A britek kedvenc street foodja: skót tojás - mini változat (glutén- és tejmentes)
Sajnos jelen helyzetben nem mondhatom el, hogy azért mutatom be nektek ezt a receptemet, mert éppen Nagy-Britanniából jövök, dehát remélem, hogy minél hamarabb eljön az idő, hogy az otthon négy fala közül ismét a világ csodálatos helyszíneit barangolhatjuk majd be, mi, utazóbolondok!
A skót tojás hasonlóan a "fish and chips"-hez igen kedvelt street foodnak számít a briteknél. Igazság szerint inkább kocsmakaja, melynek eredetét - sok más ételhez hasonlóan - nem igazán lehet pontosan ismerni. Maradjunk annyiban, hogy mindenki azt hiszi el, amit ő érdekesebbnek tart.
Az én kedvencem ez: Azt mondják, hogy a 18-19. században Skóciából rengeteg tojást szállítottak Londonba. Mivel hosszú volt az út, nem akarták, hogy a tojások megromoljanak, ezért pár percre mészporos forró vízbe dobták őket. Maga az eljárás neve is "scotching", így a "Scotch Egg" elnevezés akár innen is eredhetne. A kezelési eljárás során a tojások ehetőek maradtak ugyan, de a héj alatt elszíneződtek. A nem túl kellemes külsőt el akarták fedni, így fűszeres húsba burkolták és megsütve adták el őket.
Egy biztos, nagyon egyszerű elkészíteni és akár a piknik kosarak egyik ínyencsége is lehet. Két dologra kell figyelni, hogy a "burkot", azaz a darált húst megfelelően fűszerezzük, a másik pedig, hogy a tojásokat ne főzzük túl, úgy az igazi, ha még kissé folyós marad a közepük!
Eredetileg tyúktojással készül, de én jobban szeretem fürjtojással készíteni, így kisebb, haraphatóbb gombócokat kapunk és a fürjtojás egyébként is kölcsönöz neki még egy teltebb ízt. Manapság pedig fürjtojást a kisebb szupermarketekben is be lehet már szerezni! Nekem nagy kedvencem! 😉
Glutén- és laktózmentes mini skót tojás (IR barát)
- 15 db fürjtojás (egy doboz)
- 500 g darált marhahús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél csokor friss petrezselyem (vagy 1 tk. szárított)
- pár szál friss metélőhagyma (vagy 1 lapos tk. szárított)
- 1/2 tk. őrölt szerecsendió
- 1/2 tk. őrölt köménymag
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 púpozott tk. útifűmaghéj
- 1 lapos tk. őrölt pirospaprika
- 1 db S-es tojás
- kb. 25-30 g barnarizs pehely
- kókuszolaj vagy mangalicazsír a sütéshez
A fürjtojásokat megfőzöm. Ha azt szeretnénk, hogy a közepe még kicsit folyós maradjon, forró vízbe kell dobni a tojásokat 2-3 percre, majd jeges vízben alaposan lehűteni őket. Amikor kihűltek, megpucolom. A vöröshagymást és a fokhagymát megpucolom és pépesítem. A darált húshoz adom a hagymapépet, a petrezselymet, a metélőhagymát, a szerecsendiót, a köménymagot, a pirospaprikát, majd sózom és borsozom. Végül hozzáadom a tojást és az útifűmaghéjat. Alaposan összegyúrom, majd hűtőben hagyom, hogy az ízek kissé összeérjenek. A "burkoláshoz" szükség lesz folpack-ra, úgy sokkal egyszerűbb és egyenletesebb, ráadásul kevésbé lesz a kezünk is piszkos. A fűszeres húst 15 adagra osztom. A képeken látható módon veszek egy adagot, szétterítem a folpackon, majd a közepébe helyezek egy tojást. Szépen, óvatosan a tojás köré hajtogatom a húst, majd gombócot formálva a két tenyeremmel elegyengetem. Az így kapott gombócokat barna rizspehelybe forgatom és bő zsiradékban aranybarnára sütöm. Friss salátával tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése