Áfonyás clafoutis, azaz a tökéletes cukor-, glutén- és tejmentes tejpite

Régen volt már bejegyzésem és új receptem, valahogy mostanában más foglalkoztatott, viszont egyik nap egyszerűen csak kipattant a fejemből, hogy a mostani nagy sláger gyümölcsömből kellene valami egyszerűt, gyorsat és egészségeset alkotni. Ez a francia desszert most megint telitalálat volt erre az alkalomra. Azt is mondhatnánk, hogy ez egy igazán "mentő" süti, hiszen csak összedobálom a hozzávalókat és bedobom a sütőbe. 

Mindig is szerettem az áfonyát, de idén nyáron valahogy nagyon előtérbe került, tonna számra vásárolom a kis bogyókat. 😉😊 De ez jól is van így, hiszen mentségére szolgáljon, hogy a "szuperfood"-ok listáján előkelő helyen szerepel. Ezek a kis bogyók hihetetlen nagy erővel segítik a szervezetet, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, így kalciumban, káliumban, nátriumban, vasban és foszforban. C-vitaminban bővelkedik, így remek antioxidáns, a gyulladások, érbetegségek egyik "ellenszere". Felfázásra, visszérre, a szemek egészségének fenntartásához, a szívműködés elősegítéséhez, immunerősítésre és még számos betegség megelőzésére kellene nap, mint nap fogyasztanunk. 
Ezen kívül szabad gyök megkötő szerepe kiemelkedő, felveszik a harcot az öregedés ellen és emésztésünk is hálás lesz érte, de az idegrendszerünk is kisimul. 😉

Nos, ugye, hogy ugye? 😊 Irány áfonyás tejpitét sütni! Mutatom a receptet! 😉


Cukor-, glutén- és tejmentes áfonyás clafoutis

Hozzávalók 8 szelethez:
  • 120 g barna rizsliszt
  • 500 ml cukormentes kókusztej
  • 120 g eritrit
  • 4 db egész tojás
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 150-200 g friss áfonya
Az elkészítés nagyon egyszerű, hiszen az összes alapanyagot szinte egy edényben keverem össze. A tojásokat először is az eritrittel és egy csipet sóval habverővel alaposan elkeverünk, majd hozzáadom a vanília rúd kikapart magját és az őrölt fahéjat, aztán a rizslisztet. Csomómentesre keverem és apránként hozzá adagolom a kókusztejet is. Egy kevés kókuszzsírral kikent vagy sütőpapírral alaposan kibélelt tepsibe öntöm, beledobálom az áfonyát, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 percig készre sütöm. Nem baj, ha néhol kicsit felpúposodik, sütés után szépen lesüpped majd a teteje. Fogyasztás előtt alaposan lehűtöm. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)