céges levelet, telefonon beszélek egy partnerrel, közben éppen a kávémat szürcsölöm még és folyamatosan post it-ekre írom a közben felmerülő gondolatokat. Kicsit borzalmas, de tényleg így van. Néha valóban úgy érzem, hogy egy folyamatos rohanás az élet és sosem lesz vége. Amikor viszont van időm leülni, ami ritka és unalmas, rájövök hogy ez mennyire nem is nekem való és újabb pörgés után nézek. 😊 Majd pihenünk a sírban... nemde? :)

Lazac és tök... mi a közös vonás? Mindkettőhöz nagyon remekül illik a kapor! Hát íme egy igazán kapros recept...

Grillezett lazac kapros currys tökpürével
  • 1 tk. kókuszzsír
  • 1 lazac filé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 5 g kapor
  • 250 g gyalult tök
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. kókusztejszín
  • 1 tk. currypor
  • 1/4 tk. chilipor
  • 1/4 tk. fokhagyma granulátum
  • 1/4 tk. fekete só
  • só, bors

Először a tökpürét készítem el. A vöröshagymást apróra vágom, majd megdinsztelem a kókuszzsíron. Ezt követően teszem hozzá a tököt, amit alaposan megpárolok. Nem szoktam teljesen szétfőzni, hogy a rostokat még éppen érezni lehessen az ételben. Sózom, borsozom és hozzádom a chiliport és a curryport. Egy botmixer segítségével a tűzről levéve alaposan összeturmixolom az egészet. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a kaprot, a kókusztejszínt és a zúzott fokhagymát, majd addig főzöm, míg újra felrottyan. A lazacfilét fekete sóval ízesítem, megszórom némi fokhagyma granulátummal és frissen őrölt borssal. Ízlés szerint grillserpenyőben megsütöm. 


Roston lazac grillezett citrommal és spenótos rizstésztával (taiglatelle 'méretű')
  • 1 db kb. 125 g-os lazacfilé
  • 80 g rizstészta
  • 1/2 tk. kókuszzsír
  • 2 ek. spenótpüré
  • 2 ek. kókusztejszín
  • 1/2 citrom leve
  • 2 szelet citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A rizstésztát sós vízben kifőzöm "al dentére" és leszűröm. Mindig hideg vizet engedek a tésztára, hogy ne főljön tovább, így megmarad a keménysége. A kókuszszírt felhevítem és a zúzott fokhagymát megfuttatom rajta, majd hozzáadom a spenótot és a kókusztejszínt és a tészta főzővizéből egy keveset. Ízlés szerint sózom, borsozom és a tésztát megforgatom benne. A lazacfilét sóval, borssal grillsperpenyőben zsír nélkül megsütöm, végül meglocsolom fél citrom levével. Mellette a 2 szelet citromkarikát is gyorsan meggrillezem. Egy finom sauvignon blac tökéletesen illik hozzá, ha vendégem van, mindenképpen azzal tálalom.


Grillezett lazac grill paradicsommal olívás, kapros lágy sajtkrémes "vajjal"
  • 1 szelet lazacfilé
  • 4-5 db cherry koktélparadicsom
  • 2 ek. light krémsajt
  • 1 ek. ghí
  • 2-3 szem olívabogyó
  • 1/2 tk. kapor
  • 1/4 tk. fokhagyma granulátum
  • só, bors
  • 80-100 g salátakeverék

Először a fűszervajat készítem el. Az olíva bogyókat nagyon apró darabokra vágom. A sajtkrémet összekeverem a ghível (szerintem ez a vaj egészségesebb változata), majd hozzáadom a kaprot és az olívabogyót, ízlés szerit frissen őrölt borssal és ha szükséges (az olívabogyó nagyon sós) pici sóval fűszerezem még. A lazacot sóval, borssal és némi fokhagyma granulátummal fűszerezem, majd grillserpenyőben megsütöm mindkét oldalát. Ha kész a serpenyőbe dobom a félbe vágott koktélparadicsomokat is. Friss salátakeverékkel tálalom. A fűszervajat tálaláskor ráhelyezem a lazacra, mikor szétolvad rajta, isteni ízt kölcsönöz neki. 


Amikor Franciaországban jártam, minden reggel a pékség előtt csodálkozva néztem a pultokon kihelyezett friss, többféle ízesítésű quiché-eket. Igazán egyszerű, de fantasztikus étel és bármilyen módon variálható. Ellenállhatatlan mind látvány, mind íz tekintetében. Nekem ez a lazacos, brokkolis az egyik kedvencem, de nagyon szeretem gombás - sonkás - sajtos, sprágás - baconos vagy a négysajtos változatát is, édes változatban is ugyanilyen gyorsan, bármikor elkészíthető. Nem tudom, hogy tudtátok-e, de ez alapvetően a franciák "pizzája". Egy egyszerű vajas tészta, megtöltve tulajdonképpen bármivel, leöntve egy kis eredetileg tejszínes krémmel. Én most egy egészségesebb, light verziót mutatok be nektek, ahogy én készítem itthon.




Lazacos brokkolis szárított paradicsomos pite (quiche) mozzarellával - gluténmentes
(24 cm-es piteformához)

Tésztához:
  • 4 ek. zabliszt
  • 4 ek. apró szemű zabpehely
  • 4 ek. kukoricaliszt 
  • 1 tojás
  • 1 ek. almaecet
  • 2 ek. kókuszzsír
  • 2 ek. hideg víz
  • némi kukoricaliszt a nyújtáshoz, formázáshoz
Kivételesen az adagok azért "kanálnyi" egységekre történtek megadásra, mert lemerült a konyhai mérlegben az elem, így kénytelen voltam így kísérletezni. 😉 A liszteket összekeverem egy keverő tálban a zabpehellyel. Hozzáadom a sót és egy kevés borsot, majd a még éppen nem folyós, de kellő puhaságú kókuszzsírt, ezt követően kerül hozzá a tojás, az almaecet és hideg víz. Egy villával vagy akár kézzel összegyúrom és fél órát pihentetem a hűtőben nyújtás előtt. Gyorsan és óvatosan kell dolgoznunk vele, hiszen a kókuszzsír miatt nagyon könnyen megmelegszik és a sikérmentes lisztek miatt jobban szétesik mint a fehér lisztes változata. Kinyújtom kb. akkorára, amekkora a piteformánk és ráhagyok még 2-3 centit, hogy az oldalát is ki tudjam vele bélelni. Kézzel még elegyengetem a formában. Megszurkálom egy villával és kb. 170 °C-os sütőben 10 percig elősütöm. 



Töltelékhez:
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1/2 tk. kókuszzsír
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 3 dl zsírszegény tej
  • 125 g-os lazacfilé
  • 1/2 tk. chilipehely
  • 1/4 tk. szerecsendió
  • 1/2 tk. kakukkfű
  • 1/2 tk. szárított petrezselyem
  • 25 g szárított paradicsom
  • 100 g light mozzarella
  • 1/2 tk. fekete só
  • frissen őrölt bors
A piténk sütésre várakozik....

Először is a lazacot sütöm meg egy grill serpenyőben, melyet előzőleg már fekete sóval és frissen őrölt borssal ízesítettem. Amikor kész vagyok és picit kihűlt, villával darabokra töröm. A kis fej vöröshagymát vékony szeletekre vágom, és a kókuszzsíron megpárolom egy kis víz segítségével. Hozzáadom az apró darabokra bontott brokkolit és így párolom az egészet együtt. Ha fagyasztott brokkolival dolgozunk, akkor viszonylag hamarabb elkészül, a friss verziót picit tovább párolom. Én szeretem, ha nem fő szét teljesen benne. Sózom, borsozom és miután elkészült ezt is félreteszem. A tojást egy habverővel alaposan elkeverem a keményítővel és a tejjel. A tejet csak fokozatosan adjuk hozzá, hogy ne legyen csomós. Egy edényben elkezdem forralni ezt az elegyet és addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát, a chili pelyhet, a lazac darabokat, a brokkolit és az apró darabokra vágott szárított paradicsomot. Ez után fűszerezem a kakukkfűvel, a szerecsendióval és ízlés szerint még sóval, borssal. Ráöntöm a félig átsült tésztára, a tetejére pedig apró kockákra vágott mozzarella darabokat szórok, majd az egészet kb. 170 °C-on 45 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha már nem folyós a massza és a mozzarella is kissé rápirult. Javaslom tálalás előtt hűtsük ki jól, mert ekkor lesz igazán jól vágható. Ha melegen szeretnénk fogyasztani, inkább újra melegítsük fel. Legalábbis én így csinálom :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)