Kedvenc salátáim - 3. rész: Ázsiai currys csirkesaláta kókuszchipssel és kesudióval / Grillezett lazacsaláta tökmagos granolával és kapros tejfölzselével
Kedvenc salátáim harmadik részében két olyan salátát hoztam nektek, amivel akár egy vasárnapi ebédnél, akár egy romantikus vacsorán aratni fogtok! Nem mondom, hogy bonyolult, de picit különlegesebb összetevőket igényel, viszont biztos, hogy nem maradtok dicséret nélkül!
Az ázsiai, az arab és minden olyan konyha vonzalma alá kerített, ahol rengeteg fűszert használnak. A curry-t sokan vagy nagyon szeretik, vagy egyáltalán. Én az előbbiek táborát erősítem 😇 Az is köztudott, hogy ha beszabadulok egy fűszerpiacra... órákat el tudok kóborolni ott és minden egyes helyen megszaglászom azokat! Egyesek néha elég furán néznek rám ilyenkor, s nem értik, miért kell minden egyes boltban végigszaglászni vagy ízlelgetni ugyanazt, de nem baj... én szeretem! 😊 Ez a saláta rostban bővelkedik és remek fehérje forrás, főként a csirkének és a mungóbab csírának köszönhetően, emellett ügyel a vércukor szintünk megfelelő szinten tartására. 😏 Korábban jó magam is kísérleteztem a mungóbab csíráztatására, de ma már szinte bármelyik nagyobb szupermarketben beszerezhető frissen.
Hozzávalók 2 főre:
- 200 g csirkemellfilé
- 20 g natúr kókuszchips
- 140 g bambuszrügy
- 120 g mungóbab csíra
- 40 g natúr kesudió
- 5 g friss gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. kókuszzsír
- 60 g madársaláta
- 6 szem koktélparadicsom
- 1/2 tk. currypor
- 1/4 tk. koriandermag
- só, fehérbors
Egy száraz serpenyőben először a kesudiót, majd a kókuszforgácsokat megpirítom. A csirkemellfilét felkockázom, majd kevés kókuszzsíron megpárolom a lereszelt gyömbért. Jöhet hozzá a husi, ami ha kissé megpirult, sózom, borsozom. Ez után adom hozzá a lecsepegtetett bambuszrügyet, amivel tovább pirítom az egészet. Jöhet az egy gerezd zúzott fokhagyma, majd a currypor és végül a mozsárban összetört koriandermag. Az egészet egy kevés vízzel alaposan összepárolom, majd hagyom, hogy a víz teljesen elpárologjon róla. Egy tálra elhelyezem a friss, megmosott madársalátát, majd rászórom a mungóbab csírát és néhány félbe vágott koktélparadicsomokat, végül jöhet rá a currys bambuszrügyes csirke. Megszórom a kókuszchips-szel és a pirított kesudióval.
Grillezett lazacsaláta tökmagos granolával és kapros tejfölzselével
(2 főre)
Nem mondanám éppen kalóriaszegénynek, viszont a szénhidrátot tekintve, teljesen optimális egy vacsira! A tonhal mellett a másik nagy kedvencem a tonhal... így elég sűrűn gyártok belőle salátát is itthon. Nincs is egyszerűbb, mint meggrillezni egy finom lazacfilét... és ami szerintem nagyon szuperül illik hozzá, az a kapor és a tökmag. Ebben a receptben mindkét ízt társítottam a kis lazacomhoz, ráadásul nem a megszokott módon. Szerintem érdemes vele kísérletezni, mert mindenki csodálva nézi majd a tányérját, közben pedig egymás után kapkodja majd a falatokat! 😉
Fokhagymás tejfölzselé:
- 175 g zsírszegény tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk. szárított kapor (vagy 1 tk. friss kapor aprítva)
- 1 tk. zselatin
- 1 csepp olívaolaj
Először a zselét készítem el, melyhez egy kis edénybe olívaolajat forrósítok, majd megpárolom rajta a zúzott fokhagymát. 2 evőkanál víz és az 1 tk. zselatin megy hozzá, amikor ez már elolvadt benne, hozzáöntöm a tejfölt, majd a kaprot. Nem forralom, csak megmelegítem az egészet. Egy kisebb edényt nagyon vékonyan kiolajozok, és ebbe öntöm a tejfölt, majd hűtőbe teszem. Olyan edényt válasszunk, amibe ezt a mennyiséget kb. 1-1,5 cm vastagon tudjuk megtölteni.
Tökmagos granola:
- 50 g zabpehely
- 40 g héj nélküli natúr tökmag
- 1 tojás fehérje
- 2-3 csipet só
Mivel a granolát is sütőben kell megsütni, így az a következő lépés. Egy tojásfehérjét néhány csipet sóval kemény habbá verek és ebbe forgatom bele az előzőleg mozsárban kissé összetört tökmagot, illetve a zabpelyhet. 160 °C-on kb. 20-30 percig szárítom, amíg aranybarna színt nem kap. Kihűtöm, majd kisebb darabokra töröm.
Grillezett lazac:
- 200-250 g lazacfilé
- kevés olíva olaj
- só, frissen őrölt bors
A grillserpenyőt felhevítem, egy csepp olíva olajat öntök alá, majd a lazacfilé mindkét oldalát sütés közben sózom, borsozom és aranybarnára pirítom.
Összeállításhoz:
- vegyes salátakeverék tetszőleges mennyiségben
- néhány szem koktélparadicsom
- 2 ek. tökmagolaj
A tetszőleges salátakeveréket a tányérra halmozom, félbe vágott koktélparadicsomokkal szórom meg. A zselét kiöntöm a formából, felkockázom és ezzel is megszórom a salátát. A sült lazacot apróbb falatokra szedem és ezt is szépen elhelyezem a tányéron, végül megszórom a granolával. Tálalás előtt tányéronként 1 evőkanálnyi tökmagolajjal locsolom meg.
A korábbi részeket itt találjátok:
Kedvenc salátáim - 1. rész: Francia ihletésű kacsamell saláta és marokkói csirkemáj saláta
Kedvenc salátáim - 2. rész: Vega fűszeres céklasaláta és olaszos tonhalsaláta gazdagon
Megjegyzések
Megjegyzés küldése