A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

A tavasz mindig rendezvény időszak és most még egyéb területein is az életemnek be kell osztanom jól az időmet. A konyhába mostanában ritkábban jutok, de ilyenkor előkerülnek a gyors és egyszerű receptek. Néha ezekkel a finomságokkal is lehet aratni 😊😉 Nagy cheesecake rajongó vagyok ám, így több verziót is bemutattam már a blogon, azonban most egy még egyszerűbb és gyorsabb, pohárdesszert változatot kreáltam meg, ami szinte azonnal fogyasztható. Jó hír a 160 gramm diéta követőinek, hogy egy adag pontosan 20 g számunkra releváns szénhidrátot tartalmaz, ami pont egy uzsinak felel meg. 

A kedvenc sajttortáim mindig a gyümölcsös változatok, így az egyik nap megláttam a friss epret a boltok polcain, szinte ellenállhatatlanul hatolt belém a vágy, hogy ez mennyivel finomabb lesz majd a krémes, lágy mascarponéval kombinálva, egy kis ropogós zabkekszen.

Tényleg 15 perc az egész, meg némi hűtés, így hajrá... akár már most is nekiállhattok! 😉



Cukormentes, poharas epres cheesecake (IR barát)

Hozzávalók 4 pohárhoz:
  • 8 db Gullon cukormentes zabkeksz (vagy 100 g egyéb cukormentes zabkeksz)
  • 250 g light mascarpone
  • 150 g natúr joghurt
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 300 g friss eper
  • 100 ml víz
  • 40 g 1/4 édesítő (Eritrya)
  • 1 lapos tk. útifűmaghéj
  • 1/2 lapos tk. konjakliszt

Először is az eperöntetet készítem el: az epret apró kockákra vágom, egy lábasban felteszem főni 20 g 1/4 édesítővel és 100 ml vízzel. Kb. 10-15 percig főzöm, amíg a darabok elkezdenek szétfőni, majd a konjaklisztet egy nagyon kevés vízben elkeverve hozzáadom és besűrítem. Hagyom kihűlni. A mascarponét simára keverem a joghurttal, a 20 g édesítővel, egy citrom reszelt héjával, 1/2 vaníliarúd kikapart magjával és az útifűmaghéjjal. Hagyom pihenni 5-10 percig. Poharanként 2-2 db kekszet azok aljába töröm. Legjobb ha mozsárban törjük össze vagy egy zacskóba tekerve egy sodrófa segítségével. Erre halmozom a krémet, majd a kihűlt eperöntetet. A rétegeket szabadon lehet variálni, tetszés szerint. Friss eperrel és citromfű levéllel díszítem.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...