Glutén-, tej- és cukormentes fahéjas-ánizsos almás kölespite... mert minden rosszban van valami jó!

Ismét itt az ősz, amit sokan az elmúláshoz kötnek. Elmúlik a nyár, a meleg és a jó idő, mindenki beburkolózik otthon, viszont én azt gondolom van az ősznek is egy varázsa és abban is van nagyon sok szép és jó dolog, ahogy az elmúlásban is. Azt hiszem, hogy egyre többször bebizonyítja az élet, hogy az elmúlás valami új kezdete...


Már elég régen nem írtam bejegyzést és még csak új receptet sem sikerült magamból "kifacsarnom", egyszerűen azt éreztem, hogy a mindennapok bedarálnak, rengeteg rendezvény, egyéb program, a mindennapos "kötelező" konyhában ácsorgás és úgy igazából minden összejött!

Nemrég tértem vissza Baliról - ami nagyon csodálatos volt, de természetesen erről is jön még bejegyzés -, ahová ki még reményekkel, egy viszonylagos "rendezett" körülmények között mentem ki, s mikor visszajöttem hirtelen megint minden megváltozott! Belecsöppentem egy újabb magánéleti zűrbe, a nyárból a késői, borús őszbe. Ráadásul a kinti viszonylagos nyugalom és a 30 fokos meleg után hétfőn reggel ott álltam a buszon, szakadt az eső, bent millió ember, laptop és minden egyéb a vállamon, 2 órás araszolás a dugóban, a fejemben pedig millió egy kétség és bizonytalanság... na akkor éreztem azt, hogy most nagyon nem kellett volna hazajönnöm!

De mint mindig, igyekszem a lehető legjobbat kihozni a dolgokból és örülni annak, ami van vagy legalább megkeresni benne a pozitívumot! Több idő magamra, több idő a pihenésre, több idő a nyugodt, esti "takarós", teázgatós estékre és az új receptekre, az írásra, amit már nagyon régen nem csináltam. Pont az ilyen napokra nagyszerű kényeztetés ez az egyszerű, őszi hangulatú almás pite, ami cukor-, glutén és tejmentes is. A teljes adag 195 g, IR diétában számolós szénhidrátot tartalmaz.


Fahéjas-ánizsos almás kölespite

Hozzávalók:

  • 2 db közepes alma
  • 4 db tojás
  • 200 g kölesliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • 150 g eritrit
  • 150 g olvasztott növényi margarin vagy kókuszolaj (+ egy kevés a tepsi kikenéséhez)
  • 1 csapott tk. gluténmentes sütőpor
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1/3 tk. őrölt ánizs
  • csipet só

Az almákat meghámozom és lereszelem. A tojásokat az eritrittel, egy csipet sóval habosra keverem egy robotgép segítségével. A köles- és rizslisztet összekeverem a sütőporral, a fahéjjal és az ánizzsal, majd apránként a tojásos masszához adagolom. A végén hozzáadom az olvasztott margarint, majd kiolajozott és a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Én tortaformában sütöttem, de normál tepsiben is ugyanolyan tökéletes. A tetejét megszórom egy kis eritrittel sütés előtt, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm 40-45 percig. Akkor jó, ha a fogpiszkálót beleszúrva azon már nem marad a masszából.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)