Chilis - köménymagos házi növényi sajt cukkinivel

Mióta száműztem a tejtermékeket az étrendemből, bevallom őszintén a sajtok azok, amik olykor-olykor nagyon hiányoznak. Főként az a finom köménymagos sajt, amit az egyik ismerősöm készít Nemesbükön. Ha van rá alkalmatok, egyszer látogassatok el oda és kóstoljátok meg! Isteni! 

Na de nem álmodozom! 😃 Szinte minden mást tudtam eddig helyettesíteni ezen termékek közül, de a boltban kapható növényi sajtokkal meggyűlt a bajom, legalábbis amit eddig kóstoltam. Egyrészt nagyon drágák is, másrészt az ízük leginkább a nem is sajtnak nevezett "pizzafeltét" nevű termékhez hasonló. Gondolom tudjátok, mire gondolok! 😀

Nemrég láttam a neten, hogy cukkiniből is lehet sajtot készíteni... gondoltam kipróbálom! Igazából nem is annyira úgy gondoltam rá, hogy sajt, hanem inkább csak egy újabb élelmiszer. Viszont némi ízesítéssel a sajt ízéhez és állagához egész hasonló finomságot lehet kapni. 


Chilis - köménymagos házi cukkinisajt (tejmentes)

Hozzávalók:

  • 350 g cukkini (kimagozott, meghámozott állapotban)
  • 150 ml cukormentes kókusztej (Alpro)
  • 1/4 citrom kifacsart leve
  • 45 g étkezési zselatin
  • 35 g kókuszzsír
  • 1/2 tk. fokhagymasó
  • só ízlés szerint
  • 1 púpozott tk. sörélesztőpehely
  • 2 tk. egész köménymag
  • 1/2 tk. chili pehely
  • kevés lenmagolaj a forma kikenéséhez

A cukkinit meghámozom, kimagozom és apró kockákra vágom. Egy edényben felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom és a cukkinit puhára főzöm. A vizet leöntöm róla, hozzáadom a citromlevet, a kókuszzsírt és a fokhagymasót. A zselatin a kókusztejjel feloldom, majd végül ezt is hozzáadom. Leveszem a tűzről és egy botmixerrel pürésítem. Ezt követően sózom, ha még szükséges. Hozzáadom a köménymagot, a chili pelyhet, valamint a sörélesztőpelyhet. Elkeverem benne, egy kicsit még melegítem, csak hogy a zselatin teljesen elolvadjon benne, de nem forralom. 

A formákat alaposan kikenem kevés lenmagolajjal (azért használom, mert viszonylag semlegesebb íze van az olívánál és jóval egészségesebb a napraforgóolajnál, amit szintén száműztem évekkel ezelőtt a konyhámból). Ha kissé kihűlt, hűtőben egy éjszakát pihentetem. A formából való kivétel előtt a formát finomat végigvágom oldalt egy lapos, hegyes késsel. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)