Glutén- és tejmentes amaretti - az olasz ropogós csoda cukormentesen
Mondhatni magamon is csodálkozom, hogy megsütöttem így november közepén az idei év első karácsonyi sütijét. Bár az olaszok az év bármely szakában fogyasztják kávé mellé vagy borba mártogatva, de nálunk leginkább a karácsonyi sütisdobozokban találkozunk vele.
Magyarul mondhatnánk mandulás habcsóknak, a franciáknál ez biztosan macaron (még néhány hozzávalóval), de tulajdonképpen nem is kívánja ez a finom aprósütemény azt, hogy bármi más módon hívjuk, hiszen az egész világ amaretti néven ismeri már a 18. század közepe óta. Eleinte főként Olaszország északi részén hódította meg a kávéházak szerelmeseit, majd lassan az egész országban, később az egész világon elterjedt.
Ami különösen jó benne, hogy tényleg csak pár hozzávalóból áll és szupergyorsan elkészül, így ha hirtelen betoppannak a vendégek, még akkor is összedobhatja az ember vagy ha épp egy szívós nap után fáradtan hazakullog és egy kis finomságra vágyik (mint én ma 😉). Ami még szuper ebben a ropogtatnivalóban, hogy glutén- és tejmentes, sőt most már cukormentes változatban is elkészíthető, IR diétában nem kell számolni a szénhidrát tartalmával sem. Hát nem pompás? 😉
Cukormentes amaretti keksz
(Glutén- és tejmentes)
Hozzávalók kb. 24 db-hoz:
- 200 g mandulaliszt vagy őrölt mandula
- 150 g porrá őrölt eritrit
- csipet só
- 1/2 tk. vanília aroma
- 1/4 tk. keserű mandula aroma
- 3 tojásfehérje
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, a végén hozzáadom a vanília és a keserű mandula aromát, valamint az eritritet, majd legvégül apránként a mandulalisztet. Formázható masszát kell, hogy kapjak. A masszából kb. diónyi nagyságú gombócokat gyúrok, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek. A golyókat kissé lelapítom és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütöm. Fogyasztás előtt hagyom teljesen kihűlni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése