Glutén- és tejmentes LASAGNE PALACSINTATORTA bolognai raguval, cukkinivel és gombával

Hajdanán - mindenféle önteltség nélkül - igazán király lasagne-kat gyártottam. Ezt nem én mondom, hanem a visszajelzések alapján jegyzem meg. 😆Szerettem én is és általában azok is, akiknek főztem. Majd azután, hogy már nem eszek se glutént, se tejterméket, teljesen megszakadt a lasagne gyártás, legalábbis azt hittem, hogy örökre le kell mondanom erről a finomságról. Addig agyaltam, míg egy igazán egyszerű, házilag is megkreálható alternatívával rukkoltam elő, s szerintem zseniálisan sikerült, így bárkinek ajánlom!

Az olasz étel már az egész világot bejárta, eredetét viszont homály fedi. Nem értenek abban sem egyet a világban, hogy biztosan olasz területen készült először. Egy biztos, nagyon finom és ízletes étel, amit - bár bonyolultnak tűnik - nagyon egyszerűen el lehet készíteni.


A tészta tulajdonképpen hajdina palacsinta, a bolognai ragut kicsit felturbóztam gombával (mert minden jó lasagne-ban van gomba 😊😉) és cukkinivel, a besamelt hajdinaliszttel és kókusztejjel készítettem (de használható bármilyen más növényi tej is), parmezán helyett pedig sörélesztőpehely került a tetejére is. 


Nos, jöhet a recept? 😉



Glutén- és tejmentes lasagne palacsintatorta 
bolognai raguval, padlizsánnal és gombával
(kb. 18 cm átmérőjű tortaformához)

Hajdina palacsinta:

  • 2 db kisebb tojás
  • 150 g hajdinaliszt
  • 100 ml cukormentes kókusztej
  • 250 ml szénsavas víz
  • 1 ek. olvasztott kókuszzsír vagy olívaolaj
  • csipet só

Ebből az adagból kb. 12 db kisebb, a tortaformához illeszkedő és kissé vastagabb palacsinta jön ki. Az a legjobb, hogy ezt akár egy nappal előre is el lehet készíteni és csak le kell takarni, hogy a palacsinta ne száradjon ki túlságosan. 
A tojásokat egy csipet sóval felverem, hozzáadom az olvasztott zsiradékot, majd a lisztet és egy habverővel csomómentesre keverem. A kókusztejet, majd a vizet apránként adagolom hozzá. Sütés előtt hagyom állni egy fél órát. 

Zöldséges bolognai ragu:

  • 1-2 ek. kókuszolaj vagy olívaolaj
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g darált marhahús
  • 500 g csiperkegomba
  • 3 db szálzeller
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db kisebb cukkini
  • 400 g darabolt konzerv paradicsom paradicsomlében
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 1 tk. őrölt köménymag
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 6-8 db nagyobb levél friss bazsalikom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • chilipor (elhagyható)
  • őrölt fekete bors

A gombát felszeletelem és kevés zsiradékon megpirítom. A végén sózom és borsozom, majd félreteszem. A cukkinit kimagozom, apró kockákra vágom és azt is megpirítom. Ugyanabban a serpenyőben egy kevés zsiradékon megdinsztelem az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadom az apró kockákra vágott szárzellert és sárgarépát. Az egészet összepárolom, majd hozzáadom a darált húst és az egészet kicsit lepirítom. Amikor a hús már kifehéredett és szétesett, sózom, borsozom az egészet, majd megszórom az őrölt köménnyel. Leöntöm a konzerv paradicsommal és adok hozzá még 2 evőkanál sűrített paradicsomot. Az egészet kb. egy órát főzöm, közben pótolom a vizet, ha túlságosan besűrűsödne. A mártás tényleg akkor lesz finom, ha az egész lassú tűzön legalább egy órát rotyogott fedő alatt. Jöhet hozzá az aprított friss petrezselyem és bazsalikom (természetesen lehet szárított is, kb. 1-1 teáskanálnyi mennyiség), majd az oregánót és a chiliport (már aki szereti, ha enyhén csípős - én imádom 😋😇). A legvégén adom hozzá a zúzott és felaprított fokhagymát, majd az előre lesütött gombát és a cukkinit. Az egészet alaposan átforgatom és kb. még 5 percig főzöm, majd hagyom kissé kihűlni. 

"Besamel" mártás:

  • 1 ek. kókuszolaj vagy olívaolaj
  • 30 g hajdinaliszt
  • 150 ml kókusztej
  • 150 ml víz
  • 10 g sörélesztő pehely
  • só, bors

Egy lábasban egy evőkanálnyi olajat (kókusz vagy olíva) felhevítek és hozzáadom a hajdinalisztet. Egy picit pirítom, míg aranybarna lesz, de annél nem sötétebb, majd hozzáadom apránként a kókusztejet és a vizet, közben habverővel keverem egyneműre. Ízlés szerint sózom, borsozom és a végén adom hozzá a sörélesztőpelyhet. Hagyom kissé kihűlni.

Tetejére:

  • ízlés szerinti mennyiségű sörélesztő pehely

Összeállítás:
A tortaforma aljára teszek egy palacsintát és folyamatosan rétegezem a bolognai raguval és a besamellel az alábbi módon, míg el nem fogynak a hozzávalók: palacsinta  - 1 evőkanál besamel - bolognai ragu - palacsinta - 1 evőkanál besamel - bolognai ragu - palacsinta... és így tovább.
A tetejére, tehát az utolsó palacsintára már csak nagyon vékonyan kenek először a raguból, majd a besamelből, végül megszórom sörélesztő pehellyel. Az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőben összesütöm.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)