Kókuszos cukkini 'whitenie'... mert igenis lehet zöldségből sütit készíteni
A múltkori bejegyzésem egy céklás brownie recept volt és egyre több receptembe kerül kalóriaszegény, rostdús zöldség, ami a szénhidrát egy részét kiváltja. Az első rácsodálkozás az embereknél a répatorta volt még anno, aztán előkerültek különféle édesség receptek, melyek bőven tartalmaztak zöldségféléket. Mivel a cukkini elég semleges ízű tökféle, így szerintem bátran alkalmazható néhány süteményreceptbe is. Lugosít és karcsúsít, ráadásul 95 %-a víz.Magas a rosttartalma, viszont nagyon alacsony a kalóriatartalma, így tényleg bátran ajánlom, ráadásul vitamin és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Valóban sokoldalú növény.
Tulajdonképpen egyik este vettem egy cukkinit, gondoltam készítek egy jó kis spanyol 'tortilla de patatas'-t krumpli nélkül, cukkinivel. De megláttam a friss, akciós gombákat, így ez már nem 'fért' bele a tepsibe, azonban a sütőbe igen. Teljesen hasonló a recept a brownie-éhoz, de itt a fő ízesítő a kókusz. Imádom a kókuszt is és ebből a kettő alapanyagból tényleg szuper cukor-, glutén- és laktózmentes, szaftos sütemény sült ki. "Whitenie"-nak neveztem el a brownie után szabadon, hiszen (bár a képek nem ezt tükrözik) alapvetően egy fehér süti lesz belőle. Persze a tetejére csak a kontrasztok kedvéért dobáltam némi cukormentes étcsokit, de nélküle is elkészíthető.
Kókuszos cukkinis "whitenie"
(cukor-, glutén- és laktózmentesen)
Hozzávalók:
- 700 g cukkini (reszelve, kimagozva, hámozva kb. 500 g lesz belőle)
- 100 g kókuszreszelék
- 2 tk. vanília kivonat
- 1 csipet só
- 50 g zabliszt
- 30 g kukoricaliszt
- 100 g eritrit
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. fahéj
- 2 ek. kókuszolaj
- 2 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- 30 g cukormentes 70 %-os étcsoki (elhagyható)
![]() |
Sütés előtt... |
![]() |
... akár a tetejét is díszíthetjük... |
A cukkinit meghámozom, lereszelem egy nagy lyukú reszelőn. Hozzáadom a kókuszreszeléket, a csipet sót, a fahéjat, az eritritet, a két fél lisztet, melyet előzőleg a szódabikarbónával alaposan elkevertem, végül a 2 tojás sárgáját és a kókuszolajat. A tojás fehérjéket kemény habbá verem, végül ezzel fellazítom a masszát. A sütőpapírral bélelt kb. 20 x 30 nagyságú tepsibe öntöm, 180 °C-ra előmelegített, nem légkeveréses sütőben sütöm 40 percig, majd lekapcsolva bent hagyom még kb. 10 percig. Sütés előtt a tetejét megszórhatjuk még díszítésként némi kókuszreszelékkel, apróra darabolt étcsokival és nagy szemű zabpehellyel.
![]() |
Elkészült! |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése