Roppant egyszerű mandulás tiramisu palacsinta torta - Indítsd be magad ezzel az új évre!

Biztosan a tél az oka, de valahogy mindig év elején vágyódom Olaszországba. Hiányzik a napfény, a kikötők hangulata, a tenger morajlása, a helyiek közvetlensége és nem utolsó sorban a gasztronómia. Szerintem kevés az olyan ember, aki ne szeretné az olasz tésztákat, desszerteket, a kávét és a jó borokat, na meg az elmaradhatatlan pizzát. Hm... én szeretem a pizzát, jó vékony, ropogósra sült tésztával, sok-sok prosciuttoval, lágy, olvadt mozzarellával és megszórva jó sok friss rukkola levéllel. Azonban idén nincs időm leruccanni, jelenleg más a fókusz, de képzeljétek, találtam egy helyet a városban, ahol legalább a finom pizza élményt megkapom. Ráadásul ahogy belép az ember az ajtón, elé tárul az egész világ!😉 A srácok kedvesek, közvetlenek és barátságosak, a pizzájuk pedig isteni! Ami még külön öröm számomra, hogy a normál pizzák mellett teljes kiőrlésű pizzájuk is van, ami valóban teljes kiőrlésű, így például IR-diétában kiváló választás lehet. Kukkantsatok be ti is a Local Kornerbe, ha a belvárosban jártok!

Na de van egy másik nagy problémám így az új év kezdetén... a sütőm elromlott. Sütni és új receptet alkotni viszont kell, mert szinte már beépült az életembe 😇 Ha azt mondom, hogy tiramisu, rögtön eszünkbe jut a finom kávés, mascarpone krémes desszert, ami nem csak bolti babapiskótával készülhet. 

A mostani receptem egy finom, mandulás tiramisu palacsinta torta. A krémmel átitatott tésztalapok miatt az egész torta egy lágy, nem túl édes és egészséges finomság lesz! Szóval ha szeretnétek a babapiskótát kiváltani valami sokkal egészségesebb tésztára, ezt mindenképpen ki kell próbálnotok, akár egy olasz vacsora megkoronázásaképpen. 😊 A tésztája teljes kiőrlésű, kizárólag lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz és cukormentes, így akár diéta esetén is kiváló, ha előtör az édesség iránti vágyunk.


Cukormentes, mandulás tiramisu palacsinta torta

A palacsinta tésztához (kb. 15-16 darabhoz):

  • 80 g mandulabél
  • 130 g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 db tojás
  • 100 g eritrit
  • 50 ml lefőzött erős espresso
  • 20 g kókuszzsír/vaj
  • 300 ml cukormentes mandulatej
  • 350 ml szénsavas ásványvíz
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • kevés kókuszzsír a sütéshez
A krémhez:

  • 500 g light mascarpone
  • 4 db tojás
  • 500 ml cukormentes mandulatej
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 150 g eritrit
  • 3 g konjakliszt
Díszítéshez:

  • néhány szem egész pörkölt kávészem
  • kevés cukrozatlan 20-22 %-os holland kakaópor
Az egész mandula szemeket egy száraz, felforrósított serpenyőben megpirítom, majd mikor kihűlt, egy száraz konyharuhába vagy papírtörlőbe tekerem és ledörzsölöm róla a felpuhult héjat. Ez után darálógépben nagyon finomra őrlöm. A 3 db tojást egy csipet sóval és az 50 g eritrittel felhabosítom, egy másik tálban pedig összekeverem az őrölt mandulát a két féle liszttel és a szódabikarbónát, majd hozzáadom a tojásokhoz. Mehet bele 20 g olvasztott kókuszzsír és az 50 ml lefőzött kávé, a 300 ml mandulatej, végül az ásványvíz. Kb. 20-30 percig állni hagyom, hogy a zabliszt jól átszívja magát. Palacsintasütőben kisütöm őket, s jól kihűtöm.


A krémhez az 500 ml mandulatejet felforrósítom. A 4 tojás sárgáját elkeverem a 100 g eritrittel és a 3 g konjakliszttel, de azt már csak akkor teszem hozzá, mielőtt a mandulatejhez önteném. Sűrűre főzöm és ezt is kihűtöm. A 4 db tojás fehérjét 50 g eritrittel kemény habbá verem. Először az 500 g mascarponét keverem el a krémmel és apránként adom hozzá a tojásfehérje habot. A palacsintákat egyesével megkenem a krémmel és egymásra halmozom. Hűtőben kb. egy éjszakát pihentetem. Tálalás előtt szórom meg a cukormentes holland kakaóporral, majd tetszés szerint kávészemekkel díszítem.






S néhány kép a Local Kornerben (cím a linkre kattintva):



Én mondtam, hogy elénk tárul a világ :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)