Teljes kiőrlésű, lenmaglisztes, sajtkrémes borkorcsolya falatkák (IR barát)
Gyermekkorom húsvéti kedvence anyu házi sajtos rolója volt, amihez ő gyúrta a leveles tésztát. Szerintem egy tonnát meg tudtam volna enni belőle, főleg, mikor egészen kis falatnyi darabokat készített, hiszen így két harapás volt az egész és minden harapásra jutott 1-1 reszelt sajtos vég. 😏 Aztán felnőttként volt, mikor betoppantam 1-1 pékségbe és megpróbálkoztam a rolókkal, de sosem azt az ízvilágot kaptam. 1-2 éve karácsonykor aztán anyu újra ezzel (is) várt minket, szerintem akkor is magamba tömtem néhányat. Nos, a fehér lisztet elhagytam, így a sajtos roló is elmaradt, s nemrég éppen egy klassz receptet láttam képpel együtt a Facebookon, így újra fellobbant a vágy, hogy én akarooooooom! 😉
Sajnos többször próbálkoztam már teljes kiőrlésű leveles tészta gyártásával, de mindig füstbe ment terv lett. Ha valakinek sikerült már, azért jelentkezzen! 😉 S most én a totál teljes kiőrlésű tésztára gondolok, mivel mindenféle fehér lisztet évek óta száműztem a konyhámból. Ugyan ezt a receptet nevezhetném sajtos rolónak is, de pont emiatt nem lenne helytálló, hiszen nem leveles tésztáról van szó, bár az összetevői miatt nagyon hajaz rá, csak még lenmagliszt is kerül bele, amit újabban előszeretettel használok, mert számos jótékony hatással van szervezetünkre.
Borkorcsolyának is tökéletes falatkáim viszont az új kedvencem lett. Belül lágy és krémes, kívül a tészta pedig roppanós, s még a krém sem puhítja meg teljesen, így minden egyes falat egy kis kontraszt az állagában.
Teljes kiőrlésű, lenmaglisztes, sajtkrémes borkorcsolya falatkák
(kb. 24 db-hoz)
Tészta hozzávalói:
- 150 g + 20 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g lenmagliszt
- 1/2 tk. só
- 150 g vaj
- 1 tojás
- 1 tk. almaecet
- 30 ml víz
- 200 g light natúr sajtrkém
- 150 g natúr vajkrém
- 60 g reszelt sajt + valamennyi a végek díszítéséhez
A liszteket összekeverem a sóval, majd elmorzsolom benne a hideg vajat, ezt követően a tojást, az almaecetet és a vizet felverem egy villával és ezt is hozzákeverem, majd tésztát gyúrok belőle. Kb. negyed órára a hűtőbe tolom. Vékonyra nyújtom és kb. 24 egyforma csíkot vágok belőle. Egy kés segítségével felszedem a csíkokat, majd óvatosan a rolócsövekre tekerem. 180 °C-os sütőben, sütőpapírral fektetve készre sütöm őket, majd hagyom teljesen kihűlni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése