Tökéletes barna rizses JAMBALAYA - Paella, ami amerikai
Bár nem egy paella, de mégis... nem is rizseshús, de jóformán hasonló... rizottó pláne nem... na neeeeeeeem, az tényleg nem. Ez a jambalaya, mégpedig egy amerikai-spanyol-francia rizses étel, amit először spanyol bevándorlók készítettek, sáfrány helyett paradicsomot használva, majd New Orleans-ban lett a neve jambalaya. Ahány ház, annyi szokás és tulajdonképpen, mint a malagai tesóját, én ezt is nagyon szeretem. A fűszerek határozzák meg leginkább a jambalaya ízét, a húsok, zöldségek, rákok aránya és mennyisége pedig szabadon választható. A jambalayaba azonban a paellával ellentétben (bár én azt is úgy készítem) mindig kerül füstölt csípős kolbász.
Nos akkor lássuk is a receptjét ennek az egyszerű, ám nagyszerű gluténmentes ételnek.
Barna rizses jambalaya
- 350 g csirkemellfilé
- 4 vékony szelet bacon szalonna
- 80 g chorizo
- 240 g barna rizs
- 200 g garnéla rák
- 2 szál angol zeller
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g friss koktélparadicsom
- 40 g sűrű paradicsompüré
- 1/4 + 1/8 tk. cayenne bors
- 1/2 tk. fehérbors
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1/2 tk. szárított oreganó
- 1/4 tk. őrölt chili
- chilipehely
- 1/2 tk. koriandermag
- 1 tk. szárított petrezselyem
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1/2 + 1/4 tk. őrölt római kömény
- himalája só
- 800 ml húsleves alaplé
- 1-2 evőkanál olívaolaj
A zellert, a vöröshagymát, a friss paradicsomot és a kaliforniai paprikát apró kockákra vágom, ugyanígy a bacon szalonnát és a chorizot is. A csirkemellet is kisebb kockákra darabolom, majd 1/4 tk. római köménnyel, 1/8 tk. cayenne borssal, 1/4 tk. őrölt chilivel, 1/2 tk. őrölt koriandermaggal és kevés sóval fűszerezem. Hagyom picit állni és kb. egy evőkanál olíva olajon aranybarnára pirítom. Amikor kész, kiöntöm a serpenyőből. Ebbe teszem a bacon szalonnát még egy evőkanál olíva olajjal és kissé megpirítom. Jöhet hozzá az apró kockákra vágott chorizo és a vöröshagyma. Mikor a hagyma is megpárolódott, hozzáadom a kaliforniai paprikát és az angol zellert, pirítás után egy kevés sót és hagyom összepárolódni. Jöhet hozzá kb. 1/2 tk. chili pehely, majd a zúzott fokhagyma, a friss kockára vágott paradicsom, 1/2 tk. fehérbors, 1/2 tk. őrölt római kömény, 1/4 tk. cayenne bors, 1/2 tk. szárított oregánó, 1 tk. szárított kakukkfű, 1 tk. szárított petrezselyem, 1 tk. szárított bazsalikom, majd legvégül a paradicsompüré. Alaposan összekeverem, hozzáadom a barna rizst és felöntöm 700 ml húsleves alaplével. Felforralom, majd kb. 5-10 percig alacsony lángon főzöm, ízlés szerint sózom. Jöhet bele a csirke és a garnéla, majd felöntöm még kb. 100 ml húsleves alaplével. Addig főzöm fedő alatt alacsony lángon, míg a levét teljesen felszívta a rizs. Lekapcsolom a tüzet és kb. 15-20 percig fedő alatt pihentetem.
Ez a mennyiség kb. 180 g IR diétában számolós szénhidrátot tartalmaz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése