Márton-napi lúdláb torta (glutén-, tej és cukormentesen)
A lúdláb torta egy igazi klasszikus a magyar konyhában, ilyenkor, Márton-nap körül pedig szerintem széles körben készített desszert.
Pontos származása ma már nem teljesen
egyértelmű, de már a 19. században is készítették. Nagyszerűsége épp az egyszerűségében
rejlik, hiszen az alaprecept szerint „csak” piskóta, kakaós krém és meggy. Viszont
amennyire egyszerű és gyors összeállítani, annyira szuperül harmonizál együtt a
keserű, édes csokis krém, puha piskóta és a savanykás meggy.
S hogy miért leginkább Márton napján kerül legtöbbször az
asztalokra? Sokan úgy tartják, hogy a torta nevét a „lúdláb” (a kacsa, liba
vagy más szárnyas lábára utaló) alakja ihlette. Hát erről el lehet vitatkozni! J
De akkor jöjjön most egy igazán finom, glutén-, tej- és
cukormentes változat.
Lúdláb torta (glutén, tej- és cukormentes)
Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
Piskóta:- 3 db M-es tojás
- 3 ek. eritrit
- 50 ml olvasztott kókuszzsír
- 3 ek. barna rizsliszt
- 1 ek. holland cukormentes kakaópor
- csipet só
Először a piskótát készítem el. A tojásokat szétválasztom és
a fehérjét pici sóval kemény habbá verem, majd a tojássárgájához hozzáadom az
eritritet és ezt is alaposan kikeverem. Ehhez jön hozzá az olvasztott, de nem
meleg kókuszzsír és ezzel is alaposan felverem a sárga krémet. Az
átszitált kakaóport a rizsliszthez adom és a krémbe apránként hozzáadva
elkeverem, végül az egészet fellazítom a tojásfehérje habbal úgy, hogy ne
törjön össze. Egy 20 cm-es kapcsos forma alját kibélelem sütőpapírral, majd beleöntöm
a piskóta tésztáját és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre
sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
Csokikrém:
- 400 ml sűrű kókusztejszín
- 100 g margarin
- 200 g 70%-os cukormentes étcsoki
- 70 g eritrit
A krémhez a puha margarint, az eritritet és a felkockázott
étcsokit egy hőálló tálba dobom. A kókusztejszínt el kezdem melegíteni. Fontos,
hogy nagyon meleg legyen, de még ne forrjon. Amikor ez kész, ráöntöm a csokira
és egy kézi habverővel egyneműre keverem, érezni, ahogy a végén a krém kezd
besűrűsödni. Hagyom kihűlni, majd pár órára a hűtőbe tolom. Végül egy gépi habverővel
átkeverem az egészet.
Meggyszósz:
- 200 g fagyasztott, kimagozott meggy
- 1-2 ek. víz
- 60 g eritrit
- 1 tk. étkezési keményítő
Egy kis lábasba beledobom a fagyasztott, ám kimagozott
meggyet, egy kevés vizet és az eritritet. Az egészet felforralom és mivel enged
vizet, csak addig főzöm, míg a meggy is átmelegszik és a víz kezd elpárologni.
Ezt követően egy kevés meggylét kiveszek belőle és egy kis tálban összekeverem
a keményítővel, majd beleöntöm a meggyszószba. Néhány keverés, míg be nem
sűrűsödik és már kész is. Hagyom ezt is kihűlni.
Összeállításhoz és bevonáshoz:
- 70 g 50 %-os cukormentes étcsoki
- 1 ek. kókuszzsír
- 8 db magozott meggy
Az összeállításhoz a piskótalapot visszateszem a formába,
majd a kissé kihűlt meggyszószt (az egész meggyekkel együtt) elterítem rajta. A
krémből kb. 3-4 evőkanálnyit félreteszek és a többit ráhalmozom a meggyes
piskótára és finoman szétterítem. 2-3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe
teszem a tortát.
Ha a krém alaposan megdermedt, eltávolítom a formát és vízgőz fölött a kókuszzsírt és az étcsokit megolvasztom, majd szépen elterítem a torta tetején. Ismét jön egy kis hűtés. A maradék krémet habzsákba töltöm és csillag alakú csővel a végén apró rózsákat nyomok (szeletenként egyet), majd egy-egy meggyet nyomok minden "rózsácska" tetejére.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése