Epres mosolygós linzer (Glutén-, tej- és cukormentes)
Nem maradhatnak el úgy ünnepek, rendezvények, találkozók, hogy ne kerülne asztalra néhány aprósüti. S ha ezekre gondolunk, biztosan elsőként a linzer jut eszünkbe, hiszen finom, omlós és akár 1-1 falatnyi adagokban is elkészíthető.
Bár nevéből adódóan sokan azt hihetnék, hogy egy osztrák édességről van szó, de szerencsére ez is a magyarok büszkeségének mondható. Az omlós finomságunk születése az 1848-as szabadságharchoz köthető, méghozzá a ma már turistalátványosságnak számító Ruszwurm cukrászdához, azon belül is Müller Antal nevéhez, aki nősülés által került be anno a cukrászdába. S bár tudom, hogy sokan Linz városához kötötték a sütemény nevét, mégis meg kell cáfolni ezt a hiedelmet is, hiszen Müller egész egyszerűen egy főhadnagyról nevezte el az ország kedvenc teasüteményét.
Na de klasszikus ide vagy oda, van az úgy, hogy már nem tudjuk vagy akarjuk az eredeti, fehér lisztes, cukros változatát fogyasztani, mégis vágyunk egy hasonló ízre és állagra. A következő receptem szintén egyszerű, gyorsan összedobható és nagyon omlók, főleg, ha zsírt használunk az elkészítéséhez.
Epres mosolygós linzer
(Glutén-, tej- és cukormentes)
Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
- 100 g barna rizsliszt
- 50 g kölesliszt
- 5 g bambuszrostliszt
- 80 g zsír/kókuszzsír
- 50 g eritrit
- 1 kis méretű tojás (S-M)
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- kevés zsír a nyújtáshoz
- cukormentes eperlekvár vagy eperdzsem
A kétféle lisztet, valamint a bambuszrostlisztet elkeverem a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd elmorzsolom benne a zsírt/kókuszzsírt. Amikor az egész már egynemű, hozzáadom az eritritet, a lereszelt citrom héját, végül egy tojással összegyúrom. Hűtőben pihentettem. Kb. fél óra múlva vékonyra nyújtom a tésztát. Én sosem lisztet használok a nyújtáshoz, hanem egy kis zsiradékot és folpackot, hogy ne ragadjon a nyújtófára. A nyújtott tésztát végül kiszaggatom a mosoly alakú (de persze ez lehet bármilyen alakú) formával. 160 °C-ra előmelegített sütőben 5-10 percig sütöm. Amikor a sütik teljesen kihűltek házi cukormentes lekvárral töltöm meg őket. Én általában saját magam készítem fagyasztott vagy friss gyümölcsből, de tökéletesen megteszi egy jobb minőségű bolti változat is. Fogyasztás előtt mindenképpen érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy az omlós tészta és a lekvár "összemelegedjen". 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése