Főzés nélküli DIÉTÁS TÚRÓGOMBÓC mandulával és málnával - Ettől nem leszel gombóc!

Érdekes, hogy sosem voltam tulajdonképpen egy nagy túrógombóc rajongó, sőt mondhatni emiatt egész életemben talán csak 1-2 alkalommal ettem. Egy barátnőm régóta kérlelt, hogy végre készítsem el a diétás gombócka receptjét, mert ő bizony nagyon szereti. Valahogy ez a projekt sokáig a fiókban lapult, mígnem múlt héten találkoztam egy kedves barátommal és túrógombócot rendelt az étteremben. Olyan klasszul nézett ki a tányéron, hogy egyből beindult a fantáziám. Mivel a húgom névnapját ünnepeltük, ráadásul a szüleim is betoppantak a hétvégén, adott volt egy a gyorsan elkészíthető, azonban rendkívül finom és egészséges desszert, mivel a családunkban szinte mindenki rajong a túrós desszertekért. Szerintem a mandula és a málna tökéletesen feldobja és ez a változat egyáltalán nem nehezíti el a pocitokat, ráadásul még attól sem kell félni, hogy a fazékban szétfőnek majd, mert még csak főzésre sincs szükség. Természetesen cukormentes és elég sok diétába beilleszthető.


Mandulás túrógombóc málnaöntettel hidegen (cukormentes, IR barát)

A gombócokhoz:
  • 500 g zsírszegény túró
  • 100 g eritrit
  • 50 g zabkorpa
  • 150 ml cukormentes mandulatej
  • 2 db tojás
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 10-15 g útifű maghéj
Az öntethez:
  • 250 g friss vagy fagyasztott málna
  • 100 g eritrit
  • 200 ml víz
  • 2 g konjak liszt (kb. 1/2 lapos tk.)
Tálaláshoz:
  • 100 g mandulapehely
  • néhány szem friss málna
A gombócokhoz először is a zabkorpát, az eritritet és a két tojás sárgáját elkeverem a mandulatejjel, majd az egészet sűrűre főzöm. Teljesen kihűtöm és hozzáadom az áttört túrót, a vaníliarúd kikapart belsejét, az útifű maghéjat és a két tojásfehérjét kemény habbá verve. Egy pár órára hűtőbe teszem, hogy az alapanyagok jól összeérjenek.

Az öntethez a málnát egy főzőedényben 200 ml vízzel felteszem főni, majd hozzáadom az eritritet. Mikor az egész teljesen szétfőtt, hozzáadok kevés vízben elkevert konjac lisztet, ami kicsit besűríti a szószomat. Ezt is lehűtöm. Aki esetleg más sűrítő anyagot használ, azzal is sűrítheti, figyelve a kitapasztalt arányokra, de nekem ez vált be, ráadásul CH tartalmával sem kell számolni és nagyon kevés is elegendő belőle.

A mandulapelyhet száraz serpenyőben megpirítom, és tálalás előtt ebbe forgatom a gombócokat. A málnaöntettel és néhány szem friss málnával tálalom.


Ebből a mennyiségből nekem 21 gombóc lett, ami darabonként 2,25 g CH-t tartalmaz. Az öntet mellé kb. fejenként (7 adag) kb. 2,09 g CH.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...