Márton-napi lúdláb torta (glutén-, tej és cukormentesen)

A lúdláb torta egy igazi klasszikus a magyar konyhában, ilyenkor, Márton-nap körül pedig szerintem széles körben készített desszert.

Pontos származása ma már nem teljesen egyértelmű, de már a 19. században is készítették. Nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik, hiszen az alaprecept szerint „csak” piskóta, kakaós krém és meggy. Viszont amennyire egyszerű és gyors összeállítani, annyira szuperül harmonizál együtt a keserű, édes csokis krém, puha piskóta és a savanykás meggy.

S hogy miért leginkább Márton napján kerül legtöbbször az asztalokra? Sokan úgy tartják, hogy a torta nevét a „lúdláb” (a kacsa, liba vagy más szárnyas lábára utaló) alakja ihlette. Hát erről el lehet vitatkozni! J

De akkor jöjjön most egy igazán finom, glutén-, tej- és cukormentes változat.

Lúdláb torta (glutén, tej- és cukormentes)

 

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:

Piskóta:
  • 3 db M-es tojás
  • 3 ek. eritrit
  • 50 ml olvasztott kókuszzsír
  • 3 ek. barna rizsliszt
  • 1 ek. holland cukormentes kakaópor
  • csipet só

Először a piskótát készítem el. A tojásokat szétválasztom és a fehérjét pici sóval kemény habbá verem, majd a tojássárgájához hozzáadom az eritritet és ezt is alaposan kikeverem. Ehhez jön hozzá az olvasztott, de nem meleg kókuszzsír és ezzel is alaposan felverem a sárga krémet. Az átszitált kakaóport a rizsliszthez adom és a krémbe apránként hozzáadva elkeverem, végül az egészet fellazítom a tojásfehérje habbal úgy, hogy ne törjön össze. Egy 20 cm-es kapcsos forma alját kibélelem sütőpapírral, majd beleöntöm a piskóta tésztáját és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.

Csokikrém:

  • 400 ml sűrű kókusztejszín
  • 100 g margarin
  • 200 g 70%-os cukormentes étcsoki
  • 70 g eritrit

A krémhez a puha margarint, az eritritet és a felkockázott étcsokit egy hőálló tálba dobom. A kókusztejszínt el kezdem melegíteni. Fontos, hogy nagyon meleg legyen, de még ne forrjon. Amikor ez kész, ráöntöm a csokira és egy kézi habverővel egyneműre keverem, érezni, ahogy a végén a krém kezd besűrűsödni. Hagyom kihűlni, majd pár órára a hűtőbe tolom. Végül egy gépi habverővel átkeverem az egészet.

Meggyszósz:

  • 200 g fagyasztott, kimagozott meggy
  • 1-2 ek. víz
  • 60 g eritrit
  • 1 tk. étkezési keményítő

Egy kis lábasba beledobom a fagyasztott, ám kimagozott meggyet, egy kevés vizet és az eritritet. Az egészet felforralom és mivel enged vizet, csak addig főzöm, míg a meggy is átmelegszik és a víz kezd elpárologni. Ezt követően egy kevés meggylét kiveszek belőle és egy kis tálban összekeverem a keményítővel, majd beleöntöm a meggyszószba. Néhány keverés, míg be nem sűrűsödik és már kész is. Hagyom ezt is kihűlni.

Összeállításhoz és bevonáshoz:

  • 70 g 50 %-os cukormentes étcsoki
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 8 db magozott meggy

Az összeállításhoz a piskótalapot visszateszem a formába, majd a kissé kihűlt meggyszószt (az egész meggyekkel együtt) elterítem rajta. A krémből kb. 3-4 evőkanálnyit félreteszek és a többit ráhalmozom a meggyes piskótára és finoman szétterítem. 2-3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe teszem a tortát.

Ha a krém alaposan megdermedt, eltávolítom a formát és vízgőz fölött a kókuszzsírt és az étcsokit megolvasztom, majd szépen elterítem a torta tetején. Ismét jön egy kis hűtés. A maradék krémet habzsákba töltöm és csillag alakú csővel a végén apró rózsákat nyomok (szeletenként egyet), majd egy-egy meggyet nyomok minden "rózsácska" tetejére. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)