Tök könnyű őszi desszert - Sütőtökös panna cotta mákfelhővel és pirított tökmaggal (Tej-, glutén- és cukormentes)
Bár a panna cotta nekem mindig a nyári hangulatot idézi, egy kis szokásostól eltérő ízesítéssel akár ősszel is bevethető. Aki kedveli a sütőtök és a mák kombóját - márpedig én nagyon - annak biztosan kár lenne kihagyni ezt a desszertet. Hihetetlenül egyszerű, gyors és egyben különleges desszert, amely ráadásul még a paleo étrendbe is simán beilleszthető.
Sütőtökös panna cotta:
- 250 g sütőtök (megsütve, kibelezve)
- 400 ml konzerv kókusztej
- 200 ml kókusztejszín (17-19 %-os)
- 100 ml víz
- 80 g eritrit
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt ánizs
- 4-6 db zselatinlap
- 1/4 tk. vanília őrlemény
- csipet só
Mákfelhő:
- 200 ml kókuszkrém (24 %-os)
- 50 g eritrit
- 50 g darált vagy egész mák
Díszítéshez:
- pirított, hámozott tökmag
A sütőtököt feldarabolom és sütőben megsütöm, ezt akár már előző nap is el lehet készíteni. Ha valaki csak ehhez a desszerthez szeretné, kb. 500-600 g friss sütőtökből lesz sütés után ekkora mennyiség. Ha kihűlt, kibelezem és turmixgépben egy kevés kókusztejjel összeturmixolom. A maradék kókusztejet és a kókusztejszínt egy lábasban felteszem melegedni. Hozzáadom a tökpürét, az eritritet, a fűszereket és egy csipet sót, valamint a vizet. Figyeljünk rá, hogy nem kell forralni, csak melegíteni. Amikor az egész egynemű, akkor hozzáadom a hideg vízbe beáztatott zselatinlapokat és hagyom hogy elolvasni benne. Aki lágyabban szereti a panna cotta-t mint én, elegendő 4 lap, de van aki kocsonyásabban szereti, ő használhat 6 lapot is. Mikor forró az elegyem, 4 db pohárba öntöm egyenlő arányba és hűtőbe teszem dermedni. Mikor kihűlt és megdermedt, elkészítem a "mákfelhőt".
A kókuszkrémet (mutatom én milyet szoktam használni, ez elég sűrű is!) egy habverő segítségével kikeverem az eritrittel és a darált mákkal. Aki tudja és van ideje alaposan lehűteni a krémet előtte habot is verhet, de én jobban szeretem, ha kicsit könnyű, de még folyékony krémet tudok rátenni a panna cottára. Amikor ez is kihűlt, tálalás előtt hámozott, pirított és mozsárban apróra tört tökmaggal díszítem, de ezt el is lehet hagyni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése