Glutén- és cukormentes narancskenyér

Mindannyian ismerjük azokat a délutánokat, amikor valami különlegesre vágyunk – egy falatnyi kényeztetésre, ami egyszerre finom és egészséges. A narancs illata, a frissen sült kenyér melege, és az az öröm, amikor tudjuk, hogy mindezt bűntudat nélkül élvezhetjük... Nos, épp ilyen pillanatokhoz hoztam most nektek egy receptet, ami garantáltan mosolyt csal az arcotokra.

Általában december nem az az időszak, amikor van időm és kedvem kísérletezni a konyhában, így én az ünnepekre és közben sem igazán sütök, azonban annyira karácsonyi hangulatú ez a desszert, hogy akár jövő évre el is menthetitek, de azt gondolom, hogy év közben is bármikor elővehető! Az eredeti cukros változat receptjét a párom anyukájától kaptam, de némi átalakítással IR diétába is beilleszthető ünnepi desszert lett! J

Ez a glutén- és cukormentes narancskenyér nem csupán egy átlagos sütemény. Olyan, mintha egy apró napsugár szökött volna be a konyhátokba, hogy ízekkel és illatokkal varázsolja el a mindennapjaitokat, ráadásul az a mennyei benne, hogy nem egy száraz kenyeret kapunk, hanem egy szuper szaftos kényeztetést. Nem kell többé kompromisszumokat kötnötök! Ráadásul olyan könnyű elkészíteni, hogy kezdők és haladók egyaránt örömüket lelik majd benne.

Glutén- és cukormentes narancskenyér
cukormentes kandírozott narancshéjjal

Cukormentes kandírozott narancshéj:

  • 2 db bio narancs
  • 35 g eritrit
  • 1,5 dl víz

A megmosott narancsokról egy hámozó segítségével eltávolítom a héját, majd ezt 24 órán át hideg vízben áztatom. Ezt követően leöblítem és forralásig tiszta vízben felfőzöm. Ezt a vizet ismét leöntöm róla és a 35 g eritritből és a 1,5 dl vízből „szirupot” főzök, majd ebben főzöm 10-15 percig a narancshéjat. Ha kész, felkockázom és hagyom megszáradni. Pár napig/hétig simán eláll jól záródó üvegben is.

Narancskenyér:

  • 2 db közepes bio narancs
  • 4 db L-es tojás
  • 150 g eritrit
  • 250 g őrölt mandulaliszt
  • ½ csomag gluténmentes sütőpor
  • ¼ tk. szerencsendió
  • ¼ tk. őrölt kardamon
  • 1-2 csepp madagaszkári vanília aroma
  • 3 csepp Doterra vadnarancs illóolaj
  • 75 g cukor- és tejmentes étcsoki
  • egy fél teáskanálnyi kókuszzsír a csoki felolvasztásához

Először is a két bio narancsot egészben megmosom és hideg vízben el kezdem főzni. 3x15 percig főzzük úgy, hogy az előző vizet mindig leöntöm róla és újra tiszta vízbe teszem. Ezt követően kihűtöm és egy botmixerrel pépesítem. 4 db tojást az eritrittel felhabosítok kissé, majd beleteszem a narancsos pépet és a sütőporral, kardamonnal és szerecsendióval elkevert mandulalisztet. Jó alaposan összekeverem és adok még hozzá pár csepp vanília és vad narancs esszenciát. Én mostanában rákaptam a Doterra-s illóolajokra, de ez természetesen el is hagyható. Egy kenyérformát kifújok egy kevés olajjal és kibélelem sütőpapírral, majd beleöntöm a masszát. 160 fokon kb. egy órát sütöm légkeveréses sütőben, alul-felül sütéssel.

Hagyom a kész sütit kihűlni, majd meglocsolom olvasztott csokival. Akár melegen, akár hidegen mennyei és egyszerű desszert!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)