Glutén-, cukor- és tejmentes tökös-mákos kuglóf
Bár a mákhoz és fogyasztásához számos babona kering a világban, hazánkban mégis valahogy ősszel, a karácsony és szilveszter körüli időszakban kerül terítékre. Míg a mák fogyasztása kezdetben inkább az örömszerzésre, valamint a gyógyításra irányult, addig ma már a magyar és a kelet-európai konyha egyik kedvelt alapanyaga.... Már aki szereti... mert bizony a gluténmentes és paleo táplálkozás követőinek is nagy segítség lehet, mivel értékes olajokban gazdag magocskákról beszélünk.
Én személy szerint szeretem, a koleszos menzán a mákos pite volt az egyik nagy kedvencem, majd mama hihetetlenül finom mákos gubája... hmm évek óta nem ettem ezekből. Viszont korábban volt egy nagyon befutó receptem, ami a baráti körben hatalmas sikert ért el, ITT találjátok. Az alap elképzelés ősszel mindig az, hogy sütőtök és mák, két jó barát... na de mi a helyzet nyáron? Sokkal inkább kapni gyalult tököt vagy főző tököt, ki hogy ismeri.... és még a diétába is jobban beleillik, mint magasabb cukortartalmú testvére. Én most ebből készítettem egy kuglófot, de simán tepsiben is megsüthető, az ízén nem fog változtatni, sőt... 😉
Glutén-, cukor- és tejmentes tökös-mákos kuglóf
- 600 g gyalult tök
- 50 g gluténmentes zabliszt
- 50 g barna rizsliszt
- 15 g nyílgyökérliszt
- 3 db tojás
- 150 g kókuszzsír
- 150 g eritrit
- 200 g darált mák
- 1/2 tk. gluténmentes sütőpor
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb citrom reszelt héja
A tököt meghámozom, lereszelem és alaposan kinyomkodom. Hozzáadom a tojásokat, az eritritet és a kókuszzsírt. A masszát kikeverem, majd jöhet hozzá a mák. Egy másik tálban a három féle lisztet összekeverem a sütőporral és a reszelt citrom héjával, majd apránként ezt is belevegyítem a masszába. A kuglóf formát kikenem kókuszzsírral és kevés kókusz vagy barna rizsliszttel, majd beleöntöm az elegyet. 180 °C-on készre sütöm. Akkor jó a süti, ha pálcát szúrva bele, már nem ragad rá a massza a teteje pedig szép aranybarnára sült.
A teljes mennyiség 141,3 g IR diétában számolós szénhidrátot tartalmaz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése