Aki rajong a savanyú káposztáért és a köménymagért, de a csirkét sem veti meg ezt a diétás receptet mindenképpen próbálja ki!

Általában a savanyú káposztából készült ételek nem tartoznak a túl könnyű kaják közé. Gondoljunk csak bele… székelykáposzta, töltött káposzta, stb. mind mind túl zsíros, nehéz, magyaros ételek közé sorolhatóak, pedig nem feltétlenül kell annak lennie. Én személy szerint nagyon szeretem a savanyú káposztát. Rengeteg C-vitamint tartalmaz a téli napokra és ha a köménymag ízével párosulva ropog a fogam alatt, egyszerűen nem tudok ellenállni. Emlékszem, mikor gyermekkoromban otthon húgommal együtt „tapostuk” a hordóban, hiszen a házi savanyú káposzta mégis csak más, tartósítószer mentes és anyu remekül csinálta, az egész család imádta. Tudtátok, hogy pl. fogyókúrához is tökéletes, hiszen 100 g csak 17-18 kcal-t tartalmaz?

Ez a receptem egy kicsit a bajor (ők csak kevés fűszert használnak) és egy kicsit az erdélyi konyha ötvözete is. Minap nézegettem a decemberi bajoroknál készült képeket és ebből jött az ötlet. Diétás, alacsony kalóriatartalmú és mégis jól lakik az ember tőle. Emésztésjavításra páratlan. Azért ez ízletesebben készül, mint a német variációi, de biztos vagyok benne, hogy pl. sült bajor kolbászkarikákkal társítva még ízletesebb, főleg ha nem diétázunk.


Párolt köménymagos, csirkés káposzta

  • 250 g savanyú káposzta
  • 150 g csirke felsőcombfilé, bőr nélkül
  • 1 tk. köménymag
  • 1 tk. kókuszzsír
  • 1 babérlevél
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk. chili
  • 1/4 tk. cayenne bors
  • 1/4 tk. fekete só



Egy tepsiben az olvasztott kókuszszíron üvegesre sütöm az apróra kockázott vöröshagymát, majd hozzáteszem a kockákra vágott combfilét. Azért használok combot, mert nem annyira száraz, mint a csirkemell és bőr nélkül nem sokkal több kalóriát tartalmaz. Mikor a csirkedarabkák szép piros színt kaptak, akkor jön rá a köménymag. Szerintem jobban kiadja az ízét, ha egy kis zsiradékon megfuttatom. Megy bele a savanyú káposzta. majd az egészet sózom, hozzáadom a cayenne borsot, a chilit, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és a fekete sót. A fekete só ad az ételhez egy kis füstös ízt, ezért szeretem használni. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, lefedem és pár perc alatt alaposan átpárolom. Akkor jó, ha a víz elfőtt és egy picit elkezdett pirulni az alja. Remek étel és tényleg nem tartalmaz sok kalóriát. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)