Sonkakrémes fánkocskák (Glutén-, tej- és cukormentes)

Bár még csak most volt vége az évnek, de máris elkezdődik egy újabb időszak, amely Vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart. Gondolom mindenki kitalálta már, miről beszélek... Nos, igen... itt a Farsang! És állna is a bál, ha nem lenne ez a mindenféle COVID-para! Azt hiszem, hogy már mindenki vágyik egy felhőtlen baráti összejövetelre színes maskarákban vagy ellátogatna valamelyik európai karnevál helyszínére. Sajnos ez most még várat magára, azonban farsangi buli ide vagy oda, fánkot azért lehet sütni! 

Képviselőt és szalagosat, hagyományosat és modernt, édeset és sósat. Én most egy sós változatot hoztam nektek, természetesen glutén- és tejmentesen. A tésztáját tulajdonképpen az édes változathoz is fel lehet használni, hiszen tulajdonképpen ez egy égetett tészta recept, így bátran varázsolhattok belőle képviselőfánkot, de akár egy finom profiterolt is. De mindezek előtt próbáljátok ki ezt a sós változatot, hiszen bármelyik buli, családi vagy baráti összejövetel vagy csak egy kis hétvégi borozgatás kísérője lehet. 

Sonkakrémes fánkocskák (Glutén-, tej- és cukormentes)
/kb. 30 darabhoz/

Tészta: 

  • 100 g barna rizsliszt
  • 50 g kókuszzsír
  • 100 ml víz
  • 50 ml kókusztej
  • csipest só
  • 3 db M-es méretű tojás

Egy edényben a kókuszzsírt, a vizet és a kókusztejet felteszem forrni egy csipet sóval. Mikor felforrt, hozzáadom a barna rizslisztet és egy fakanállal gyorsan elkeverem. Egyből össze fog állni a massza, azonban egy kicsit még kavargatni kell az edényben és bár a nevéhez mérten nem égetni, de egy kicsit "pirítgatni" igen. Sajnos rizsliszttel nem fog elválni az edény falától, mint a fehér lisztes változata, vagyis tulajdonképpen egyből el is válik. Ezt a tésztát hagyom szinte teljesen kihűlni és egy robotgépes habverővel egyenként elkeverem benne a tojásokat. Habzsákba teszem és dió nagyságú halmokat nyomok egy sütőpapírra, sütés előtt a csúcsos részeket lenyomkodom vizes kézzel. A fánkocskák kb. a duplájára fognak nőni a sütőben, így érdemes kellő helyet hagyni egymás között, a sütőt pedig már csak akkor nyitogatni, ha teljesen feljöttek és aranybarnára sültek. Hagyom kihűlni.

Krémhez:

  • 50 g barna rizsliszt
  • 50 g kókuszzsír
  • 400 ml kókusztej
  • 300 g füstölt, főtt sonka/tarja
  • 15 g sörélesztőpehely
  • só, bors
  • 1 púpozott tk. szárított metélőhagyma (vagy egy fél csokor friss)

A kókusztejet felforrósítom, de nem forralom, majd félreteszem. A kókuszzsírt felhevítem egy edényben, majd hozzáadom a rizslisztet és egy habverővel alaposan elkeverem. Apránként adom hozzá a meleg kókusztejet, közben folyamatosan keverem, hogy ne csomósodjon be, majd a végén sózom, borsozom és hozzáadom a sörélesztő pelyhet, valamint a metélőhagymát. Hagyom a besamelt teljesen kihűlni. A füstölt, főtt sonkát vagy tarját egy aprító gépben felaprítom és a kihűlt besamelhez adom, alaposan elkeverem és egy a félbe vágott fánkokba töltöm egy habzsák vagy egy kiskanál segítségével. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)