Angolosan indiai "chicken jalfrezi" curry
Biztosan mindenkinek van olyan kedvenc étele, amit szinte alap fogásként tart számon. Én például, ha új indiai éttermet akarok tesztelni, biztosan csirkés jalfrezit kérek... már ha szerepel az étlapot, mivel ha valaki ezt elrontja... akkor veszett ügy az egész! De néha otthon készítem, így simán fel lehet dobni vele az amúgy unalmas, hétköznapi menüt.
Az eredetileg Indiában vagy pakisztáni területről származó fogást szinte már az egész világon ismerik, Angliában, ahol ilyen nagy számban élnek, szinte a Fish & Chips mellett nemzeti eledelnek számít az a sokféle curry, de a britek is annyira imádják, hogy rendszeresen fogyasztják. Mi pedig ha Angliában járunk, biztosan felkeresünk egy-egy indiai éttermet 😊 Tulajdonképpen azt hiszem éppen itt szerettem is meg ezt. Szerencsére már itthon is találunk 1-2 remek helyet, viszont otthon is nagyon gyorsan elkészül, nekem az elmúlt években tényleg az egyik kedvenc fogásom lett, néha kevesebb, néha pedig jó sok chilivel 😋 Szerintem friss, puha naan kenyérrel az igazi!
Az eredetileg Indiában vagy pakisztáni területről származó fogást szinte már az egész világon ismerik, Angliában, ahol ilyen nagy számban élnek, szinte a Fish & Chips mellett nemzeti eledelnek számít az a sokféle curry, de a britek is annyira imádják, hogy rendszeresen fogyasztják. Mi pedig ha Angliában járunk, biztosan felkeresünk egy-egy indiai éttermet 😊 Tulajdonképpen azt hiszem éppen itt szerettem is meg ezt. Szerencsére már itthon is találunk 1-2 remek helyet, viszont otthon is nagyon gyorsan elkészül, nekem az elmúlt években tényleg az egyik kedvenc fogásom lett, néha kevesebb, néha pedig jó sok chilivel 😋 Szerintem friss, puha naan kenyérrel az igazi!
Remélem egyszer szerencsém lesz tényleg megkóstolni az eredeti változatot is, ráadásul autentikus környezetben. Már látom magam, ahogy a fűszerárusok között rohangálok fejvesztve, csakúgy mint Törökországban vagy bárhol ahol szembe jönnek velem! 😝 Szerintem előző életemben fűszerárus voltam magam is! 😏Azt hiszem azzal pedig, hogy tele a konyhás szekrényem csupa keleties fűszerrel, nem árulok el nagy titkot! 😉😊Nem csak a főételeket, hanem sűrűn ropogtatni valókat is ízesítek velük. Ha ti is vágytok néhány egészséges indiai ihletésű, fűszeres snack receptre, próbáljátok ki ezeket ITT!
Ami szuper ebben a receptben, hogy a Regenor diétába is simán beilleszthető, egyrészt ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek a saját receptemet, másrészt pedig éppen azon gondolkoztam, hogy valamelyik nap újra elkészítem, hiszen most a kúra miatt nem tudok éttermezni... 😏
Csirkés jalfrezi curry
- 500 g csirkemellfilé
- 2 db közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk. ghí
- 1 piros kaliforniai paprika
- 400 g hámozott paradicsom nagyobb kockákra vágva
- 5 g friss gyömbér reszelve
- 1 db kb. 5-6 cm hosszú friss zöld chili
- 1 tk. kurkuma
- 1/2 tk. cayenne bors
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. garam masala fűszerpor
- 1 tk. szárított korianderlevél
- 1 marék friss petrezselyem
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
A csirkemellet alaposan megmosom, majd felkockázom. A vöröshagymát nagyon vékony szeletekre vágom, én szeletelőt használok. Szuper találmány, amióta megvettem imádom. 😉A ghít felhevítem és a hagymát üvegesre párolom, majd jöhet a csirke, amit kissé megpirítok rajta. Ezt követően adom hozzá a vékony csíkokra vágott kaliforniai paprikát, a préselt fokhagymát, apró kockákra vágott friss chilit és a reszelt gyömbért. Ezt az egészet picit ismét pirítom, aztán jöhet hozzá a paradicsom, majd a fűszerek: a kurkuma, a cayenne, a kömény, a garam masala, a korianderlevél, só és ízlés szerint frissen őrölt bors. Az egészet aztán fedő alatt párolom, ha szükséges, egy kevés vizet is öntök hozzá. Amikor már besűrűsödött az egész és a csirke is átfőtt, egy maréknyi apróra vágott friss petrezselymet teszek hozzá, majd még egyszer hagyom, hogy felrottyanjon és már kész is! Friss naan kenyérrel az igazi, de gombás jázmin rizst is gyakran készítek hozzá otthoni körülmények között, aminek a titka szerintem az, hogy a gombát külön kell megpirítani a fűszerekkel és friss petrezselyemmel és csak a legvégén hozzákeverni a párolt rizshez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése