Magra con tomate – azaz, a spanyol „pörkölt”
Szeptemberben egy hónapot töltöttünk Spanyolországban ügyintézés céljából a Costa Blancán. Annyira imádom ezt az országot és a konyháját, de tény, hogy minden régióban más-más étel az, amit a saját ízlésem szerint jónak tartok. Például azt megtapasztaltam, hogy a híres paella-nak nekem az andalúz vagy „malagai” változata igazán ízletes. Na és ott vannak a tapasok, ami minden régióban más és más… Az egyik különleges és ízletes tapas a magra con tomate, amely elsősorban a Murcia tartományból származik, de az ország számos pontját készítik. Most a murciai változatot hoztam el, amely nemcsak a helyiek körében népszerű, de az odalátogatók számára is igazi ízélményt nyújt. Igen hasonló a mi sertéspörköltünkhöz, csak sokkal paradicsomosabb. Ha egyszer Torreviejában jártok, eddig életem legjobbját ott ettem, mégpedig a buszállomás melletti Mesón Restaurante El Rastrillo-ban. Ha arra jártok, próbáljátok ki ;)
Az étel elnevezéssel egyébként már találkoztam „magra” és „magro”
kifejezéssel is. Míg a „magro” sovány (húst) jelent, addig a magra con tomate
jelentése egyszerűen csak „hús paradicsomos szósszal”.
Miközben a magra con tomate alapreceptje viszonylag
egységes, a különböző spanyol régiókban eltérő módon készítik. Andalúziában
például a fűszerezésre helyeznek nagy hangsúlyt, gyakran használják hozzá az
olívaolajat, a fokhagymát és a helyi fűszereket. Katalóniában viszont a
paradicsom íze dominál, míg a baszk konyhában akár chorizóval vagy más húsokkal
is kombinálják.
A magra con tomate elkészítése viszonylag egyszerű, de az ízek harmóniájára érdemes odafigyelni. Az alábbiakban bemutatok egy klasszikus receptet.
Magra con tomate
Hozzávalók 4-6 főre:
- 1 kg
sertéshús (pl. lapocka, comb vagy karaj, de én készítettem már tarjából
is, ami egy zsírosabb hús és ezzel is fantasztikus)
- 3 db
olasz zöldpaprika vagy 2 db nagyobb kaliforniai zöldpaprika
- 4 db húsos paradicsom vagy 600 g kockázott konzerv paradicsom
- 2
közepes fej vöröshagyma
- 3-4
gerezd fokhagyma
- 1 púpozott
tk. pirospaprika
- ¼ csokor
friss petrezselyem (elhagyható)
- néhány
szál friss metélőhagyma (elhagyható)
- 2 db
babérlevél
- 200
ml száraz vörösbor
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
A sertéshúst vágjuk kisebb kockákra. A hagymát és a
fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot pedig (ha frissből készítjük)
lereszeljük vagy apróra kockázzuk. A zöld fűszereket szintén nagyon apróra vágjuk,
míg a zöldpaprikát kb. a húskockák méretével megegyező nagyságúra daraboljuk.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat, majd adjuk
hozzá a zöldpaprikát és alaposan pirítsuk meg. Ezt követően kiszedjük egy
tálba. Ugyanabba a serpenyőbe még öntünk olívaolajat és a húst apránként
megpirítjuk, hogy minden oldaluk szép piros legyen. Ha végeztünk, szedjük ki és
a maradék olívaolajra (ha szükséges pótoljuk) adjuk hozzá az apróra vágott hagymát
és a fokhagymát. Pirítsuk üvegesre. Ezt követően jöhet rá vissza a hús, majd
sózzuk, borsozzuk és a pirospaprikát is hozzáadjuk, végül felöntjük 2 dl
vörösborral (egyébként ízléstől függően van, ahol fehérbort adnak hozzá). Picit
pároljuk, majd megy hozzá a korábban megpirított zöldpaprika, majd az aprított
petrezselyem és metélőhagyma, valamint a babérlevél. Felöntjük a paradicsompürével,
majd lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, amíg a hús megpuhul és a szósz
besűrűsödik.
Tálalás:
A magra con tomate-t általában friss kenyérrel (mi esetünkben friss gluténmentes bagettel) tálalják,
amely tökéletesen illik a gazdag paradicsomos szósszal bevont hús ízéhez.
Számos spanyol étteremben és tapas bárban megtalálható, és remek választás
lehet egy baráti összejövetelre vagy egy kellemes vacsorára. Ha még nem
kóstoltad, érdemes egy próbát tenni vele, hiszen az íze garantáltan elvarázsol!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése