Őszi sütőtökös mákos muffin lágy vaníliás mascarpone krémmel cukormentesen... mert a változás gyönyörködtet!
Itt van az ősz és minden változik és engem sokakkal ellentétben ez a változás gyönyörködtet! Nagyon sokan a múláshoz kötik ezt az évszakot, én pont, hogy egy "melegséget", egy jól eső érzést érzek ilyenkor, már ha csak a természet színeit is nézzük, ilyenkor gyönyörű színekben pompázik a táj... Ha jobban belegondolunk az ősz remek alkalom csomó dologra... Többek között a kedvenc dolgaimra! Lehet csinos ruhadarabokat viselni, beköszönt a sálas időszak... Minden színű ruhához különböző színű sál és kabát... a csizmákról nem is beszélve! A bortúrák időszaka is ez leginkább... de ilyenkor végre lehet igazán jó kirándulásokat tervezni úgy, hogy nem kap napszúrást az ember, de a napsugarak még mindig cikáznak az arcunkon, mikor becsukott szemmel megpihenünk a fényében... Kitűnő recepteket lehet kipróbálni és kreálni... Olcsóbbak a repjegyek, lehet tervezni egy-egy hétvégi túrát valamelyik európai városba... soroljam még? 😏 Egyszóval a tavasz után a kedvenc évszakom!
Ennek ellenére miért is társítja mindenki a múlandósághoz? Mert jön a tél? A telet miért nem szeretjük? Csomó remek lehetőség rejlik szerintem abban is! Miért félnek oly sokan a változástól? Szerintem lehet remek dolog is.... Egyik este egy fáradt nap után sétáltam haza, mikor kipattant a fejemből egy mondat... Mivel annyi gondolatot osztottam meg veletek utóbb, ami nem feltétlenül csak utazáshoz vagy recepthez köthető, gondoltam miért nem lehetne ez az új címe a blognak? Először felvillant a kép, hogy annyira gáz, hogy kb. még egy éve sem fut az oldal... máris nevet változtatok... dehát miért ne? Ez az enyém, azért csinálom, hogy a kedvemet leljem benne... bárki furcsán nézne rám? Dehogy! Maximum jobban tetszik nekik majd az új cím néhány olvasónak! Így hazaérve átírtam és végre elkészítettem egy újabb, letisztultabb designt, amit már oly régóta terveztem!
Egy "világlátás" konyha nyelven...
Szerintem ebben minden benne van... Többek között hogy ez csak egy a sok közül... valakinek vagy tetszik, vagy nem! Van aki egyetért, mások nem... de ez az enyém...!
Világot látni pedig olyan jó... és ha az ember utazik, a szó átvitt értelmében "világlátása" is változik, formálódik! Egyre több dolgot lát másképp, lát jobban, lát a saját énképére formálva!
Konyha nyelven... Tudom! A helyesírási szabályzat egybe írja.. de én nem szeretném... mert nem csak konyhanyelven, de a "konyha nyelvén" írom le azt a sok-sok dolgot, gondolatot, véleményt, amit egy-egy recepthez tudok társítani! De mégsem vagyok "szaki", ahogy a kifejezés lassan hozzám nő... A nyelvezetemért - bár néha elég nyers és szarkasztikus - pedig elég sokan olvastok, amitől napról napra boldogabb vagyok... és jól esik a sok pozitív visszajelzés! Sosem gondoltam volna, hiszen egyáltalán nem hittem benne, hogy ez majd valakinek tetszeni fog egyszer! Egyeseknek a recept, másoknak éppen a hozzá tartozó leírás!
Tehát fogjuk fel a változást úgy, hogy az nem mindig rossz dolog... inkább egy új lehetőség! Új lehetőség kibontakozni, fejlődni, várni a jó dolgokat!
... és ahogy a mákszemek... pont olyan sok-sok dologból, apró gondolatokból, érzésből, tapasztalatból, élményből áll össze az én világom is... amit megosztok veletek! Egy kicsi ebből, egy kicsi abból...
Sütőtökös mákos muffin vaníliás mascarpone krémmel |
Sütőtökös mákos muffin vaníliás mascarpone krémmel
(Diétás, cukor- és gluténmentes)
Muffinokhoz:
- 500 g letisztított, kihűtött sült sütőtökhús
- 200 g darált mák (cukrozatlan)
- 50 g zabliszt
- 3 ek. apró szemű zabpehely
- 3 ek. olvasztott kókuszzsír
- 4 db tojás
- 200 g eritrit
- 150 g zsírszegény natúr joghurt
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt ánizs
- 1/2 tk. őrölt kardamom
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. vanília aroma
- 1 db citrom reszelt héja
Mascarpone krémhez:
- 500 g light marcarpone
- 150 g natúr joghurt
- 200 ml zsírszegény tej
- 1 db egész tojás
- 6 ek. eritrit
- 1 púpozott tk. kukoricakeményítő
- 2 tk. vanília kivonat
Miután vásároltam 2 közepes nagyságú csodaszép sütőtököt, kimagoztam, feldaraboltam, 180 °C-on kb. 1,5 óra alatt megsütöttem. Hagytam kihűlni, de akár már előző nap is elkészíthetjük. 500 g szükséges a sütihez, melyet kikapartam a héjából és villával egyneműre törtem...
Az összetört sütőtökhöz hozzáadom a darált mákot, az eritritet, a zablisztet és a zabpelyet, 4 db tojás sárgáját, a joghurtot, a reszelt citromhéjat, a fűszereket és a szódabikarbónát. Ez után megy hozzá a vaníliaaroma, az olvasztott kókuszzsír és az egészet egyneműre keverem. A tojás fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, végül ezzel lazítom fel a masszát. Egy muffin sütőbe muffinpapírokat teszek, kb. 3/4-ig töltöm mindegyiket. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm 25 percig. Ebből a mennyiségből kb. 22-24 db muffin lesz, amit hagyok kihűlni.
Sütőtökpüré és mák... hát nem szép kontraszt? :) |
A mascarpone krémhez a főzött vaníliakrémet már előzőleg elkészíthetjük, mert hidegen tudjuk felhasználni. Ehhez 1 egész tojást felverek, hozzáadok 2 ek. eritritet, a vaníliaaromát és a kukoricakeményítőt, végül felengedem 200 ml tejjel. Egy lábasba teszem és sűrűre főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverem a mascarponét és a joghurtot, hogy egynemű legyen, végül adok hozzá még 4 ek. eritritet. Egy habzsák segítségével nyomom a muffinok tetejére, egész mákszemekkel díszítem.
Ki kér? :) |
Azt hiszem pont ugyanúgy éreztem magam mikor megkóstoltattam másokkal, mint amikor megkérdeztem a barátaimat, hogy mit szólnak az új névhez! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése