A bezártság ellenszere: krémes tejberizs pohárkrém fahéjas gránátalma öntettel (Glutén-, cukor- és tejmentes, IR barát)

Nem tudom, ti hogy élitek meg most ezeket a napokat, de én a kezdeti félelemből és szorongásból már egész szépen kijöttem! 😌 Nos igen... de szerencsére minket elég korán home office-ba "tessékeltek", ami abból a szempontból nagyon jó, hogy legalább nem kell a napi 1-1,5 órámat végigbumlizni a tömegközlekedéssel a város túloldalára, viszont a személyes kapcsolatok most már csak a videokonferenciákra és telefonos, e-mailes egyeztetésekre korlátozódnak. De ez nem csak a munka terén, hanem a privát kapcsolatokra is igaz. Én, aki egy elég társasági lénynek tartom magam - ezelőtt szerintem egy fél év alatt nem voltam ennyit itthon, mint most, mióta a négy fal közé zártam magam-, kicsit nehezen szokom hozzá, de bízom benne, hogy minél előbb túl leszünk ezen a "rémálmon" és újra ücsöröghetünk a barátainkkal, családtagjainkkal a zsúfolt utcácskák kávézóiban. 

Másrészről a korábban utazásra fordított időt reggel a javamra is fordíthatom, bár minden reggel beiktattam a futást eddig is (ilyenkor jó, hogy van egy futópadom 😃), de most lehet duplázni és egy picit tovább aludni is! 😊 Hajrá 6 óra, az 5 órás kelések helyett! 😎 Na az este már kicsit káoszosabb...! Szerintem mióta itthon vagyok, sokkal, de sokkal többet dolgozom - pedig korábban sem voltak ritkák a túlórák, főleg egy-egy nagyobb rendezvény előtt! Azért igyekszem minden este mozogni még egy picit... séta a szabadban, természetesen elkerülve az embereket, szép időben bringára pattanok vagy csak épp az online táncórára ugrálok a szobám közepén! 😃Kell is ez, hiszen a mozgás a testi és mentális egészségre is jótékony hatással van! 

Láthatjátok, hogy mindennek ellenére próbálok pozitív maradni, elalvás előtt meditálni és olvasni egy kicsit, talán ennek is köszönhető, hogy a nagymértékű szorongásom - amit az első héten tapasztaltam a bizonytalanság csapdájába belehuppanva - eltűnt. Igyekszem a szabadidőt (már amikor van ilyen 😂) hasznosan eltölteni és nem utolsó sorban hódolni az egyik kedvenc időtöltésemnek is, a főzésnek és új receptek kikísérletezésének! 

Nemrég belekezdtem egy újabb diétába, ugyanis sehogyan sem akartak lemenni a kilók, még úgy sem, hogy az IR diéta szerint és egészséges étkezem, orvosi javaslatra elhagytam a glutént és a tejet, a cukrot pedig már nagyon-nagyon régen, valamint rendszeresen mozgok is. Egyszer már említettem, hogy a Regenor diéta nekem mindig nagyon sokat segített és szerencsére már most is csak jó tapasztalatokról tudok beszámolni, illetve eddig mínusz 3 kilóról! 😃

A most bemutatott receptem akár az IR diétában, akár a Regenor kúrában megállja a helyét, délutáni "uzsiként" tökéletes, hiszen kb. 20 g szénhidrátot tartalmaz adagonként. Szerencsére minimális mértékű gránátalmát ehetek, fahéjat pedig kifejezetten ajánlott enni, hiszen vércukorszint csökkentő és inzulinszint javító hatása köztudott! Én pedig olyan szerencsés vagyok, hogy mindkettőt nagyon imádom! 😍😉 De ha nem tudtátok volna, mindkét alapanyagnak van még egy szuper tulajdonsága, ami jól jöhet a jelenlegi járványügyi helyzetben... mégpedig erős vírus- és baktériumölő hatással rendelkeznek! 

Nos, akkor jöhet ez a nagyon egyszerű, ám annál finomabb recept? 😋


Krémes tejberizs pohárkrém, fahéjas gránátalma öntettel 
(Glutén-, cukor- és tejmentes, IR barát)

Hozzávalók (4 kisebb pohárhoz)

Tejberizshez:
  • 100 g basmati rizs
  • 200 ml víz
  • 300 ml cukor- és olajmentes kókusztej
  • csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 100 g eritrit
  • 1/2 tk. vanília őrlemény
Fahéjas gránátalma öntethez:
  • 100 g friss gránátalma mag
  • 50 g eritrit
  • 1 fél citrom kifacsart leve
  • 150 ml víz
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 2 késhegynyi konjac liszt
Először az öntet készítem el, mert annak kell egy kis idő, mire lehűl és besűrűsödik, de ez egyébként is igaz úgy általában a legtöbb konjac liszttel sűrített szósz esetében.
A gránátalma magokat a vízzel és a citrom kifacsart levével lassú tűzön főzni kezdem, míg a magokról el kezd leválni a gyümölcshús. Ha szükséges pótoljuk fel egy kis vízzel még. Összeturmixolom, majd átszűröm a magokat. Újra odateszem főzni, hozzáadom az eritritet és a fahéjat, végül a konjac liszttel összeforralom és addig főzöm, míg egy sűrűbb szószt nem kapok.

A basmati rizst egy csipet sóval, 200 ml vízben felteszem főni egy edényben. Mikor a víz már elpárolgott, apránként adom hozzá a kókusztejet és szép lassan krémesre főzöm. Mielőtt leveszem a tűzről, hozzáadom az eritritet, a reszelt citromhéjat és a vanília őrleményt. Az egészet átkeverem, hagyom még kb. fél percet főni, majd lehúzom a tűzről. Hagyom kissé kihűlni.

Kisebb poharakban tálalom. Először a szószból teszek minden pohár aljába egy keveset és erre kanalazom a tejberizst, így érem el ezt a képen látható szép, márványos hatást. A tetejét gránátalma magokkal díszítem és megszórom egy kevés őrölt fahéjjal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)