Áfonyás clafoutis, azaz a tökéletes cukor-, glutén- és tejmentes tejpite
Régen volt már bejegyzésem és új receptem, valahogy mostanában más foglalkoztatott, viszont egyik nap egyszerűen csak kipattant a fejemből, hogy a mostani nagy sláger gyümölcsömből kellene valami egyszerűt, gyorsat és egészségeset alkotni. Ez a francia desszert most megint telitalálat volt erre az alkalomra. Azt is mondhatnánk, hogy ez egy igazán "mentő" süti, hiszen csak összedobálom a hozzávalókat és bedobom a sütőbe.
Mindig is szerettem az áfonyát, de idén nyáron valahogy nagyon előtérbe került, tonna számra vásárolom a kis bogyókat. 😉😊 De ez jól is van így, hiszen mentségére szolgáljon, hogy a "szuperfood"-ok listáján előkelő helyen szerepel. Ezek a kis bogyók hihetetlen nagy erővel segítik a szervezetet, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, így kalciumban, káliumban, nátriumban, vasban és foszforban. C-vitaminban bővelkedik, így remek antioxidáns, a gyulladások, érbetegségek egyik "ellenszere". Felfázásra, visszérre, a szemek egészségének fenntartásához, a szívműködés elősegítéséhez, immunerősítésre és még számos betegség megelőzésére kellene nap, mint nap fogyasztanunk.
Ezen kívül szabad gyök megkötő szerepe kiemelkedő, felveszik a harcot az öregedés ellen és emésztésünk is hálás lesz érte, de az idegrendszerünk is kisimul. 😉
Nos, ugye, hogy ugye? 😊 Irány áfonyás tejpitét sütni! Mutatom a receptet! 😉
Cukor-, glutén- és tejmentes áfonyás clafoutis
Hozzávalók 8 szelethez:
- 120 g barna rizsliszt
- 500 ml cukormentes kókusztej
- 120 g eritrit
- 4 db egész tojás
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- csipet só
- 150-200 g friss áfonya
Az elkészítés nagyon egyszerű, hiszen az összes alapanyagot szinte egy edényben keverem össze. A tojásokat először is az eritrittel és egy csipet sóval habverővel alaposan elkeverünk, majd hozzáadom a vanília rúd kikapart magját és az őrölt fahéjat, aztán a rizslisztet. Csomómentesre keverem és apránként hozzá adagolom a kókusztejet is. Egy kevés kókuszzsírral kikent vagy sütőpapírral alaposan kibélelt tepsibe öntöm, beledobálom az áfonyát, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 percig készre sütöm. Nem baj, ha néhol kicsit felpúposodik, sütés után szépen lesüpped majd a teteje. Fogyasztás előtt alaposan lehűtöm.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése