Kókusztejes panna cotta, fűszeres - chia magos, édes ananász chutneyval (Cukor-, glutén- és laktózmentes, IR barát)
Imádom az olyan ételeket, amelyek elkészítése egy kicsit bonyolultabb, pepecselősebb... de mostanában egyre sűrűbben fordulok a gyors megoldások felé, hiszen rajtam szerintem már a tavaszi fáradtság jelei mutatkoznak... 😔😊 Az eredeti panna cotta egy igazán egyszerű krémdesszert. Nos, a tejpudingért az olaszok után, egyre többen rajonganak, nem csoda, hiszen hihetetlenül gyorsan össze lehet dobni. Azonban én a tejet mostanában mellőzöm a tejcukor miatt és ugyebár mivel gyors felszívódású CH, így egy délutáni nasira már nem is igen biggyeszthet mellé az ember finom gyümölcsöket. Nos a kókusztej viszont jó barátunk, én a mandulatej mellett előszeretettel használom sütések alkalmával. Ez a recept inkább egy kicsit távol-keleti ihletésű, de higgyétek el, amilyen gyorsan összedobható, legalább annyira finom is. A jó hír, hogy 1 adag csak 12 g IR diétában számolós CH-t tartalmaz, így még egy finom cukormentes zabkekszet is elrágcsálhatunk mellé például uzsonnára, de tökéletes befejezése egy finom ebédnek is, hiszen tényleg egy nagyon könnyű pohárdesszertről van szó.
Kókusztejes panna cotta, fűszeres - chia magos, édes ananász chutney-val
(Cukor-, glutén- és laktózmentes, IR barát)
Panna cotta hozzávalói 4 főre:
- 400 ml cukrozatlan kókusztejszín (77 %)
- 200 ml víz
- 20 g 1/4-ed édesítő (Erytria)
- 1/2 rúd vanília magja
- 6 g porzselatin
Az ananász chutney-hoz:
- 400 g friss ananász
- 20 g 1/4-ed édesítő (Erytria)
- 1/2 citrom leve
- 50 ml víz
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt kardamom
- 1/2 tk. gyömbérpor
- 1/2 rúd vanília magja
- 1/4 tk. őrölt ánizs
- 1 csipetnyi őrölt chili
- 1/4 tk. konjak liszt (20 ml vízben elkeverve)
- 5 g chia mag
Díszítéshez:
- pirított kókusz
- 1 vékony szelet ananász
A kókusztejet egy forraló edénybe öntöm 200 ml vízzel. Egy kézi habverővel egyneműre keverem, hozzáadom az édesítőt, a vaníliarúd kikapart magját és felhevítem, de nem forralom, végül 6 g porzselatint szórok bele és alaposan elkeverem azt. Kb. egy percig melegítem még és hagyom picit hűlni. Még melegen, de nem forrón 4 pohárba öntöm és hűtőbe teszem. Érdemes előző este elkészíteni, így van ideje teljesen megdermedni éjszaka.
A chutney-hoz az ananászt apró kockákra vágom, egy másik forralóba teszem 50 ml vízzel, 1/2 citrom levével és az édesítővel. Kb. 10-15 percig főzöm, míg az ananász megpuhul. Hozzáadom a fahéjat, a kardamomot, a gyömbérport, a vanília magokat, az ánizst és a chilit és így főzöm még további 2-3 percig. Jöhet bele a chia mag, majd a 20 ml vízben (nagyon gyorsan) elkevert konjak liszt. Az egészet 1-2 percig főzöm még, ha már besűrűsödött lehúzom a tűzről, majd hagyom kihűlni.
Tálalás előtt teszem a panna cotta-ra az ananász chutney-t, majd kevés pirított kókuszchipssel díszítem. A poharak szélét díszíthetjük további 1/4 szelet ananásszal.
Szerintem elképesztően finom és egészséges desszert, ami pont elég krémes, édes, fűszeres és savanykás, pont amit a távol-keleti konyhában elvárunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése