Magra con tomate – azaz, a spanyol „pörkölt”

Szeptemberben egy hónapot töltöttünk Spanyolországban ügyintézés céljából a Costa Blancán. Annyira imádom ezt az országot és a konyháját, de tény, hogy minden régióban más-más étel az, amit a saját ízlésem szerint jónak tartok. Például azt megtapasztaltam, hogy a híres paella-nak nekem az andalúz vagy „malagai” változata igazán ízletes. Na és ott vannak a tapasok, ami minden régióban más és más… Az egyik különleges és ízletes tapas a magra con tomate, amely elsősorban a Murcia tartományból származik, de az ország számos pontját készítik. Most a murciai változatot hoztam el, amely nemcsak a helyiek körében népszerű, de az odalátogatók számára is igazi ízélményt nyújt. Igen hasonló a mi sertéspörköltünkhöz, csak sokkal paradicsomosabb. Ha egyszer Torreviejában jártok, eddig életem legjobbját ott ettem, mégpedig a buszállomás melletti Mesón Restaurante El Rastrillo-ban. Ha arra jártok, próbáljátok ki ;)

Az étel elnevezéssel egyébként már találkoztam „magra” és „magro” kifejezéssel is. Míg a „magro” sovány (húst) jelent, addig a magra con tomate jelentése egyszerűen csak „hús paradicsomos szósszal”.

Miközben a magra con tomate alapreceptje viszonylag egységes, a különböző spanyol régiókban eltérő módon készítik. Andalúziában például a fűszerezésre helyeznek nagy hangsúlyt, gyakran használják hozzá az olívaolajat, a fokhagymát és a helyi fűszereket. Katalóniában viszont a paradicsom íze dominál, míg a baszk konyhában akár chorizóval vagy más húsokkal is kombinálják.

A magra con tomate elkészítése viszonylag egyszerű, de az ízek harmóniájára érdemes odafigyelni. Az alábbiakban bemutatok egy klasszikus receptet.

Magra con tomate 

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 1 kg sertéshús (pl. lapocka, comb vagy karaj, de én készítettem már tarjából is, ami egy zsírosabb hús és ezzel is fantasztikus)
  • 3 db olasz zöldpaprika vagy 2 db nagyobb kaliforniai zöldpaprika
  • 4 db húsos paradicsom vagy 600 g kockázott konzerv paradicsom
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott tk. pirospaprika
  • ¼ csokor friss petrezselyem (elhagyható)
  • néhány szál friss metélőhagyma (elhagyható)
  • 2 db babérlevél
  • 200 ml száraz vörösbor
  • Olívaolaj
  • Só, bors

Elkészítés:

A sertéshúst vágjuk kisebb kockákra. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot pedig (ha frissből készítjük) lereszeljük vagy apróra kockázzuk. A zöld fűszereket szintén nagyon apróra vágjuk, míg a zöldpaprikát kb. a húskockák méretével megegyező nagyságúra daraboljuk.

Egy serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat, majd adjuk hozzá a zöldpaprikát és alaposan pirítsuk meg. Ezt követően kiszedjük egy tálba. Ugyanabba a serpenyőbe még öntünk olívaolajat és a húst apránként megpirítjuk, hogy minden oldaluk szép piros legyen. Ha végeztünk, szedjük ki és a maradék olívaolajra (ha szükséges pótoljuk) adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk üvegesre. Ezt követően jöhet rá vissza a hús, majd sózzuk, borsozzuk és a pirospaprikát is hozzáadjuk, végül felöntjük 2 dl vörösborral (egyébként ízléstől függően van, ahol fehérbort adnak hozzá). Picit pároljuk, majd megy hozzá a korábban megpirított zöldpaprika, majd az aprított petrezselyem és metélőhagyma, valamint a babérlevél. Felöntjük a paradicsompürével, majd lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, amíg a hús megpuhul és a szósz besűrűsödik.

Tálalás:

A magra con tomate-t általában friss kenyérrel (mi esetünkben friss gluténmentes bagettel) tálalják, amely tökéletesen illik a gazdag paradicsomos szósszal bevont hús ízéhez. Számos spanyol étteremben és tapas bárban megtalálható, és remek választás lehet egy baráti összejövetelre vagy egy kellemes vacsorára. Ha még nem kóstoltad, érdemes egy próbát tenni vele, hiszen az íze garantáltan elvarázsol!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)