Frissítő lime-os, mentás hamis túrótorta (Tej-, cukor- és gluténmentes)
Érdekes ez a "karantén" vagy korlátozott kijárás dolog... az ember elővesz olyan dolgokat is, amiket már ezer éve nem művelt... Vicces, hogy a barátaim jókat nevetnek a nyugger programjaimon, amit a bringázás utáni estékre tartogatok hétvégén... dehát legalább kikapcsol! Viszont most, hogy sokat vagyok magammal, jut némi időm gondolkozni is... Na igen nem szoktam... 😉😅 Na jóóó szoktam, elég sokat... csak azt mondják nem áll jól, így muszáj lesz leszoknom róla! 😂😜 De talán egy picit még mellőzöm a leszokást, ugyanis új projekteken töröm az agyam, köztük azon is, hogy újra tanulni fogok és beiratkozom még egy egyetemre! Aztán majd meglátjuk, hogy mi fog kisülni belőle, de most elég határozott lettem e tekintetben, s nem elrugaszkodva az egészséges táplálkozás témakörétől, hiszen miért ne lehetne a "hobbinkat" is fejleszteni?! 😉😊
Na de azért egyre több időm jut újra a konyhában somfordálni is... s úgy döntöttem, hogy újra meg kell osszak veletek egy remek receptemet! Nagy túróimádó voltam, míg nem kényszerültem arra, hogy elhagyjam a tejtermékeket... viszont az alábbi "túrótorta" ízre szinte egy az egyben megegyezik az igazi túróéval, így jó hír azoknak, akik a tejet mellőzik és imádják a túrót, mert van alternatíva! 😉
Frissítő lime-os, mentás hamis túrótorta
(kb. 16-18 cm-es formához)
Piskóta hozzávalói:
- 2 db tojás
- 30 g eritrit
- 30 g barna rizsliszt
- 5 g karobpor
- 1/4 tk. gluténmentes sütőpor
- csipet só
A tojásokat kettéválasztom, külön a sárgáját és külön a fehérjét. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd a tojássárgáját is az eritrittel. Amikor ez kifehéredett, hozzáadom az átszitált rizsliszt-karobpor-sütőpor keverékét és jól elkeverem. Egy kevés tojáshabbal fellazítom, majd óvatosan, - hogy a hab ne törjön össze - az egész tojáshabot hozzákeverem. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütöm a piskótát. Egy fogpiszkálóval egyszerűen megnézhetjük, hogy elkészült-e már... ha beleszúrjuk a közepébe és nem ragad rá a tészta, akkor már kivehetjük a sütőből. Ez sütőtől függően kb. 10 perc. Összeállítás előtt hagyom teljesen kihűlni, így akár előző este is elkészíthető.
Kölestúróhoz:
- 150 g köles
- 200 ml víz
- 165 ml kókusztejszín (17-19 %-os)
- 100 g eritrit
- 3-4 db mentalevél
- 1 db lime
- 5 g zselatinpor
- csipet só
A kölest érdemes már egy éjszakával, de legalább 2 órával előtte beáztatni, majd átmosni. 200 ml vízzel és egy csipet sóval felteszem főni, majd mikor a víz elpárolgott és puhára főtt a köles, hozzáadom a kókusztejszínt is, majd az eritritet. Amikor az egész összeforrt, kicsit összeturmixolom (de hagyok benne apróbb darabokat - így állagra is jobban hasonlít majd az igazi túróra), 1 db lime reszelt héját és levét is hozzáadom, majd aprított mentalevelekkel teszem még frissítőbbé a krémet. A végén beleszórom a zselatinport és jól elkeverem. Hagyom hűlni, de csak langyos állapotáig és így öntöm a tortaformába visszahelyezett piskótalapra. Beteszem a hűtőbe, itt már teljesen kihűtöm.
Limezseléhez:
- 100 ml víz
- 1 db lime leve
- 1 pöttynyi természetes zöld ételfesték (elhagyható)
- 20 g eritrit
- 8 g zselatinpor
A vizet és a lime kifacsart levét felteszem melegedni. Hozzáadom az eritritet és mikor elolvadt, a zselatinport is feloldom benne, majd hozzáadom az ételfestéket, amivel alaposan elkeverem. Nem szabad forráspontig hevíteni, még előtte húzom le a tűzről. Kissé hagyom kihűlni és a torta tetejére öntöm, majd így hagyom hűtőben megdermedni. Ha szeretnénk feldobni a torta tetejére nagyon vékony lime szeleteket is tehetünk, mielőtt a zselét ráöntjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése