Kedvenc salátáim - 1. rész: Francia ihletésű kacsamell saláta és marokkói csirkemáj saláta
Azt már biztosan tudjátok, hogy ha tonhal salátán lehetne élni, én biztosan nagyon jól ellennék, de az élet ettől változatosabb, na meg hát én is szeretem színesíteni a "saláta táramat". 😉 Egyszerűen imádom őket és nem csak azért, mert egészségesek és nagyon sok diétába beilleszthetőek, hanem mert szép színesek, gyorsan elkészülnek és szinte bármilyen variációban el tudom őket képzelni. Egyszerűen a sok szín és íz a tányéron feldobja az unalmas téli napokat is! 😊 Én nagyon sűrűn nyúlok egy-egy saláta receptemhez, mikor éppen nincs időm hosszas főzőcskézésekhez.
A rengeteg variációból mutatok nektek is egy párat, azok közül, amelyek időről-időre előbukkannak a tányéromon. 😇 Remélem ti is kipróbáljátok majd otthon és nektek is a kedvenceitekké válnak! 😉
Egyébként csak mellékesen megjegyzem, hogy például amikor utazom és éppen nem egy étterem étlapjáról választok, gyakran csak megveszek pár hozzávalót a sarki kisboltban (hiszen a helyi kis élelmiszerboltok kínálatát mindig örömmel böngészem át), veszek egy üveg (na jóó, kis üveg!, de ha nem egyedül vagyok lehet nagy is 😉😅) jó minőségű fehérbort és kicsapom magam egy kellemes kis parkba vagy éppen a tenger/óceán partjára. Bámulom a tömeget, s néha a terülj-terülj asztalkám miatt ők is bámulnak rám 😜, falatozom az "ad-hoc" salátámat és szívom magamba a D-vitamint! Van ennél klasszabb érzés? Szerintem az élet egyik legjobb dolga! 😉
Láthatjátok, hogy a salátakeverék szinte minden saláta receptem bázisa. Ez tényleg rajtatok áll, hogy milyen vásároltok, szinte mindegyikkel finom lesz. Én szívesen használom az olyan keverékeket, amiben jégsaláta, friss salátalevelek, répa- és céklacsíkok vannak. Ezen túlmenően vannak olyan salátás receptjeim, amelyek kifejezetten "kívánják" a rukkolát vagy éppen a madársalátát. Ezekkel imádok elsősorban dolgozni és azt hiszem a hasam is imádja őket! 😇
Francia ihletésű rozmaringos kacsamell saláta brie sajttal és pirított dióval
Talán egyik franciaországi utam után dobtam össze először ennek a salátának az elődjét. Hoztam egy finom Bordeaux-i bort, egy príma brie sajtot, ráadásul anyukám épp kacsacombot sütött otthon és küldött belőle nekem is, dió pedig mindig van itthon - szerencsére, mert hát nagyon szeretem! 😊 Hazaérve a reptérről már éhes voltam, salátalevél - ha más nem is - mindig akad a hűtőmben, így összedobtam ezt a pár hozzávalós finomságot. Egyszerűen isteni volt! Azóta én már finomítottam rajta és kacsamellel készítem, így még tökéletesebb lett és gyorsabban el is készül!
Hozzávalók 4 adagra:
- 1 db nagyobb 2-3 cm vastag kacsamell (kb. 400-450 g) hájjal együtt
- 120 g brie sajt
- 2 nagyobb marék dióbél (kissé megtörve, nem darálva)
- tetszés szerinti mennyiségű és minőségű salátakeverék
- 2 nagyobb maréknyi rukkola levél
- 12-14 szem koktélparadicsom
- só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk. szárított rozmaring
- 1-2 ek. olíva olaj
A salátának egy kritikus pontja van, mégpedig a kacsamell elkészítése. Aláírom, mindenki máshogyan szereti, én pont úgy készítem, ahogyan egy jó steak-et. A kacsamellet megmosom és megtisztítom, a bőrös részét átlósan bevagdosom kb. 1 cm-enként. Egy tálban 1-2 ek. olíva olajat elkeverek egy gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a szárított rozmaringgal. Beleforgatom a kacsamell mindkét oldalát és hagyom benne pácolódni 1-2 órát a hűtőben. Sütés előtt kiveszem a hűtőből kb. fél órával, hogy a husi szobahőmérsékletű legyen. Egy serpenyőt felforrósítok, a tál aljából a pácot beleöntöm, majd bőrös felével lefelé először 4 percig aranybarnára pirítom, majd a másik oldalát is kb. 3-4 percig. Ekkorra elég sok zsiradékot enged magából. A serpenyőből kiveszem egy vágódeszkára és letakarom alufóliával, így pihentetem kb. 10 percig. Egy száraz serpenyőben megpirítom a diószemeket. Tetszőlegesen tányérra helyezem a friss salátát, a rukkolát és a félbe vágott koktélparadicsomokat, majd néhány kis szerelt vagy kocka brie sajtot dobálok rá. 10 perc pihentetés után vékony szeletekre vágom a kacsamellet és a salátámra helyezek belőle néhány darabot gondosan elosztva. A tetejét meglocsolhatjuk egy kevés zsírral, ami kisült a kacsából.
Ha tartalmasabbra szeretném készíteni, figyelve a szénhidrát bevitelre is, akkor 2-3 szelet pirított teljes kiőrlésű bagettel tálalom.
Marokkói csirkemáj saláta kuszkusszal és gránátalmával
Megmondom őszintén, fogalmam sincs hogyan és mikor pattant ki ez a kreáció a fejemből, de egy biztos, hogy legalább havi 2-3 alkalommal tányéromra kerül. A csirkemájat szeretem mindenféle verzióban, a kuszkuszt még inkább, na de a gránátalma minden gyümölcs közül viszi a prímet nálam. Ha azt vesszük, szerintem még a pucolásával együtt is negyed óra alatt elkészülünk ezzel az ínyencséggel.
Hozzávalók 4 adagra:
- 400 g csirkemáj
- 120 g kuszkusz
- 1 db gránátalma
- 1 tk. ghí (vagy olíva olaj)
- só, rózsabors
- 1/2 tk. szárított petrezselyem
- tetszés szerinti mennyiségű és minőségű salátakeverék
- 2-3 maréknyi madársaláta
- 12-14 szem koktélparadicsom
Mivel minden egyes hozzávaló nagyon gyorsan elkészül, így szinte tényleg 10-15 perc alatt összeállítható ez a saláta. A kuszkuszt sosem főzzük! Egyrészt felesleges, másrészt összeragad, ami nekünk legkevésbé sem hiányzik! Ha finom, pörgős és nem szétázott kuszkuszt szeretnénk, akkor csak le kell önteni forró vízzel. Számomra úgy lesz tökéletes, hogy a kuszkuszt szárazon kevés sóval és a szárított petrezselyemmel egy tálba teszem, elkeverem, majd 1,5-szeres forró vízzel leöntöm és azonnal letakarom úgy, hogy a forró gőz ne tudjon távozni. Kb. 10 perc múlva már kész is a tökéletes kuszkusz. Ha van otthon egy kis csirke alaplevünk, használjuk azt, mert az még dob az ízén egy kicsit, de higgyétek el, vízzel is tökéletes! A csirkemájat megtisztítom és falatnyi darabokra vágom. Egy serpenyőben ghít vagy olíva olajat hevítek és a csirkemájat hirtelen megsütöm mindkét oldalán. Én nem szeretem kiszárítani, szeretem, ha belül míg puha marad. A végén sózom és borsozom csak. A gránátalámát megpucolom, mindenkinek van már erre azt hiszem saját technikája. Én úgy szoktam, hogy a tetejére vágok egy kalapot és ezt szedem le, majd a hártyák mentén kb. 5-6 metszést teszek a héjon, így "gerezdekre" szedhető és az apró magokat finoman ki lehet belőle szedni.
A tányérra helyezem a salátakeveréket, a félbe vágott koktél paradicsomokat, majd rászórok egy kevés kuszkuszt, a csirkemáj darabokat is felhelyezem a tányérra, végül megszórom gránátalma magokkal. 😉 A végén ízlés szerint meglocsolható egy kevés olvasztott ghí-vel vagy olíva olajjal, de ha épp nagyon diétáztok és figyeltek a kalóriákra is, ez el is hagyható!
Remélem ti is elkészítitek valamelyiket, viszont van még néhány variáció a tarsolyomban, így hamarosan újabb salátás résszel jelentkezem! 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése