Kedvenc salátáim - 2. rész: Vega fűszeres céklasaláta és olaszos tonhalsaláta gazdagon
Ebben a hideg időben mindig jó, ha vidám színekkel dobjuk fel a napot. Pl. egy szép, színes tányér vagy a salátánk összetevői. A kedvenc salátáim ezen részében egy vega, céklás és egy könnyed, gyors tonhalsaláta variációt hoztam nektek. Ugye olvastátok már az első részt? 😇Mindkettő fő hozzávalónak hatalmas rajongója vagyok, nagyon gyorsan elkészülnek és remek ízük van.
Fűszeres sült céklasaláta feta sajttal és pirított pisztáciával
Cékla így vagy úgy... mindig szívesen látott zöldség a konyhámban. Néha köret, néha süti (pl. Brownie), máskor vitaminital, de sűrűn saláta is készül belőle és elég gyakran hús helyettesítésére is használom, mint ebben a Wellington cékla receptemben. Próbáltam már néhány változatban, sőt korábban be is mutattam már nektek egy számomra kedves verziót, melyet ITT visszanézhettek, de most tényleg a legegyszerűbb és a legtöbbször elkészített változatot hoztam el nektek. Nagy húsimádó vagyok, de néha-néha tartok pár napot, mikor egyáltalán nem eszem húst, sőt én a húsvéti böjtöt is általában betartom. Ez leginkább abban merül ki nálam, hogy figyelek, hogy ebben a 40 napban sokkal kevesebb husit fogyasszak, péntekenként pedig egyáltalán nem eszek. Mivel hamarosan ismét eljön az ideje, gondoltam ti is hasznát veszitek majd egy-két öltetnek. S aztán egyszer tartottam egy hosszabb, egy hónapos húsmentes "diétát", először akkor készült el ez a recept, s talán mindig ezt veszem elő elsőként, ha éppen nem szeretnék húst enni.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 db kb. kókuszdió nagyságú cékla (meghámozva kb. 400 g)
- 100 g pörkölt, sós pisztácia (héj nélkül kb. 40 g)
- 100 g feta sajt
- tetszés szerinti mennyiségű és minőségű salátakeverék
- 2 kisebb maréknyi rukkola levél
- 1 tk. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1/4 tk. chili pehely
- 1 tk. egész köménymag
- 1 tk. szárított rozmaring
- só, frissen őrölt bors
A céklát meghámozom és kb. 1x1 cm-es kockákra vágom. A köménymagot egy mozsárban megtöröm, majd a felhevített olíván egy serpenyőben kicsit megfuttatom a szárított rozmaringgal és a chili pehellyel együtt. Ez tényleg csak egy kicsi idő, míg az olaj az ízeket átveszi, de figyelni kell, nehogy megégjenek a fűszerek. Ezt követően hozzáadom a friss cékladarabokat, sózom (ezzel csak óvatosan, mivel maga a feta is és a pisztácia is sós már), borsozom és így pirítom 1-2 percig. Ráöntöm a balzsamecetet és fedő alatt egy kicsit még párolom. Mivel szeretem, ha a zöldségek még picit roppannak, így nem hagyom teljesen megpuhulni. A pisztáciáról eltávolítom a héját és egy mozsárban kisebb darabokra töröm. A tányérra halmozom a salátakeveréket és a rukkolát, megszórom a cékla darabokkal, majd az apró kockákra vágott feta sajttal, végül pedig szórok rá egy kevés pisztáciát.
Olasz tonhalsaláta gazdagon, pirított bazsalikomos pennével
Nos, ha már ennyit emlegettem a kedvencemet, a tonhalsalátát... gondolhattátok, hogy nem maradtok enélkül. A tonhalsalátának szinte minden tengerparti országnak meg van a saját speciális elkészítése, én általában vagy egy nagyon alap változatot készítek, amikor pedig figyelnem kell a szénhidrát bevitelre is, akkor ezt az olaszos verziót, így a benne lévő fűszeres, pirított, ropogós teljes kiőrlésű penne biztosítja az ebédhez vagy vacsorához szükséges mennyiséget. Ez a recept adagonként 30 g lassú CH-t tartalmaz. A penne ropogós textúrája miatt jól harmonizál az omlós hallal és a lágy sajttal.
- 2x80 g natúr jó minőségű tonhal konzerv
- 90 g teljes kiőrlésű penne tészta
- néhány szem magozatlan fekete olívabogyó
- 100 g light mozzarella
- tetszés szerinti mennyiségű és minőségű salátakeverék
- egy kisebb maréknyi rukkola levél
- egy kisebb maréknyi madársaláta
- 8-10 szem koktélparadicsom
- néhány szelet kígyóuborka
- 2 tk. olíva olaj
- 1/2 tk. szárított bazsalikom
- 1/2 tk. chili pehely
- só, frissen őrölt bors
A pennét sós vízben megfőzöm, majd hagyom kihűlni. Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítek kb. 1 ek. olíva olajat, megfuttatom rajta a chili pelyhet és a szárított bazsalikomot, majd ráöntöm a tésztát. Alaposan megpirítom, sózom, borsozom. A salátaleveleket, a kockára vágott uborkát és a szeletekre vágott koktélparadicsomot tetszés szerint elhelyezem a tányéron. Rászórok néhány szem fekete olíva bogyót, majd a tésztát tetszés szerint. A mozzarellát én szeretem tépkedni, mert így sokkal jobban felveszi az ízeket. Végül mehet rá a tonhal, amelyről a vizet leöntöttük, s a legvégén meglocsolom kb. 1 ek. olíva olajjal és frissen őrölt borsot szórok rá. Nagyon nyammmmiiiiiii! 😉😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése