Kávéőrültek cukormentes szülinapi tortája azoknak, akik már unják az egyszerű tiramisut
Egy találós kérdés... Mi az amit nagyon imádok és az egyik közös pont Sziszi barátnőmben és bennem? A kávészeretetünk... kávé reggel, kávé délben, tejes kávé étkezés helyett és tulajdonképpen bármikor. Nincs is jobb érzés, például egy hétvégi napsütéses reggelen a kávé illatára ébredni vagy egy idegen városban egy remek kávézó teraszán ücsörögni, élvezni a napsütést és bámulni az embereket... számomra ez egy hatalmas flow élményt jelent! Rengeteg kedvenc kávézóm van a városban, ahová feltöltődni járok, ha már mindenből "túl sok"... Sziszivel van egy kedvenc kávéház láncunk, ahová bármikor szívesen beülünk és a kávéjukban sosem lehet csalódni. Összegyűjtötték a világon a legjobbakat: a tipikus olasztól elkezdve egészen a japán, arab és amerikai kávékonyha ízeit megkóstolhatjuk nálunk... és én igyekszem végig is kóstolni! Szerintem fantasztikusak! Szerencsére haza is tudunk hozni belőle, ha ízlik, így általában itthon is azt iszom. Az egyik nagy kedvencem a Miami Beach vanília latte, a felgőzölt tejet vaníliával, sok fahéjjal és egy pici szerecsendióval fűszerezik. Kell ennél jobb? Az amerikaiak is nagyon kedvelik! :) Nagy tervem, az ezer másik mellett, hogy egyszer talán beiratkozom egy barista tanfolyamra...
Sziszi szülinap... imádok a barátoknak készíteni valami házi finomságot, ami persze cukormentes. Egész héten, sőt igazából már 2 hete azon izgultam, hogy mi lenne Szilvi számára a legmegfelelőbb torta... azt sejtettem, hogy a kávéval nagyon nem lőhetek mellé, de először gondoltam készítek neki egy tiramisu tortát, házi babapiskótával, cukormentesen, bla-bla-bla... Dehát az agytekervényem ismét beindult, mikor egyik délután munka után bekeveredtem a kedvenc kávézómba és épp a Miami Beach vanília lattémat szürcsöltem...
A házi babapiskótával még sosem próbálkoztam. Főleg egy tortához nagyon nehéz eltalálni, ha nem fehér liszttel dolgozunk, hogy mikor megfelelő az állaga. Nem esik szét áztatás után, de nem lesz nagyon sűrű sem. Egyik este hazaérve a táncról nekifogtam, ugyan 3-szor álltam neki (ami még nem fordult elő velem eddig), de azt hiszem a végére sikerült megalkotni a "tökéletest", persze még ezt is tudnám fejleszteni, hiszen bármit lehetne, de így ez már igazán finom lett és sütés közben az egész lakásban vanília illat terjengett! Hmm... imádom! :)
Házi, cukormentes babapiskóta
(kb. 18 darabhoz)
- 3 tojás
- 3 ek eritrit
- 3 ek. rizsliszt (kb. 1 ek rizsliszt 20 g)
- 1 ek. zabliszt (1 ek. zabliszt 10 g)
- 1 tk. búzasikér
- 1 tk. sütőpor
- 1/2 tk vanilia aroma
- 1 csipet só
- 1 ek melegvíz
A tojássárgákat szétválasztom a fehérjétől. A fehérjét egy csipet sóval és 1 ek. eritrittel kemény habbá verem. Az eritritet csak a vége felé adom hozzá. A tojássárgájához hozzáadom a meleg vizet, a vanília kivonatot és az eritritet, majd fehéredésig verem egy habverő segítségével. Ezt követően szitálom hozzá a sütőporral, búzasikérrel alaposan elkevert lisztkeveréket. A felvert tojásfehérjéből egy keveset hozzáadok, majd azzal lazítom a tésztát, a végén hozzáadom a maradékot, de vigyázok arra, hogy a fehérje ne törjön össze. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe habzsák segítségével kb. 10 centi hosszúságú, tetszőleges halmokat nyomok (babapiskóta formában). Kb. 20 percig 160 fokon, majd végül 5-10 percig 180 fokon sütöm. Alaposan ki kell hűteni, utána már jó ropogós lesz.
A vaníliakrém receptjét azt hiszem külön is megosztom veletek, hiszen ha ezt kipróbáljátok, soha többé nem vesztek bolti pudingport, ami tele van mindenféle színezékkel és tartósítóval. Felhasználható bármilyen süteményhez, krémhez, de akár valamilyen friss gyümölccsel nagyon szuper pohárkrém lehet belőle, a sűrűségét pedig ti magatok is szabályozhatjátok attól függően, hogy mihez használjátok fel. Az alap recept, ami egy nagyon krémes állagot kap 5 dl tejjel készül, de például a süteményhez én 4 dl-t használtam, mivel egy sűrűbb krémet szerettem volna kapni.
Vaníliakrém (gluténmentes, cukormentes)
- 5 dl zsírszegény tej
- 3 tojás
- 3 ek. eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magja (használható vaníliaesszencia is)
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 1 csipet só
A tojásokat egy kézi habverővel alaposan elkeverem az eritrittel, a keményítővel, egy csipet sóval és a vaníliarúd kikapart magjával, majd fokozatosan felöntöm a tejjel. A fokozatosság azért kell, hogy ne csomósodjon be. Egy lábosba elkezdem forralni az egészet és sűrűsödésig főzöm, folyamatos kevergetés mellett.
Cukormentes Miami Beach vaníliás coffee latte torta
Mielőtt elkezdem, az egész tortához kb. 150 ml kávét, fahéjjal és szerecsendióval lefőzök, a szokásosnál kicsit sűrűbbre. Persze mivel inni is fogok, azért még egy adagot magamnak is lefőzök pluszban :)
Tésztalaphoz (16 cm-es formához)
- 1 tojás
- 4 ek. zabliszt
- 1 ek. kókuszzsír
- 4 ek. eritrit
- 1/2 tk. sütőpor
- 50 ml az előzőleg lefőzött ízesített kávéból
- 1/2 tk. fahéj
- késhegyni szerecsendió
- 1 tk. vanília aroma
- csipet só
A tojást szétválasztom a sárgájára és a fehérjére, amit egy csipet sóval és 1 ek. eritrittel kemény habbá verek. A sárgájához hozzáadom a maradék eritritet, a kókuszzsírt, a kávét, a fahéjat és a szerencsendiót, valamint a vanília aromát. Alaposan kikeverem, majd a sütőporral elkevert zablisztet hozzászitálom. Ez után jön a masszához a felvert tojáshab. Sütőpapírral kibélelt formába öntöm és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütöm. Szúrjunk egy tűt a tésztába, ha nem tapad rá a tészta, akkor már jó. Egy sűrűbb, de nedvesebb állagú piskótatésztát kell, hogy kapjunk.
Vaníliakrémhez:
- 250 g light mascarpone
- 4 dl tejből készült vaníliakrém (ld. fent)
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 ek. eritrit
Az előre elkészített vaníliakrémet jól lehűtöm, jön hozzá a mascarpone, a vaníliaaroma és az eritrit. Alaposan kikeverem, majd megy a hűtőbe.
Kávékrémhez:
- a vaníliakrémből 5 evőkanyálnyi
- 50 ml az előzőleg lefőzött ízesített kávéból
- 1 ek. eritrit
- 1/2 tk. fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 2 ek. zselatinpor
A kávét felhevítem a zselatinporral, hozzáteszek a vaníliakrémből 5 evőkanálnyit, majd fahéjjal és szerecsendióval ízesítem, illetve hozzáadok még 1 ek. eritritet. Ez is megy a hűtőbe.
Ami a torta összeállításához szükséges:
- kb. 1,5 adag babapiskóta
- tésztalap
- vaníliakrém
- kávékrém
- fahéj a szóráshoz
- 50 ml az előzőleg lefőzött kávéból
- díszítéshez egy barna és egy krémszínű selyemszalag
Az alaptésztát visszatesszük a tortaformába, majd a kávékrém felét rákenjük. Ezt követően a fehér krém fele is rákerül. Erre jön 1 réteg babapiskóta, amit nagyon vékonyan meglocsolunk kávéval. Erre jön a maradék kávékrém, majd újra a fehér krém. Fahéjjal szórom meg a tetejét. A legjobb, ha egy éjszakára hűtőben hagyjuk pihentetni. Másnap rakom körbe a babapiskótával, majd a szalagokkal átkötöm és már mehet is az ünnepeltnek vagy a családi asztalra :)
Have a nice day!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése