IR barát, mascarponés Eszterházy torta (cukor- és gluténmentes, 0 g számolós CH-val!)
Idén úgy esik, hogy éppen Húsvétkor van a születésnapom. Megmondom őszintén, így, hogy kerek, nem akartam lemaradni a születésnapi tortáról, de anyu annak ellenére, hogy szenzációsan süt és főz, nem mer nekiállni a reform édességeimnek, így hát ciki - nem ciki... de én készítettem el magamnak! Amúgy sem baj, ha az ember egy kicsit önmagát is kényeztetni, nekem a sütés pedig egyébként sem teher, hanem kikapcsolódás.
Az egyik nagy kedvencem az Eszterházy torta, s korábban már készült is néhány diétás változat, link ITT, de a mostani recept teljesen olyan hozzávalókból áll, amit a 160 grammos szénhidrát diétában (vagy kinek éppen hány gramm) 0 g CH-val számolhatunk, így "szabadon", de nem büntetlenül ehető, mert aki fogyózik arra azért figyelni kell, hogy kalória tartalma bőven akad, de 1-1 születésnap vagy ünnep alkalmával szerintem megengedhető.
Diétás Eszterházy torta mascarponéval
(egy kb. 18-20 cm átmérőjű tortához)
Tésztalap hozzávalói:
- 7 db tojás fehérje
- 250 g pörkölt darált dió
- 100 g eritrit
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 kk. almaecet
Krém hozzávalói:
- 500 ml cukormentes mandulatej
- 150 g eritrit
- 5 db tojás sárgája
- 2 tk. színezék- és cukormentes vanília aroma (vagy 1 rúd vanília)
- 1,5 csapott tk. konjakliszt
- 500 g light mascarpone
Díszítéshez:
- 10 g vaj
- 1 tk. holland cukormentes kakaópor
- pirított darált dió
- 8-10 db félbe vágott dió
Az alapoknál kezdem. A tojásokat ketté választom, az egyik edénybe megy a 7 db tojásfehérje, a másikba 5 db sárgája, így 2 tojás sárgájára nem lesz szükségünk, ez később felhasználható máshoz. Célszerűbb először a krémet megcsinálni, hiszen annak alaposan ki kell hűlnie, így a tojás fehérjéket a hűtőbe teszem. Kimérek 500 ml cukormentes mandulatejet, melyet összekeverek 5 tojás sárgájával, a vanília aromával, az eritrittel, illetve óvatosan beleszitálok 1,5 csapott tk. konjak lisztet, hogy ne csomósodjon be, azonnal felteszem főni és egy habverővel folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm. Amikor már puding állaga van, lehúzom és kihűtöm a krémet. Ha a krém teljesen kihűlt, egy habverővel egyneműre keverem a mascarponéval. A tojás fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, majd hozzáadom az eritritet, a szódabikarbónát és az almaecetet. Így verem tovább, miközben kanalanként adogatom hozzá a 250 g darált diót. Sütőpapírra 18-20 cm átmérőjű köröket rajzolok (6 db-ot) és elosztom rajta a krémet egyenlő arányan. 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütöm a lapokat. Amikor kihűlt, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt. Minden réteg közé kb 1-2 kanál krémet kenek, majd a tetejét és az oldalát is bekenem vele. A tetejére olvasztott vaj és egy kevés cukormentes kakaópor kombóval spirált locsolok, majd középről indulva kihúzogatom a mintát a széleire az Eszterházynál már megszokott módon. Vigyázat! A csokimáz elég gyorsan megköt, így sietni kell vagy akár vaj és olaj kombinációval dolgozni. A széleit darált dióval fedem be, majd a tetejére tetszőlegesen pár db fél szem diót is tehetünk. A tortát legalább egy fél napig érdemes, de legjobb egy egész éjszakára a hűtőbe tolni, hogy a lapok összepuhuljanak.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése