Baráti öleléssel: Erdei gyümölcsös - túrós charlotte torta cukor- és gluténmentesen
Sosem voltam ölelgetős típus, már ha ez típus kérdése, azonban manapság egyre több olyan ember van, akit beengedtem a "komfortzónámba", s ez köszönhető nagyon sok dolognak... Egyrészt ott a tánc, bámulatos, hogy egy évig még a salsában sem bírtam elviselni ha fél méterrel közelebb tolja valaki a "képét"... ma meg már kizombát táncolgatok (legalábbis próbálok) mindenféle ismeretlen pasi mellkasára dőlve... hát furcsa ja... Másrészt az "ölelgetős" barátaimnak vagy ismerősömnek, akik megmutatták, hogy nem is kell annyira félni tőle! Igazság szerint ha jobban belegondolok, már gyermekkoromban sem voltam (legalábbis amire én emlékszem) az a nagyon bújós, még családon belül sem... sosem értettem, hogy igazán mi értelme van a 2-3 puszinak egy-egy találkozásnál... csináltam mert szokás volt, bár néha már-már el is hagytam, mert kényelmetlenül éreztem magam... viszont most mikor találkozom a barátaimmal... megöleljük egymást. De hogy mennyire változik az ember... időnként már-már követelem... és mikor elfeledkezem magamról akkor hirtelen csak úgy belepihenek egy baráti ölelésbe és jobb kedvem lesz! De ami igazán jó hír magam számára, hogy vannak olyan emberek, akikkel akár 1-2 percig is elhúzódik, sőt én kezdeményezem... Tudom, hogy ez valakinek egy hétköznapi dolog, de számomra elképesztő! 😉
Na de a téma csak onnan jutott eszembe, mert egyrészt a tortát körülvevő piskótatekercs is pont úgy öleli be a finom lágy túrós tölteléket, mint egy meleg baráti vagy családi szerető ölelés... Vagy ahogy a tekercs és a lekvár is egymásba csavarodik, olyan mint egy szerelmi viszony... másrészt Évi barátnőm szülinapjára készült az a verzió, aminek a receptjét is megkapjátok, aki "hírhedt" ölelgetős! De ne ijedjetek meg, csak egy kicsit és lassan "fertőz"! 😉 Viszont kezd számomra is terápiás hatása lenni!
Hallottatok már az 5 szeretetnyelvről? Hát nekem tuti nem az érintés, sokkal inkább a kommunikációval, minőségi idővel kapcsolatos dolgok, nem hiába vagyok csacsogós 😏 Idővel vajon változhat? Bár nem biztos, hogy kell változnia...
Erdei gyümölcsös - túrós charlotte torta |
Na de a téma csak onnan jutott eszembe, mert egyrészt a tortát körülvevő piskótatekercs is pont úgy öleli be a finom lágy túrós tölteléket, mint egy meleg baráti vagy családi szerető ölelés... Vagy ahogy a tekercs és a lekvár is egymásba csavarodik, olyan mint egy szerelmi viszony... másrészt Évi barátnőm szülinapjára készült az a verzió, aminek a receptjét is megkapjátok, aki "hírhedt" ölelgetős! De ne ijedjetek meg, csak egy kicsit és lassan "fertőz"! 😉 Viszont kezd számomra is terápiás hatása lenni!
Hallottatok már az 5 szeretetnyelvről? Hát nekem tuti nem az érintés, sokkal inkább a kommunikációval, minőségi idővel kapcsolatos dolgok, nem hiába vagyok csacsogós 😏 Idővel vajon változhat? Bár nem biztos, hogy kell változnia...
Azt állítják az okosok, hogy az ölelésnek, az érintésnek terápiás hatása is van. Felvidít, vigasztal és oldja a szeretethiányt, egyfajta biztonságot sugároz, sőt állítólag még az életet is meghosszabbítja. Ha ezeket pedig rendben érezzük, már jobb a kedvünk is! Elég tudományosan hangzik, de akkor mától minden nap megölelek 30 embert - azt hiszem! 😊 (És most szólalt meg a "kisördög" a fejemben, pont úgy, mint a skizóknál, akik magukkal beszélgetnek, hogy "Veró, ne túlozz! Örülsz, ha napi egyet szívből megteszel!!!" 😊)
Ráadásul gyógyító erővel is bír egyesek szerint! Tulajdonképpen, ha jobban belegondolunk, hány olyan szituáció van, ahol az érintés fontos szerepet tölt be, vagyis annak van lényege igazán. Emlékszem mikor gyermekkoromban fájt a fejem vagy a hasam, csak megkértem anyut, hogy tegye oda a kezét és simogassa, majd jobb lett. Rengeteg olyan gyógymód van (és azért emelem ki ezeket, mert én magam is tanultam és érdeklődöm iránta), ahol kézrátétellel gyógyítanak... de mi a csudáért "félek" ennek ellenére még így is az érintéstől, az öleléstől (de azért jó, hogy nem vagyok ezzel egyedül!), ha tudom, hogy működhet!? Mert talán az érzelmek egy kimutatása...!? Amitől pedig hülye módon azt gondoljuk, hogy sebezhetővé tesz minket....?! Mert hogy szerintem legtöbben ettől félünk egy-egy érintésnél, egy-egy érzelemkimutatásnál... De valljuk be ez így is, úgy is megtörténhet... ha ölelgetünk, ha nem!
Biztosan hallottatok már arról, hogy egyre többen indítanak (akár az utcán is) bizonyos "free hug" kampányokat... ti be mernétek vállalni, hogy kiálltok az utcára és ölelgettek mindenféle embert? Egyszer komolyan gondoltam, hogy erőt veszek magamon és mint a víziszonyomon, úrrá leszek rajta és "ezt is megcsináljuk" alapon kiállok... de talán majd valóban csak EGYSZER... egyelőre még ilyen szinten nem érzem biztosnak az elhatározást, de egy biztos, mikor ilyen embereket látok, egyszerűen lerí az arcukról a boldogság és a szeretet. Azért jó ezt látni!
De mielőtt túlömlengésbe kezdenék - tőlem nem megszokott módon - jöjjön a recept!
Cukor- és gluténmentes piskótatekercs |
Tökéletes cukor- glutén és laktózmentes piskótatekercs*
- ami Zoli szerint nem létezik 😊 -
Piskótához:
- 6 db tojás
- csipet só
- 1/2 tk. almaecet (fehérjéhez)
- késhegynyi szódabikarbóna
- 6 ek. (kb. 120 g) eritrit
- 4 púpozott ek. zabliszt (kb. 50 g)
- 2 púpozott ek. rizsliszt (kb. 40 g)
Piskótához illően, felverem a tojásokat és szétválasztom őket. A tojás fehérjét egy habverő segítségével egy csipet sóval elkezdem kemény habbá verni, mikor már majdnem teljesen kemény, hozzáadom az almaecetet és tovább verem. Tökéletesen kemény habot kapok ezáltal. A tojások sárgáját kikeverem az eritrittel, majd hozzáadom a kétféle lisztet, melyben előzőleg elkevertem a szódabikarbónát. Végül adom hozzá a tojásfehérje habot, óvatosan keverem bele, hogy ne törjön meg a hab. Sütőpapírral bélelt tepsibe (ez nekem 33x33 cm-es) öntöm a masszát, elegyengetem és így sütöm meg 15-20 perc alatt 175 °C-ra előmelegített sütőben. Még melegen lehúzom a sütőpapírt és egy konyharuhával gyorsan felcsavarom, majd hagyom kihűlni.
Erdei gyümölcsös szósz a tekercsbe lekvár helyett:
- 200 g fagyasztott (jobb esetben friss) vegyes erdei gyümölcs mix
- 4 ek. víz
- 4 ek. eritrit
- 2 púpozott tk. kukoricakeményítő (kevés vízben feloldva)
Sajnos friss vegyes erdei gyümölcs mix nem leledzik mindenki konyhájában, ahogy az enyémben sem... de már egész jó kis fagyasztott termékeket lehet kapni. A gyümölcsöt 4 ek. vízzel és ugyanennyi eritrittel addig főzöm, míg a gyümölcs már pépes lesz. Egy botmixerrel még rásegítek, hogy még egyneműbb állagot kapjak. Ezt követően a 2 púpozott teáskanál keményítőt egy kevés vízben feloldom és a püréhez adom, majd addig főzöm míg besűrűsödik. Mielőtt a piskótára kenem, alaposan kihűtöm.
Erdei gyümölcsös - túrós charlotte torta cukor- és gluténmentesen
Először is az előzőleg elkészített mennyiségű piskótatekercset kb. 1 cm-es darabokra vágom. Egy tetszőleges tálat kibélelek folpackkal, a piskótakarikákkal körbebélelem, ügyelve arra, hogy minél szorosabban és szebben csatlakozzanak egymáshoz, majd megtöltöm a lenti krém felével. Ez után jöhet egy réteg gyümölcszselé és ismét a túró. A tetejére megint piskótatekercs kerül, majd az egészet kb. egy éjszakára hűtőben pihentetem.
- 600 ml zsírszegény tej
- 2 db egész tojás
- 4 ek. eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 2 púpozott tk. kukoricakeményítő
- 450 g zsírszegény túró (villával összetörni)
- 2 ek. eritrit
- 1 db egész citrom lereszelt héja
- 15 g zselatinpor
- 2-3 ek. víz
A 2 db egész tojást felverem egy habverővel, hozzáadom az eritritet, a vaníliarúd kikapart magját és a keményítőt, majd fokozatosan keverem hozzá a tejet. Amikor elkevertem, felteszem egy lábasba és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm, aztán alaposan kihűtöm. A túrót egy villával áttöröm, hozzáadom az eritritet, a reszelt citromhéjat és az előzőleg elkészített, hideg krémet. Kb. 2-3 ek. vízben a zselatinport elkeverem és elkezdem melegíteni, amikor a por feloldódott benne, a túrókrémhez adom és alaposan összekeverem.
Gyümölcszseléhez:
- 100 g fagyasztott erdei gyümölcs mix
- 2 ek. eritrit
- 70 ml víz
- 2 lapos tk. kukoricakeményítő
A gyümölcsöt kb. 20 ml vízzel és az eritrittel puhára főzöm, majd egy botmixerrel szétnyomkodom és hozzáadom a maradék vizet. Ezt követően adom hozzá a kukoricakeményítőt, egy kevés vízben feloldva. Akkor veszem le a tűzről, ha besűrűsödött. Hidegen kerül bele a tortába, a két túróréteg közé.
Készítsétek el ti is!
Tuti, hogy - akár a kis csavarral, akár anélkül - ölelkezős kedvbe hoz titeket is! 😉
U.i: De hogy ne csak a külalakjában legyen csavar, ez alkalommal egy szülinapra készítettem el ezt a tortát, a piskótát erdei gyümölcs ízű Tátrateával locsoltam meg és a gyümölcszselébe is került... hát volt vidámság... dehát a szülinapos kedvence a "Gyümölcs Tea" 😈
Megjegyzések
Megjegyzés küldése