Amerikai kedvencünk cukor-, glutén és laktózmentesen: Narancsos - céklás ragacsos brownie

Maga a brownie eredete szerintem kicsit olyan mint az a bizonyos "amerikai nagybácsi"... nem igazán tudjuk pontosan honnan is ered, mégis létezik... Nos ez az amerikai csokis süti receptjének eredete is bizonytalan, egy biztos, hogy mára létezik és mi nagyon imádjuk! 😊 Pláne, ha jó csokis és ragacsos, felül kicsit ropogós... Egyes írások szerint hol a sütőport hagyták ki, hol kevesebb lisztet kapott a csokitorta alaptésztája... Nos, valahogy így alakulhatott mára ki ez a recept.

Aki látta már a korábbi receptjeimet, tudhatja, hogy a céklát nagyon szeretem. Többször is előszeretettel használom néhány receptemben, egyik kedvenc fogásomat ITT találjátok. Azonban a cékla, ahogyan már rengeteg zöldség fantasztikus ízkombinációt alkot az édes tésztákban is, ráadásul térfogatát is kitölti, így roppant egészséges is lesz. Az egészségre gyakorolt hatásáról már írtam ITT, én például időről időre megkívánom és akkor napokig céklás recepteket gyártok 😊

Szuperegészséges narancsos - céklás ragacsos brownie
(cukor-, laktóz- és gluténmentes)

Narancsos - céklás brownie

Hozzávalók:
  • 4 db közepes cékla (kb. 600-700 g)
  • 70 g zabliszt
  • 30 g kukoricaliszt
  • 100 g eritrit
  • 100 g cukormentes 70 %-os étcsokoládé
  • 30 g kókuszzsír
  • 30 g darált dió
  • 20 g cukormentes, holland kakaópor (20-22 %-os)
  • 3 db tojás
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 db közepes narancs héja és kifacsart leve
  • csipet só 



A céklákat megmosom, héjával együtt alufóliába csomagolom és sütőben 180 °C-on kb. 30-40 percig puhára sütöm. Sokkal jobb, mint vízben, hiszen így megtartja színét, vitamintartalmát. Amikor kész (egy tűvel vagy hegyes késsel ellenőrizhetjük) hagyom kihűlni. Ezt akár már reggel megsüthetjük vagy előző este, így van ideje bőven kihűlni. A már langyos vagy hideg céklákat meghámozom, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszelem. Az étcsokit a kókuszzsírral vízgőz felett felolvasztom és hozzáadom a céklához, megy bele a fahéj, a vaníliakivonat, a narancs lereszelt héja és leve, egy csipet só, a darált dió, az eritrit, a kakaópor és a 3 db felvert tojás. A két féle lisztet összekeverem a szódabikarbónával, majd szintén a masszához adom. Egy gyors keverés és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, 180 °C-ra előmelegített, nem légkeveréses sütőben sütöm 20 percig, majd lekapcsolva bent hagyom még kb. 5-7 percig. Ez az adag kb. egy 20 x 30 cm tepsihez elegendő.

Sütés előtt...
...sütés után


Nyammiiiiii!😜

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)