Egyszerű vegán nyári finomságok a hétvégére: Pikáns csicseriborsó fasírt | Fűszeres tökmagolajos sült répa | Tejmentes, kapros tzatziki

Nagy húsimádó vagyok ám, de olykor szeretek tartani pár húsmentes napot, pláne, mikor ilyen nagy meleg van. Az sem árt, ha ezek gyorsan el is készülnek. Szerintem nagyszerű fogásai lehetnek egy baráti pikniknek vagy csak ha betoppan néhány ismerős. Biztosan sikert arat majd, függetlenül attól, hogy ők esznek húst vagy sem... A csicseriborsófasírt ráadásul nagyszerű alternatívája lehet a falafelnek, amit bő olajban sütnek ki. 


A receptem természetesen beleillik az IR diétába, mindemellett nem tartalmaz glutént, tejet és természetesen cukrot sem. Ezek a mennyiségek 4 főre elegendőek. 


Pikáns csicseriborsó fasírt
Hozzávalók 4 főre: 
  • 500 g főtt, lecsöpögtetett csicseriborsó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1/2 tk. őrölt római kömény
  • 1/4 tk. őrölt chili
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1/2 marék friss korianderlevél
  • 2 púpozott tk. útifű maghéj
  • só, fehér bors
A csicseriborsót alaposan lecsöpögtetem, a megpucolt vöröshagymával és fokhagymával, valamint 2-3 evőkanál olívaolajjal egy darálógépben pürésítem. Szerintem nem baj, ha maradnak benne egész vagy fél darabok is. A masszához hozzáadom a szódabikarbónát és a fűszereket, végül az útifű maghéjat. Az egészet összekeverem és hűtőben hagyom legalább fél órát állni, de az sem baj, ha egy egész éjszakát áll, jobban összeérnek az ízek és a massza sem fog szétesni. Egy 24x24-es tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a masszát egy villa vagy kanál segítségével szétterítem benne. 180 °C-on kb. 20-30 percig sütöm. Akkor jó, ha a teteje picit megpirul. 

Fűszeres tökmagolajos sült répa

Hozzávalók 4 főre: 
  • 600 g megtisztított sárgarépa
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. tökmagolaj
  • bors
  • őrölt római kömény
  • pirospaprika
  • 1 ek. sörélesztőpehely
A répákat megpucolom és tetszőleges hasábokra vágom. Egy tálban a fűszereket összekeverem az olíva és a tökmagolaj keverékével és alaposan átforgatom benne a répahasábokat. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítem, úgy, hogy a hasábok csak egy rétegben legyenek benne, majd megszórom kevés sörélesztőpehellyel és ropogósra sütöm őket.

Tejmentes, kapros tzatziki

Hozzávalók 4 főre: 
  • 1 db kígyóuborka
  • 200 ml szójajoghurt (vagy kókuszjoghurt)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 marék friss kapor
  • 1/4 citrom leve
  • só, fehér bors
Az uborkát meghámozom, majd lereszelem egy nagy lyukú reszelőn. Picit sózom és hagyom állni, hogy az uborka levet eresszen. Kb. fél óra múlva alaposan kinyomkodom, a levére nem lesz szükség. A szójajoghurtot egy tálban kikeverem a zúzott fokhagymával és a friss kaporral, valamint 1/4 citrom levével, hozzáadom a kinyomkodott uborkát. Ízlés szerint még lehet sózni picit, illetve kevés fehér borsot adok hozzá. Tálalás előtt alaposan lehűtöm. 

    Megjegyzések

    Népszerű bejegyzések ezen a blogon

    Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

    Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

    A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)