Főzés nélküli DIÉTÁS TÚRÓGOMBÓC mandulával és málnával - Ettől nem leszel gombóc!
Érdekes, hogy sosem voltam tulajdonképpen egy nagy túrógombóc rajongó, sőt mondhatni emiatt egész életemben talán csak 1-2 alkalommal ettem. Egy barátnőm régóta kérlelt, hogy végre készítsem el a diétás gombócka receptjét, mert ő bizony nagyon szereti. Valahogy ez a projekt sokáig a fiókban lapult, mígnem múlt héten találkoztam egy kedves barátommal és túrógombócot rendelt az étteremben. Olyan klasszul nézett ki a tányéron, hogy egyből beindult a fantáziám. Mivel a húgom névnapját ünnepeltük, ráadásul a szüleim is betoppantak a hétvégén, adott volt egy a gyorsan elkészíthető, azonban rendkívül finom és egészséges desszert, mivel a családunkban szinte mindenki rajong a túrós desszertekért. Szerintem a mandula és a málna tökéletesen feldobja és ez a változat egyáltalán nem nehezíti el a pocitokat, ráadásul még attól sem kell félni, hogy a fazékban szétfőnek majd, mert még csak főzésre sincs szükség. Természetesen cukormentes és elég sok diétába beilleszthető.
A gombócokhoz:
- 500 g zsírszegény túró
- 100 g eritrit
- 50 g zabkorpa
- 150 ml cukormentes mandulatej
- 2 db tojás
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
- 10-15 g útifű maghéj
- 250 g friss vagy fagyasztott málna
- 100 g eritrit
- 200 ml víz
- 2 g konjak liszt (kb. 1/2 lapos tk.)
- 100 g mandulapehely
- néhány szem friss málna
Az öntethez a málnát egy főzőedényben 200 ml vízzel felteszem főni, majd hozzáadom az eritritet. Mikor az egész teljesen szétfőtt, hozzáadok kevés vízben elkevert konjac lisztet, ami kicsit besűríti a szószomat. Ezt is lehűtöm. Aki esetleg más sűrítő anyagot használ, azzal is sűrítheti, figyelve a kitapasztalt arányokra, de nekem ez vált be, ráadásul CH tartalmával sem kell számolni és nagyon kevés is elegendő belőle.
A mandulapelyhet száraz serpenyőben megpirítom, és tálalás előtt ebbe forgatom a gombócokat. A málnaöntettel és néhány szem friss málnával tálalom.
Ebből a mennyiségből nekem 21 gombóc lett, ami darabonként 2,25 g CH-t tartalmaz. Az öntet mellé kb. fejenként (7 adag) kb. 2,09 g CH.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése