Kedvenc házi pesto receptjeim - amikor a világ zöldbe borul körülöttem... (Glutén-, tej- és cukormentes)
Noha a pestókból színben és ízben is már számtalan változattal találkozhatunk az üzletek polcain, én azt vallom, hogy a jó pesto zöld! Na igen, korábban próbáltam már én is mindenféle paradicsomos változatot, de az mégsem hozta azt az ízvilágot, amit a pestótól az ember "elvár".
Szerintem egyébként is elég megosztó dolog, mert valaki vagy szereti vagy nem... A legjobb, ha mi magunk készítjük otthon, így biztosan friss és ízlésünknek megfelelő variációt alkothatunk. Most három féle ZÖLD színű, tej-, cukor és gluténmentes pesto receptet mutatok meg nektek. Mivel rukkola szeretetemet most sem vetem véka alá, így az egyik recept fő alkotóeleme is ez a csodálatos növény, de a klasszikus bazsalikomos és egy kicsit elvontabb változatból is választhattok.
A zöld szín egyébként is jó hatással van a lelkünkre. Egyensúlyt és harmóniát sugároz, ami szerintem a lenti receptekben is megtalálható. Nyugtató hatása is van... én például mindig megnyugszom, ha ezeket eszem... 😏 vagy bármi mást eszek! 😝😂
Egyébként azt mondják, hogy a szívcsakrát, azaz a szeretet központját is rózsaszín vagy zöld színnel lehet gyógyítani. Engem például egy nagy séta a természetben is meg tud nyugtatni és fel tud tölteni, sőt már alig várom a tavaszt, amikor a fák el kezdenek rügyezni majd zöldellni.
De térjünk rá valóban a receptekre. A legjobb, ha mozsárban készíti az ember, de néha erre nincs idő, így aprítógépben is össze lehet pürésíteni az összetevőket. Ahogy írtam a 3 recept igazán a szívem csücske, ha pestót akarok enni, mindig ezeket veszem elő, de mégis valahogy ez a rukkolás az, amit a leggyakrabban készítek. Rukkolát pedig szinte az év minden szakában lehet már vásárolni a boltokban, egy nagyobb doboz kb. 3-400 Ft-ba kerül. Van egy titkos hozzávalóm mindegyik receptben.... mégpedig a sörélesztőpehely. Ugye tejet nem ehetek, így ezzel helyettesítem a sajtot. A sörélesztőpehely mind ízében, mind állagában olyan, mintha frissen reszeltünk volna bele egy kis parmezán sajtot, ráadásul még az emésztésre is nagyon jó hatással van... én nagyon szeretem!
Csodás diós - lenmagos rukkola pesto
- 150 g friss rukkola
- 50 g dióbél
- 10 g lenmag
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- 50 ml lenmagolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 g sörélesztőpehely
- pár csepp friss citromlé
- só, őrölt fehérbors ízlés szerint
Egy serpenyőben szárazon megpirítom a dió szemeket, majd kihűtöm. Ezt követően aprítógépbe dobom a lenmaggal és a megpucolt fokhagymával, majd apróra darálom. Hozzáadom a friss rukkola leveleket, az olíva- és lenmagolajat. Addig aprítom, míg teljesen pürés állagot nem kap, végül hozzáadom a sörélesztőpelyhet, a sót, a fehér borsot és pár csepp citromlevet. Jöhet még egy gyors keverés és már kész is. Az olaj mennyiségével szabadon lehet játszani, attól függően, hogy ki milyen sűrű pestót szeretne kapni.
* * *
Klasszikus kesudiós bazsalikom pesto tej- és gluténmentesen
- kb. 2 nagyobb csokor friss bazsalikom (leveleit és zsenge szárát is leszedve kb. 50 g)
- 70 g natúr kesudió
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 g sörélesztőpehely
- 70 ml extra szűz olívaolaj
- só, frissen őrölt feketebors ízlés szerint
A kesudiót a fokhagymával nagyon apróra darálom, hozzáadom a bazsalikom leveleket, majd a sörélesztőpelyhet és végül az olívával tovább pürésítem. A végén ízlés szerinti mennyiségű sóval és frissen őrölt borssal ízesítem.
* * *
Krémes tökmagos brokkoli pesto
- 200 g friss brokkoli rózsa
- 40 g héj nélküli tökmag
- 30 g mandulabél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 g sörélesztőpehely
- 120 ml extra szűz olívaolaj
- 1 tk. tökmagolaj (elhagyható)
- só és őrölt fehérbors ízlés szerint
Ez egy igazán különleges pesto recept, mert a brokkoli nem éppen egy klasszikus alapanyag, de higgyétek el, nagyon klassz kencét nyerünk belőle. Először is felforralok egy lábasban annyi vizet pici sóval, hogy a brokkoli rózsákat ellepje. 2-3 percig főzöm, majd jeges vízbe dobom a rózsákat, hogy a főzési folyamatot leállítsam, így a rózsák zöld színe is erőteljesebb lesz. A főzővizet nem dobom ki, még szükség lesz rá. Hagyom kihűlni, addig a mandulát és a tökmagot száraz serpenyőben kissé megpirítom, szintén hagyom kihűlni. Egy aprítóba dobom a magokat a fokhagymával és ledarálom. Jön hozzá a brokkoli, kb. 80 ml víz a brokkoli főzővizéből, majd az olívaolaj, s végül püré állagúra "varázsolom" az egészet. Hozzáadom a sörélesztőpelyhet, ízlés szerinti mennyiségű sót és fehér borsot, valamint egy teáskanálnyi tökmagolajat. Ez el is hagyható, leginkább fűszerként funkcionál ez most a receptben, de mivel erőteljes az íze, nem mindenki rajong érte.
Az így elkészült pestók aztán több napig elállnak a hűtőben egy kis üvegben. Tehetjük tésztákra, húsok mellé, én a brokkolissal sűrűn készítek rizottót, de gluténmentes kelt tésztába tekerve csodás pestós csigákat is süthetünk belőlük.
Próbáljátok ki őket! 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése