Gambas a Guilho: fokhagymás-chilis rák portugál módra - Madeira és Algarve gasztro élményei
![]() |
Gambas a guilho (recept a bejegyzés végén) |
A nyár végét/ősz elejét egy portugál, pontosan két hetes „körutazással” koronáztuk meg 2023-ban. S igaz ez a bejegyzés sokat váratott magára, de ez annak köszönhető, hogy azt a sok élményt, látnivalót nem igazán tudtam, hogy miként fogalmazzam meg. Majd arra jutottam, hogy ez inkább egy kis gasztronómiai vélemény lesz, mintsem úti beszámoló, hiszen abból bárki kedvére talál már a neten elég sok irományt. Természetesen ha valakit érdekel, szívesen bemutatom neki, hogy mit, mikor és hogyan látogattunk meg a 14 nap során. A „mi a nemzeti eledel” Portugáliában bejegyzések is sokaságával találkozhatunk a neten, de talán kevesebb van abból, hogy mikről kell lemondania vagy mit ehet az ember, ha szeretné mellőzni a glutént, a tejet és a cukrot. Nos, erről fog szólni leginkább ez a bejegyzés, természetesen a saját véleményeimmel.
Madeira régi vágyam volt, sőt különböző elgondolásaim voltak arról, hogy mi lesz egyszer a legfőbb célja, ha eljutok a szigetre. Kislány koromban egyszer láttam egy varázslatos képet a szigetről, egy gyönyörű naplementés, vagy inkább már sötétedés előtti fotó volt ez, Ponta do Sol látképével. Azt gondoltam, hogy egyszer én is megcsinálom majd a sajátom róla.
![]() |
Ponta do Sol |
De nem is ezért volt érdekes ez a sziget. Még akkor eldöntöttem, hogy csak akkor megyek Madeirára, ha valaki ott megkéri majd a kezem. 😀 (Holott legkevésbé vágyom rá, hogy előre tudjak róla, még ha mindent is koordinálni akarok 😀!) Éppen ezért évekig váratott magára ez a csoda. S habár korábban is megtehettem volna, hogy eljussak, ahogy sok más érdekes, kevésbé elérhető helyre, valahogy kezdett a sztereotípiám feloszlani bennem és mivel 1-2 éve már közvetlen járattal is elérhető, gondoltam minek várjak tovább! 😀
Nos, ma már csak jót mosolygok ezen… annál is inkább, hogy a
„vágyálom” nem jött be (no nem bánom), viszont a párommal órákon át nevettünk
ezen utazás előtt és viccelődtünk út közben is. Mondanom sem kell, ezek után
nagyon is megtervezett, s ezáltal egy nagy csalódás lett volna az egész, ha ez megtörténik.
Térjünk vissza Portugáliához. A két hétből kb. 6 napot
töltöttünk Madeirán, egy másik 5 napon Algarvéban, majd a maradék 3-4 napot
Lisszabonban és környékén. Csodás helyeken jártunk, mindig rájövök
Portugáliában járva, hogy egyszerűen imádom! Annyi szép hely van, hogy
felsorolni is nehéz lenne. Algarve csipkézett sziklás, öblös tengerpartja egyszerűen
a kedvencem lett Európában. Madeira pedig fantasztikus, kezdve a levadák menti
túraútvonalakon, a magas óceánpartokon, a kis színes virágokkal feldíszített,
cuki kis falvakon át a ködös erdőkig… és még sorolhatnám!
Viszont ami a gasztronómiáját illeti… nem tudom, hogy
szabad-e ilyet mondani, de összességében nem voltam elragadtatva vagy inkább
valami mást vártam. Korábbi portugál utazásaim során egyszerűen imádtam az
ízeket. Igaz könnyebb volt az élet gluténnel, tejjel és cukorral… sajnos most
ezek nélkül kellett megtalálnom az ínyemre valót. Szerencsére azért nem
lehetetlen, de az utazásunk során sajnos néhányszor mellé is nyúltam a
kajákkal, vagy épp nem azt az ízvilágot tartom finomnak, amit a helyiek.
Lássuk mi az, ami tetszett és mi az, ami nem…. vagy mit ehet az ember az út során, ha ezeket mellőznie kell, ráadásul egy IR-el a „nyakán”?
Ugyan Madeirán kaptunk reggelit, de az inkább kontinentálisnak
mondható, nagyon kevés választékkal, míg a többi helyen inkább nem is kértem,
mert néha tényleg jobb, ha magamnak oldom meg. Az utazások alatt már megszoktam,
hogy én magam viszem a kenyeret. Nos, ez egy pár napos utazásnál nem is jelent
gondot. Előző este megsütöm a kis bucikat, csomagolom és be a bőröndbe… Na de mi van, ha ez
az út 2 hét? Két dolgot szoktam csinálni: ha épp apartmant bérlünk, akkor repül
velem az előre bekevert liszt és ott elkészítem. Én jó pár éve a Bake Free házi
kenyérlisztet használom. Nekem ez vált be, olykor keverek bele még egy kis extra
lenmaglisztet is. Kb. 250 g-ot sütök ki egyszerre, ebből pedig úgy 6 db zsömlécske
lesz, ez még pont eláll pár napig. Természetesen ezt viszem magammal és úton-útfélen
a táskámban lapul egy, ha bármi történne. Viszont ha hotelben szállunk meg,
akkor a helyben sütést bebuktam és csak azzal gazdálkodhatok, amit viszek. Ilyenkor kb. 2 adagot sütök meg, adok hozzá némi grapefruitmag kivonatot (ez tartósít)
és az első adagot simán, míg a másodikat vákum csomagolásban viszem magammal. De
valljuk be őszintén, hogy néha meg ez is elfogyhat. Szerencsére már nem vagyok
rosszul, ha 1-2 napig a reggelire mondjuk egy Schär gluténmentes kenyeret
választok, és ezt pedig egész Portugáliában, még Madeirán is lehet kapni a
nagyobb boltokban. Felvágottat, salátát pedig szinte bárhol tudok venni. Ha minden
kötél szakad, márpedig emlékszem Balin „szakadt”… (a bejegyzés ITT olvasható) azért gluténmentes
zabpehely szerencsére már szinte mindenhol kapható és reggelire pont megfelelő, ha
lassú felszívódású szénhidrátot szeretnénk. Sajnos ott a nagy párától a zsömlécskéim
is nagyon gyorsan bepenészedtek és kb. csak a kukának cipeltem magammal egy másik
kontinensre!
De térjünk is vissza Portugáliára, Madeirára és azon belül
is az "éttermi" étkezésekre.
A sziget egyik fő alapanyaga a csúnya, fekete színű, angolnaszerű espada (magyarul fekete abroncshal) nevű, fehér húsú hal. Alapvetően szerintem még finom is. Gyakorlatilag legtöbbször flmabírozott banánnal és maracuja szósszal kínálják. Nos, én valahogy a hús-gyümölcs párosítást nem igazán kedvelem, de önmagában a hal grillezve egész finom. Ahogy minden más grillezett húshoz és halhoz is (elég sokféléből lehet válogatni szerencsére), kérhető friss saláta és sült vagy főtt krumpli, esetleg rizs.
![]() |
Espada (grillezve) |
A másik ilyen „helyi eledel”, amit többször is ettem, az az
espetada, azaz babérfa ágra nyársra húzott, grillezett marhahús. Sajnos egyre
több helyen a babérágat felcserélte a fém nyárs, de azért még így is ízletes és
fantasztikussága éppen az egyszerűségében rejlik. Előételként úton útfélen
találkozhatunk az ún. lapas-sal, s ez talán a legnépszerűbb tengeri gyümölcs a
szigeten. Vajjal, fokhagymával és egy kis citrommal grillezve tálalják, a bolo
do caco névre hallgató madeirai laposkenyérrel. Utóbbit sajnos nem tudtam
megkóstolni, de a párom odavolt érte… pirítva, fokhagymás vajjal. Nekem pedig
mindig ott lapult a kenyérkém! 😃
![]() |
Espetada (s ez még babérágon) |
A sziget ünnepi ételének az ún. Carne Vinha D'alhos számít.
Még karácsonykor is leggyakrabban ez kerül a helyiek asztalára. Mondhatnánk,
hogy egy klasszikus portugál pörköltről van szó, de nem tévesszen meg senkit,
nem hasonlít a mi pörköltünkre. Sertéshúsból, ecetből, fehérborból, fokhagymából,
babérból, segurelhából (borsikafű), sóból és borsból készül. Főzés előtt két
napig pácolják, majd aztán magában a pácban is főzik meg. Sajnos máig nem
derült ki, hogy az a kis konyha - ahol egyébként mindenki más finomat evett -
aznap elszámolta az ecetet vagy tényleg ilyen savanyú eredetileg is ez az étel,
de nagyon nem nyerte el a tetszésemet és nem mertem újra kísérletezni vele.
![]() |
Carne Vinha D'alhos |
Ezen kívül számos helyen találunk másféle grillezett halat
és marhahúsból, sertésből készült ételeket egy kis zöldségkörettel. Portugáliában
egyébként szinte mindenhol elterjedt a szárított tőkehal és igazából finomabb
és „tömörebb” is lesz ezzel az eljárással, mint a friss változata. Tényleg
nagyon jó, az ebből és krumpliból készült fasírtot, az ún. „Pastel de Bacalhau”-t
pedig egyszerűen imádom. Szerencsére ez alapvetően gluténmentes, bár meglepve
tapasztaltam, hogy pár éve mikor kint voltam, még nem tettek a közepébe sajtot,
most viszont már inkább azzal kínálják. Hála az égnek, még van remény néhány
helyen sajt nélkül is megkóstolni!
![]() |
Tőkehal krumplival és zöldségekkel |
![]() |
A grillezett tőkehalat ezekben a cserépedényekben tálalják |
![]() |
Terülj-terülj asztalkám |
![]() |
...és hozzá a kilátás! |
![]() |
Pastel de Bacalhau-t falatozva |
Ami viszont a kintlétünk talán legfinomabb étele volt, az a
zöldfűszeres pisztráng a Ribeiro Frio pisztrángfarm melletti étteremben. Sajnos
az étterem nevét nem jegyeztem meg, de van egy kis kápolna az udvarában. Ha
erre jártok, ezt mindenképpen kóstoljátok meg. Egyszerű, grillezett halról van
szó, amit a sok zöldfűszer beborít egy kis olívaolajjal… de annyira
harmonikusak az ízek… hogy tényleg bámulatos! Imádtam!
![]() |
Zöldfűszeres pisztráng |
Nem tipikusan madeirai, inkább portugál az Arroz de marisco, mondhatni egy tengeri gyümölcsös rizses egytálétel. Na, ezt bizony ehetjük… bár nem épp IR barát rizzsel készül. Hasonló, mint a paella, de paradicsomosabb és sokkal hígabb is. Érdekes, hogy míg Portugália szárazföldi részén sok helyen találkozhatunk vele, Madeirán inkább a spanyol paella változatba lehet minden étteremben találkozni. Talány, hogy miért, de gondolom sok a spanyol turista. Mindenesetre nem rossz a portugál változat (imádom a rizses "mindenféléket"), de én inkább a paellára szavazok.
![]() |
Arroz de marisco |
S ha már az egytálételeknél tartunk, amiből Portugáliában elég sok
van, Algarve specialitása az ún. cataplana, ami egy sertésből, rákból vagy
kagylóból és zöldségekből készült egytálétel, bár a köretet külön lehet kérni,
de általában rizzsel ajánlják (mi megkóstoltuk sült krumplival is - nos kár volt, a rizs jobban felszívja a finom szaftját). Maga a cataplana név egyébként nem a is fogást,
hanem magát a vörösrézből készült edényt jelenti eredetileg, amelyben az ételt
elkészítik. Ezt érdemes megkóstolni, nekem nagyon bejött!
![]() |
Cataplana |
Sajnos a desszertek nekem már évek óta felejtősek… pedig a pastel de nata mondhatni a világ egyik legjobb találmánya. Imádom nézni, ahogy készítik...
De ha valami édesebbre vágyunk
érdemes felkeresni néhány „mentes” cukrászdát. Portugáliában szerintem sokkal
kevesebb van belőle mint nálunk, úgyhogy nagyon kell kutakodni. Valahogy ott a
bioboltok kínálata is más… Például a párom a 3. vagy 4. napon rosszul volt, elöntötte
a meleg éjszaka, majd rázta a hideg, valószínűleg egy kis vírust nyelt be.
Rohantam a közeli bioboltokba, de sehol sem találtam és nem is nagyon érették az
olajfalevél kivonatot (szerintem zseniális, én mindenféle vírusfertőzésnél használom, de még lázcsillapításra is). Pedig létezik ott is, s lám egy kis közért patikájában bukkantam
rá, de a hölgy ott sem nagyon tudta, hogy mire jó… Eritritet szinte még nem is
láttam külföldön (ez viszont gyanítom inkább az én figyelmetlenségem), a többi édesítőt meg inkább jobb, ha nem is használjuk. Talán
a stevia 1-2 változatával lehet találkozni.
Szóval ha édességre vágytok, inkább maradjatok a helyi
gyümölcsöknél. Algarvé, mint minden más mediterrán ország a szokásos mediterrán
gyümölcsöket kínálja. Madeira viszont más! Még talán az Azori-szigeteken sem
láttunk ennyi különlegességet. De aki szereti a furcsa ízpárosításokat és a
meglepő kinézetű gyümölcsöket, Madeirát ki ne hagyja! Hogy miért?
Maracujával az ember már itthon is találkozhat… na de ott
döbbentem rá, hogy ebből legalább több, mint egy tucat (és remélem nem mondtam
keveset) létezik. Az egyiknek banános, a másiknak narancsos, a harmadiknak ananász
beütése van… és még sorolhatnám tovább, hogy milyen ízkombinációk léteznek. Sőt még olyan is akad,
ami úgy néz ki, mint egy koktélparadicsom! :D De akad itt csillaggyümölcs, passiógyümölcs,
fügekaktusz, a banán kb. ezer féle változata, etcetera...etcetera... na meg még egy érdekesség,
amit úton-útfélen (jó drágán) a turistákra sóznak… az ananász és banán ízű és
nevű is (😀)…
ananász banán. Hááát… ha az első árust kérdezed a funchali piacon… olyan finom,
hogy kilója 40 eurót is megér – sajnos néha Ádám impulzív vásárló, így rá is
sózták rögtök, hiába mondtam, hogy menjünk tovább -, na de beljebb és főleg a
piacon kívüli utcai árusoknál (ami csak utólag tűnt el) van ennél jóval olcsóbban
is. Azt mondják a helyiek róla, hogy afrodiziákum és a gyümölcs a mennyekből
van… 😀 Nyilván
mi is, mint minden turista kíváncsiak voltunk az ízére… viszont van egy különlegessége.
Nem lehet egyszerre és azonnal megenni! A gyümölcs még szinte éretlen, amikor árulják és
otthon – állítólag – 2-3 nap alatt érik meg. Na hát mivel mi ezt az utolsó Madeirán
töltött napon vettük, elvittük Algarvéba, sőt még Lisszabonba is. Hát ott sem ért
meg… kezdtük azt hinni, hogy kidobhatjuk, majd itthon kitettem az erkélyre és
kb. úgy 2-3 hét után volt ehető. Először csak egy része érik be, ahol ledobja a
héját, majd így fokozatosan tovább a többi része. Finom, de azért nekem nem annyira eszméletlenül,
ahogy azt sokan mások és a helyiek is állítják! Mindenesetre érdekes kis növény! Ja, és nem árt vele
vigyázni, mert még zölden állítólag mérgező is lehet és hasfájást okozhat.
![]() |
Ananászbanán |
Szerintem még így sem pipáltam ki az összes gyümölcsöt,
amivel kint találkozhat az ember, így érdemes felfedezőtúrára indulni a helyi
piacon, ahol szinte végig is kóstoltatják veled!
Szóval a desszerteket skippeltük, a gyümölcsöket kiveséztük és most jöjjenek a borok, ami jóformán megmarad mindig nekem „desszertnek”. A borokkal kapcsolatban csak jó tapasztalatom volt Portugáliában. Akár a szigeten, akár a szárazföldön csak finomakat kóstoltunk. Ha pedig mellőzni kell a sajtokat, a kolbászok és sonkák mellé esetleg az ember rendeltek borkorcsolyának még egy helyi különlegességet, a milho frito-t, azaz főtt kukoricalisztből formázott kis kockákat, kisütve. Viszonylag semleges íz jellemzi, de tökéletesen lehet rá inni és jó hír, hogy gluténmentes (nyilván, ahol külön sütik az egyéb panírtól)! 😅
![]() |
Milho frito |
Külön kategória a híres madeira bor. Ez inkább egy likőrkülönlegesség, mintsem a klasszikus bor a maga 20 %-os alkoholtartalmával. Létezik belőle édes és száraz változat is. Nyilván nekünk inkább a szárazat érdemes kipróbálni, de ha választanom kéne, én mégis maradnék a klasszikusoknál. Ízlések és pofonok.
Jajjj és majdnem elfelejtettem a Poncha-t és a Nikita-t... na nem női nevek, de akinek a cukorral nincs gondja, kóstolja meg. Ezt a helyi cukornádból készített rumból, mézből és citromléből (néha még más gyümölcslevekből is) készítik. Belenyaltam, nagyon édes... talán még ha ihatnám, sem innám emiatt, viszont nagyon ütős is! A Nikita a Poncha uncsitesója... de legalábbis ugyanolyan édes lötyi.... viszont érdemes vigyázni vele a gluténérzékenyeknek, mert vagy sör vagy fehérbor az alapja, amelyhez kevernek vaníliafagyit és ananászevet. (Viszont ezt alkohol nélkül is keverik.)
![]() |
Poncha |
Na és most jön a mindent elsöprő nyertes! 😍😎😉Ami a szigeten és a teljes utazásunk alatt megfogott (és itt visszatérek az ebéd/vacsora vagy előétel kategóriákhoz) az a Gambas a Guilho, azaz a portugál fokhagymás-chilis rák.
Nem hazudok, ha konkrétan naponta (de legalább két naponta) ettem belőle (természetesen a saját gluténmentes kenyeremet tunkoltam az olívaolajba). Többször kóstoltam már a spanyol változatát a Gambas al ajillo-t, mondhatni hasonlóak az elkészítésük is, de ez a portugál változat nyűgözött le mégis teljesen, mégpedig a friss koriander miatt. Imádom a koriandert, de hogy még egy ilyen egyszerű ételt is ennyire fel tud dobni, szinte hihetetlen! J Így gondoltam ezt hozom el nektek, azóta itthon is csak így készítjük!
Gambas a Guilho (fokhagymás-chilis rák) - GM, TM
Hozzávalók 1-2 főre:
- 300 g friss vagy előre főzött garnélarák (lehet tisztított vagy egész, de a farkat hagyjuk rajta)
- 2 szál petrezselyemlevél
- fél csokor koriander
- 0,7 dl szűz olíva olaj
- kevés limelé (ízlés szerint)
- ½ tk. dijoni mustár
- ½ tk. pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ dl száraz fehérbor
- ½ tk. chilipehely vagy ízlés szerinti mennyiségű friss chili
- só, bors
Egy tepsibe öntünk kevés olívaolajat és hagyjuk hevülni. A fokhagymát egy fokhagymanyomóval pürésítjük, a chilit felszeleteljük és belerakjuk őket az olajba, majd jön hozzá a mustár. Megrázzuk a tepsit és 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a maradék olívaolaj. A garnélákat (ha főtten vásároltuk, rövidebb idő alatt készül el) beledobjuk a fokhagymás chilis olajba. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Pár percig pirítjuk még, addig amíg rózsaszínné nem válnak. Jön hozzá a fehérbor, a pirospaprika, végül pedig az apróra vágott petrezselyem és koriander. Összeforraljuk és már tálalhatjuk is. Tálalás előtt egy kevés lime lével meglocsolhatjuk. Gluténmentes pirított bagettel kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá! S hozok még néhány pillanatképet az utazásról…
Most pedig jöjjön néhány fotó Madeiráról...
![]() |
Funchal belvárosa tele van ajtófestményekkel |
...Algarvéról...
![]() |
Albufeira beach |
... és a Lisszabonban töltött időről!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése