Glutén- és cukormentes narancskenyér
Mindannyian ismerjük azokat a délutánokat, amikor valami különlegesre vágyunk – egy falatnyi kényeztetésre, ami egyszerre finom és egészséges. A narancs illata, a frissen sült kenyér melege, és az az öröm, amikor tudjuk, hogy mindezt bűntudat nélkül élvezhetjük... Nos, épp ilyen pillanatokhoz hoztam most nektek egy receptet, ami garantáltan mosolyt csal az arcotokra.
Általában december nem az az időszak, amikor van időm és
kedvem kísérletezni a konyhában, így én az ünnepekre és közben sem igazán sütök,
azonban annyira karácsonyi hangulatú ez a desszert, hogy akár jövő évre el is
menthetitek, de azt gondolom, hogy év közben is bármikor elővehető! Az eredeti cukros változat receptjét
a párom anyukájától kaptam, de némi átalakítással IR diétába is beilleszthető
ünnepi desszert lett! J
Ez a glutén- és cukormentes narancskenyér nem csupán egy
átlagos sütemény. Olyan, mintha egy apró napsugár szökött volna be a
konyhátokba, hogy ízekkel és illatokkal varázsolja el a mindennapjaitokat, ráadásul az a mennyei benne, hogy nem egy száraz kenyeret kapunk, hanem egy szuper szaftos kényeztetést. Nem
kell többé kompromisszumokat kötnötök! Ráadásul olyan könnyű elkészíteni, hogy
kezdők és haladók egyaránt örömüket lelik majd benne.
Glutén- és
cukormentes narancskenyér
cukormentes kandírozott narancshéjjal
Cukormentes kandírozott narancshéj:
- 2 db bio narancs
- 35 g eritrit
- 1,5 dl víz
Narancskenyér:
- 2 db közepes bio narancs
- 4 db L-es tojás
- 150 g eritrit
- 250 g őrölt mandulaliszt
- ½ csomag gluténmentes sütőpor
- ¼ tk. szerencsendió
- ¼ tk. őrölt kardamon
- 1-2 csepp madagaszkári vanília aroma
- 3 csepp Doterra vadnarancs illóolaj
- 75 g cukor- és tejmentes étcsoki
- egy fél teáskanálnyi kókuszzsír a csoki felolvasztásához
Először is a két bio narancsot egészben megmosom és hideg vízben
el kezdem főzni. 3x15 percig főzzük úgy, hogy az előző vizet mindig leöntöm
róla és újra tiszta vízbe teszem. Ezt követően kihűtöm és egy botmixerrel pépesítem.
4 db tojást az eritrittel felhabosítok kissé, majd beleteszem a narancsos pépet
és a sütőporral, kardamonnal és szerecsendióval elkevert mandulalisztet. Jó
alaposan összekeverem és adok még hozzá pár csepp vanília és vad narancs
esszenciát. Én mostanában rákaptam a Doterra-s illóolajokra, de ez
természetesen el is hagyható. Egy kenyérformát kifújok egy kevés olajjal és
kibélelem sütőpapírral, majd beleöntöm a masszát. 160 fokon kb. egy órát sütöm
légkeveréses sütőben, alul-felül sütéssel.
Hagyom a kész sütit kihűlni, majd meglocsolom olvasztott
csokival. Akár melegen, akár hidegen mennyei és egyszerű desszert!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése