Az időtlen nyári, húsmentes klasszikus, amiért mindenki rajong - Ropogós falafel golyók, tejmentes mentás tzatzikivel (GM, TM)

A falafel nem véletlenül vált világszerte slágerétekké. Ez az egyszerű, mégis ízekben gazdag étel mindenkit levesz a lábáról. Sokan úgy gondolják, hogy a tökéletes falafel elkészítése egyszerű, de az igazság az, hogy számos kísérlet és tapasztalat szükséges hozzá. Én is hosszú utat jártam be, számos próbálgatás után született meg a saját receptem, ami kívül ropogós, belül ízletes és puha és nem esik szét sütés közben. 😉  

A falafel eredetét nehéz pontosan meghatározni, de a legelterjedtebb vélekedés szerint az étel Észak-Afrikából, valószínűleg Egyiptomból származik. Kezdetben babbal, pontosabban fava babbal készítették, később azonban a Közel-Keleten, különösen Libanonban, Jordániában, Izraelben és Palesztinában a csicseriborsó vette át a főszerepet. Az idők során a falafel átlépte a határokat, és számos változata terjedt el világszerte. Mindenhol más-más fűszerezéssel, formában és körettel kínálják, de az alapelv változatlan: a falafel egy laktató, ropogós falatka, ami vegetáriánusok és húsimádók körében is egyaránt nagy népszerűségnek örvend.

A falafel tehát nem csak egy étel – egy utazás a történelemben, kultúrák találkozása, és maga a kísérletezés öröme a konyhában. Ha még nem próbáltad ki, itt az ideje! Készíts hozzá tzatzikit, és élvezd ezt az ízorgiát, amely a világ különböző szegleteiből származó ízeket ötvözi. 

Falafel és tzatziki: egy tökéletes kombó

Bár a tzatziki hagyományosan egy görög étel, tökéletesen illik a falafelhez. Az eredetileg frissítő joghurt alapú, uborkás mártás enyhíti a falafel fűszerességét és egyensúlyt teremt az ételben. A krémes, hűs tzatziki és a ropogós falafel kontrasztja egyszerűen ellenállhatatlan.
Nem meglepő, hogy ez a kombináció Görögországban és Cipruson is népszerű, ahol a helyi konyha ötvözi a mediterrán és a közel-keleti ízeket. Az éttermekben gyakran találkozhatunk tzatzikivel tálalt falafellel, amely friss zöldségekkel és pita kenyérrel együtt kerül az asztalra.

Sajnos az utóbbi években ezt az ételt mellőznöm kellett, ugyanis nem fogyasztok tejtermékeket. Legutóbbi Santorinin töltött látogatásunk alkalmával is csak ácsingózva néztem az utastársaimat, mikor a gyrosukhoz kaptak egy jó nagy pohár tzatzikit is, én meg csak a "száraz" krumpli-hús kombót találtam meg a tányéromon egy kis salátával. 😁 Na persze, mert így kértem, ugyanis még a neten rákeresve sem találtam olyan éttermet, ahol tejmentes tzatzikit tálaltak volna elém. 😒 Hozzáteszem, körbe is röhögtek volna, ha ilyen kéréssel állok elő bármelyik tavernában. Szerencsére itthon 1-2 éve találtam olyan "tejföl" utánzatot, aminek az íze és az állaga is (mellékíz nélkül) igazán hasonló hozzá (bár nem görög joghurt, de tökéletesen helyettesíti), így már itthon bátran fogyaszthatom ezt is. 


Ropogós FALAFEL golyók, tejmentes tzatzikivel (gluténmentes, tejmentes)

Falafel (2-3 főre):
  • 200 g száraz csicseriborsó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. római kömény
  • 1/2 tk. őrölt bors
  • 1/2 tk. őrölt koriandermag
  • 1/4 tk. cayenne bors
  • 1/2 csokor friss petrezselyem
  • 1/2 csokor friss koriander
  • 1 púpozott evőkanál barna rizsliszt
  • 1/2 tk. sütőpor
  • só (ízlés szerint)
  • 1 kisebb db friss chilipaprika (ízlés szerint, el is hagyható)
  • olaj a sütéshez
A száraz csicseriborsót átmossuk, majd min. 12 órára beáztatjuk hideg vízbe. És itt jön a titok már a legelején (is): sosem lesz jó a falafelünk, ha konzerv vagy főtt csicseriborsóval próbálkozunk, tehát ez a lépés nem hagyható ki!
Legalább 12 óra múlva alaposan lecsöpögtetjük, majd egy aprítógépben alaposan ledaráljuk. Kb. darált dió állagúnak kell lennie. Érdemes az aprítógépben ezt a mennyiséget kétfelé választani. Ezután dobáljuk hozzá az aprítógépben a vöröshagymát, a fokhagymát és a friss petrezselymet, valamint koriandert, majd miután már ezt is összedaráltuk, a "masszát" egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket (római kömény, őrölt bors, cayenne bors, friss apróra vágott chili, só) és a rizslisztet, majd alaposan összekeverjük. Kb. 6 órát, de inkább 12 órát hűtőbe tesszük. Sajnos ez a rész sem hagyható ki, máskülönben a golyóink szétesnek. Sütés előtt jöhet még egy keverés és ekkor adom hozzá a sütőport is. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk és a forró olajban aranybarnára sütjük, majd egy papírtörlőn lecsöpögtetjük. 

Tejmentes mentás tzatziki (2-3 főre):
  • 1 nagyobb kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz Dr. Oetker Creme Vega - vegán növényi krém
  • friss kapor ízlés szerint
  • 1-2 csipetnyi só
  • kevés frissen őrölt bors
  • 1 ek. lenmagolaj vagy extra szűz olívaolaj
  • 2-3 levél friss menta
Az uborkát alaposan megmosom, majd a héjával együtt egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelem. Adok hozzá egy kevés sót és kb. egy fél órát-órát állni hagyom. Ezt követően az uborkát alaposan kinyomkodom a levéből, de még ne dobjuk ki, mert ha szükséges hígítani, akkor ezzel pótolható a folyadék. Hozzáadom a lenmag- vagy olívaolajat. Én az előbbit jobban kedvelem ehhez az ételhez, ha másért nem is, a gyógyhatása miatt. Hozzáadom az apróra vágott friss kaprot és mentaleveleket, majd a zúzott fokhagymát, végül a frissen őrölt borsot. Egy doboz Creme Vega megy rá, alaposan összekeverem és ha még szükséges, egy kis sóval "pótolom". Ha nagyon sűrű lenne, az uborka kinyomkodott levével hígítható. Tálalásig hűtőben tároljuk. 

Nos, kész a falafel, kész a tzatziki... én még Átol Tibor gluténmentes pitáját szoktam néha sütni hozzá. Nekem bevált! 😉

... és egy búcsúfotó Santoriniről...





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...