Csokis-meggyes fatörzs torta - egy egyszerű, de annál különlegesebb ünnepi desszert glutén-, tej- és cukormentesen

Nem épp egy ünnepi bejegyzéshez méltó gondolatokkal van tele most a fejem, de vannak napok - igaz ritkán - mikor a hátam közepére kívánok mindent és mindenkit. Sajnos általában ez pont karácsony előtt szokott rám törni, mivel gondolom addigra teljesen kimerülök. Szerencsére az elmúlt pár évben ez a decemberi "hagyjon mindenki békén" hangulat nem jött elő, azonban idén igen! Elfáradtam, kimerültem lelkileg is, itt ez a járványmizéria, aminek nem látjuk a végét, nem csak a melóban sokasodtak fel a stresszes időszakok, hanem a magánéletemben is. Szépen begyűjtöttem egy jó kis torokfájást egy enyhe náthával és akkor itt mondtam, hogy akkor állj, most ez a hét csak a TIÉD! Nem kell estkénként a túlórák után még eszeveszett edzésbe, majd tanulásba vagy éppen újra munkába kezdeni, nem kell sehová rohanni, ez a hét csak az esti nyugalomról kell, hogy szóljon és a kimondatlan dolgokat is át kellett kicsit gondolnom. Nem hiába éreztem egy jó hete, hogy ebből baj lesz, ha továbbra is magamban tartom! Sajnos néha tényleg "boszi" vagyok magammal kapcsolatban... 

Na de ennyit a panaszról, gondolom aki folyamatosan olvassa a soraimat csodálkozik, hogy a sok pozitív gondolatom mellett ez most kikívánkozott... de néha ki kell jönnie! 😁Viszont a stresszlevezetés egyik kiváló módja nálam a sütés - ha már az ember betegen nem mozoghat olyan intenzíven - , így hát beálltam a konyhába újra kísérletezni és azt mondhatom, hogy egy igazán remek, ünnepi asztalra való desszertet sikerült kreálnom. A legjobb megint csak ebben a receptben, hogy amilyen nagyszerű és mutatós, olyan egyszerű is!

A legtöbb "fatörzs" torta csokis piskótából készül, azonban én most hajdinapalacsintát használtam. Szerintem így sokkal inkább hasonlít egy igazi fatörzshöz, hiszen gyönyörűen látszik majd a sok-sok vékony réteg is. 

Csokis-meggyes fatörzs torta
(Glutén-, tej- és cukormentes)


Palacsintához (kb. 12 db-hoz)

  • 3 db tojás
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 165 ml 17-19%-os kókusztej 
  • 200 g gluténmentes hajdinaliszt
  • 450 ml szénsavas víz vagy szóda
  • csipet só

Csoki ganache-hoz:

  • 400 ml kókusztejszín (Delcoco)
  • 200 g cukormentes 70%-os étcsokoládé
  • 20 g kókuszzsír
  • 60 g eritrit

Meggyszószhoz:

  • 200 g fagyasztott meggy
  • 100 ml víz
  • 50 g eritrit
  • 5 g tápiókakeményítő

A tojásokat egy csipet sóval és a kókuszolajjal haberővel kihabosítom. Apránként adom hozzá a lisztet és a kókusztejet, majd az egészet szénsavas vízzel lazítom. Hagyom állni kb. fél órát sütés előtt és a szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle. Töltés előtt kihűtöm a lapokat.

A csoki ganache-hoz a kókuszkrémet a kókuszzsírral felforrósítom, de nem forralom, majd az étcsokira öntöm. Habverővel alaposan elkeverem, mikor a csoki teljesen felolvadt, hozzákeverem az eritritet is. Hűtőben teljesen kihűtöm.

A fagyasztott meggyet egy forraló edényben 100 ml vízzel és az eritrittel felfőzöm. Forralástól számítva kb. 15 perc főzés után leveszem a tűzről és egy botmixerrel összeturmixolom. Visszateszem forralni, s végül a tápióka keményítőt egy nagyon kevés vízzel csomómentesre keverem és hozzáadom a meggyhez. Ez besűríti majd a szószunkat. Hagyom teljesen kihűlni és összekeverem a ganache-al, végül ezt is 1-2 órára hűtőbe teszem. 

Egy szilikonformán vagy zsírpapíron a lapokat egyesével kenem meg a krémmel és szorosan feltekerem. Úgy teszem egymásra a palacsintákat, hogy azok félig fedjék egymást, a képen látható módon. Arra kell ügyelni, hogy a krém kb. 1/3-át vagy 1/4-ét meg kell hagynunk a tetejére is. 



Amikor a tekercs kész, a palacsintát fóliába tekerve hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap a maradék krémmel bevonom, majd egy villával barázdákat vágok bele. A tetejét mentalevelekkel vagy citromfű levéllel és néhány szem meggyel díszítem, majd a téli hatás kedvéért megszórom némi porrá zúzott eritrittel.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)