Roppant egyszerű mandulás tiramisu palacsinta torta - Indítsd be magad ezzel az új évre!
Biztosan a tél az oka, de valahogy mindig év elején vágyódom Olaszországba. Hiányzik a napfény, a kikötők hangulata, a tenger morajlása, a helyiek közvetlensége és nem utolsó sorban a gasztronómia. Szerintem kevés az olyan ember, aki ne szeretné az olasz tésztákat, desszerteket, a kávét és a jó borokat, na meg az elmaradhatatlan pizzát. Hm... én szeretem a pizzát, jó vékony, ropogósra sült tésztával, sok-sok prosciuttoval, lágy, olvadt mozzarellával és megszórva jó sok friss rukkola levéllel. Azonban idén nincs időm leruccanni, jelenleg más a fókusz, de képzeljétek, találtam egy helyet a városban, ahol legalább a finom pizza élményt megkapom. Ráadásul ahogy belép az ember az ajtón, elé tárul az egész világ!😉 A srácok kedvesek, közvetlenek és barátságosak, a pizzájuk pedig isteni! Ami még külön öröm számomra, hogy a normál pizzák mellett teljes kiőrlésű pizzájuk is van, ami valóban teljes kiőrlésű, így például IR-diétában kiváló választás lehet. Kukkantsatok be ti is a Local Kornerbe, ha a belvárosban jártok!
Na de van egy másik nagy problémám így az új év kezdetén... a sütőm elromlott. Sütni és új receptet alkotni viszont kell, mert szinte már beépült az életembe 😇 Ha azt mondom, hogy tiramisu, rögtön eszünkbe jut a finom kávés, mascarpone krémes desszert, ami nem csak bolti babapiskótával készülhet.
A mostani receptem egy finom, mandulás tiramisu palacsinta torta. A krémmel átitatott tésztalapok miatt az egész torta egy lágy, nem túl édes és egészséges finomság lesz! Szóval ha szeretnétek a babapiskótát kiváltani valami sokkal egészségesebb tésztára, ezt mindenképpen ki kell próbálnotok, akár egy olasz vacsora megkoronázásaképpen. 😊 A tésztája teljes kiőrlésű, kizárólag lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz és cukormentes, így akár diéta esetén is kiváló, ha előtör az édesség iránti vágyunk.
Cukormentes, mandulás tiramisu palacsinta torta
A palacsinta tésztához (kb. 15-16 darabhoz):
- 80 g mandulabél
- 130 g teljes kiőrlésű zabliszt
- 120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 db tojás
- 100 g eritrit
- 50 ml lefőzött erős espresso
- 20 g kókuszzsír/vaj
- 300 ml cukormentes mandulatej
- 350 ml szénsavas ásványvíz
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- kevés kókuszzsír a sütéshez
A krémhez:
- 500 g light mascarpone
- 4 db tojás
- 500 ml cukormentes mandulatej
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 150 g eritrit
- 3 g konjakliszt
Díszítéshez:
- néhány szem egész pörkölt kávészem
- kevés cukrozatlan 20-22 %-os holland kakaópor
Az egész mandula szemeket egy száraz, felforrósított serpenyőben megpirítom, majd mikor kihűlt, egy száraz konyharuhába vagy papírtörlőbe tekerem és ledörzsölöm róla a felpuhult héjat. Ez után darálógépben nagyon finomra őrlöm. A 3 db tojást egy csipet sóval és az 50 g eritrittel felhabosítom, egy másik tálban pedig összekeverem az őrölt mandulát a két féle liszttel és a szódabikarbónát, majd hozzáadom a tojásokhoz. Mehet bele 20 g olvasztott kókuszzsír és az 50 ml lefőzött kávé, a 300 ml mandulatej, végül az ásványvíz. Kb. 20-30 percig állni hagyom, hogy a zabliszt jól átszívja magát. Palacsintasütőben kisütöm őket, s jól kihűtöm.
A krémhez az 500 ml mandulatejet felforrósítom. A 4 tojás sárgáját elkeverem a 100 g eritrittel és a 3 g konjakliszttel, de azt már csak akkor teszem hozzá, mielőtt a mandulatejhez önteném. Sűrűre főzöm és ezt is kihűtöm. A 4 db tojás fehérjét 50 g eritrittel kemény habbá verem. Először az 500 g mascarponét keverem el a krémmel és apránként adom hozzá a tojásfehérje habot. A palacsintákat egyesével megkenem a krémmel és egymásra halmozom. Hűtőben kb. egy éjszakát pihentetem. Tálalás előtt szórom meg a cukormentes holland kakaóporral, majd tetszés szerint kávészemekkel díszítem.
S néhány kép a Local Kornerben (cím a linkre kattintva):
A krémhez az 500 ml mandulatejet felforrósítom. A 4 tojás sárgáját elkeverem a 100 g eritrittel és a 3 g konjakliszttel, de azt már csak akkor teszem hozzá, mielőtt a mandulatejhez önteném. Sűrűre főzöm és ezt is kihűtöm. A 4 db tojás fehérjét 50 g eritrittel kemény habbá verem. Először az 500 g mascarponét keverem el a krémmel és apránként adom hozzá a tojásfehérje habot. A palacsintákat egyesével megkenem a krémmel és egymásra halmozom. Hűtőben kb. egy éjszakát pihentetem. Tálalás előtt szórom meg a cukormentes holland kakaóporral, majd tetszés szerint kávészemekkel díszítem.
S néhány kép a Local Kornerben (cím a linkre kattintva):
![]() |
Én mondtam, hogy elénk tárul a világ :) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése