Csokis-meggyes fatörzs torta - egy egyszerű, de annál különlegesebb ünnepi desszert glutén-, tej- és cukormentesen
Nem épp egy ünnepi bejegyzéshez méltó gondolatokkal van tele most a fejem, de vannak napok - igaz ritkán - mikor a hátam közepére kívánok mindent és mindenkit. Sajnos általában ez pont karácsony előtt szokott rám törni, mivel gondolom addigra teljesen kimerülök. Szerencsére az elmúlt pár évben ez a decemberi "hagyjon mindenki békén" hangulat nem jött elő, azonban idén igen! Elfáradtam, kimerültem lelkileg is, itt ez a járványmizéria, aminek nem látjuk a végét, nem csak a melóban sokasodtak fel a stresszes időszakok, hanem a magánéletemben is. Szépen begyűjtöttem egy jó kis torokfájást egy enyhe náthával és akkor itt mondtam, hogy akkor állj, most ez a hét csak a TIÉD! Nem kell estkénként a túlórák után még eszeveszett edzésbe, majd tanulásba vagy éppen újra munkába kezdeni, nem kell sehová rohanni, ez a hét csak az esti nyugalomról kell, hogy szóljon és a kimondatlan dolgokat is át kellett kicsit gondolnom. Nem hiába éreztem egy jó hete, hogy ebből baj lesz, ha továbbra is magamban tartom! Sajnos néha tényleg "boszi" vagyok magammal kapcsolatban...
Na de ennyit a panaszról, gondolom aki folyamatosan olvassa a soraimat csodálkozik, hogy a sok pozitív gondolatom mellett ez most kikívánkozott... de néha ki kell jönnie! 😁Viszont a stresszlevezetés egyik kiváló módja nálam a sütés - ha már az ember betegen nem mozoghat olyan intenzíven - , így hát beálltam a konyhába újra kísérletezni és azt mondhatom, hogy egy igazán remek, ünnepi asztalra való desszertet sikerült kreálnom. A legjobb megint csak ebben a receptben, hogy amilyen nagyszerű és mutatós, olyan egyszerű is!
A legtöbb "fatörzs" torta csokis piskótából készül, azonban én most hajdinapalacsintát használtam. Szerintem így sokkal inkább hasonlít egy igazi fatörzshöz, hiszen gyönyörűen látszik majd a sok-sok vékony réteg is.
Csokis-meggyes fatörzs torta
(Glutén-, tej- és cukormentes)
Palacsintához (kb. 12 db-hoz)
- 3 db tojás
- 1 ek. kókuszolaj
- 165 ml 17-19%-os kókusztej
- 200 g gluténmentes hajdinaliszt
- 450 ml szénsavas víz vagy szóda
- csipet só
Csoki ganache-hoz:
- 400 ml kókusztejszín (Delcoco)
- 200 g cukormentes 70%-os étcsokoládé
- 20 g kókuszzsír
- 60 g eritrit
Meggyszószhoz:
- 200 g fagyasztott meggy
- 100 ml víz
- 50 g eritrit
- 5 g tápiókakeményítő
A tojásokat egy csipet sóval és a kókuszolajjal haberővel kihabosítom. Apránként adom hozzá a lisztet és a kókusztejet, majd az egészet szénsavas vízzel lazítom. Hagyom állni kb. fél órát sütés előtt és a szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle. Töltés előtt kihűtöm a lapokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése