Glutén- és tejmentes LASAGNE PALACSINTATORTA bolognai raguval, cukkinivel és gombával
Hajdanán - mindenféle önteltség nélkül - igazán király lasagne-kat gyártottam. Ezt nem én mondom, hanem a visszajelzések alapján jegyzem meg. 😆Szerettem én is és általában azok is, akiknek főztem. Majd azután, hogy már nem eszek se glutént, se tejterméket, teljesen megszakadt a lasagne gyártás, legalábbis azt hittem, hogy örökre le kell mondanom erről a finomságról. Addig agyaltam, míg egy igazán egyszerű, házilag is megkreálható alternatívával rukkoltam elő, s szerintem zseniálisan sikerült, így bárkinek ajánlom!
Az olasz étel már az egész világot bejárta, eredetét viszont homály fedi. Nem értenek abban sem egyet a világban, hogy biztosan olasz területen készült először. Egy biztos, nagyon finom és ízletes étel, amit - bár bonyolultnak tűnik - nagyon egyszerűen el lehet készíteni.
A tészta tulajdonképpen hajdina palacsinta, a bolognai ragut kicsit felturbóztam gombával (mert minden jó lasagne-ban van gomba 😊😉) és cukkinivel, a besamelt hajdinaliszttel és kókusztejjel készítettem (de használható bármilyen más növényi tej is), parmezán helyett pedig sörélesztőpehely került a tetejére is.
Nos, jöhet a recept? 😉
Glutén- és tejmentes lasagne palacsintatorta
bolognai raguval, padlizsánnal és gombával
(kb. 18 cm átmérőjű tortaformához)
Hajdina palacsinta:
- 2 db kisebb tojás
- 150 g hajdinaliszt
- 100 ml cukormentes kókusztej
- 250 ml szénsavas víz
- 1 ek. olvasztott kókuszzsír vagy olívaolaj
- csipet só
Ebből az adagból kb. 12 db kisebb, a tortaformához illeszkedő és kissé vastagabb palacsinta jön ki. Az a legjobb, hogy ezt akár egy nappal előre is el lehet készíteni és csak le kell takarni, hogy a palacsinta ne száradjon ki túlságosan.
A tojásokat egy csipet sóval felverem, hozzáadom az olvasztott zsiradékot, majd a lisztet és egy habverővel csomómentesre keverem. A kókusztejet, majd a vizet apránként adagolom hozzá. Sütés előtt hagyom állni egy fél órát.
Zöldséges bolognai ragu:
- 1-2 ek. kókuszolaj vagy olívaolaj
- 2 db közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 g darált marhahús
- 500 g csiperkegomba
- 3 db szálzeller
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db kisebb cukkini
- 400 g darabolt konzerv paradicsom paradicsomlében
- 2 ek. sűrített paradicsom
- 1 tk. őrölt köménymag
- 1 marék friss petrezselyem
- 6-8 db nagyobb levél friss bazsalikom
- 1 tk. szárított oregánó
- chilipor (elhagyható)
- só
- őrölt fekete bors
A gombát felszeletelem és kevés zsiradékon megpirítom. A végén sózom és borsozom, majd félreteszem. A cukkinit kimagozom, apró kockákra vágom és azt is megpirítom. Ugyanabban a serpenyőben egy kevés zsiradékon megdinsztelem az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadom az apró kockákra vágott szárzellert és sárgarépát. Az egészet összepárolom, majd hozzáadom a darált húst és az egészet kicsit lepirítom. Amikor a hús már kifehéredett és szétesett, sózom, borsozom az egészet, majd megszórom az őrölt köménnyel. Leöntöm a konzerv paradicsommal és adok hozzá még 2 evőkanál sűrített paradicsomot. Az egészet kb. egy órát főzöm, közben pótolom a vizet, ha túlságosan besűrűsödne. A mártás tényleg akkor lesz finom, ha az egész lassú tűzön legalább egy órát rotyogott fedő alatt. Jöhet hozzá az aprított friss petrezselyem és bazsalikom (természetesen lehet szárított is, kb. 1-1 teáskanálnyi mennyiség), majd az oregánót és a chiliport (már aki szereti, ha enyhén csípős - én imádom 😋😇). A legvégén adom hozzá a zúzott és felaprított fokhagymát, majd az előre lesütött gombát és a cukkinit. Az egészet alaposan átforgatom és kb. még 5 percig főzöm, majd hagyom kissé kihűlni.
"Besamel" mártás:
- 1 ek. kókuszolaj vagy olívaolaj
- 30 g hajdinaliszt
- 150 ml kókusztej
- 150 ml víz
- 10 g sörélesztő pehely
- só, bors
Egy lábasban egy evőkanálnyi olajat (kókusz vagy olíva) felhevítek és hozzáadom a hajdinalisztet. Egy picit pirítom, míg aranybarna lesz, de annél nem sötétebb, majd hozzáadom apránként a kókusztejet és a vizet, közben habverővel keverem egyneműre. Ízlés szerint sózom, borsozom és a végén adom hozzá a sörélesztőpelyhet. Hagyom kissé kihűlni.
Tetejére:
- ízlés szerinti mennyiségű sörélesztő pehely
Összeállítás:
A tortaforma aljára teszek egy palacsintát és folyamatosan rétegezem a bolognai raguval és a besamellel az alábbi módon, míg el nem fogynak a hozzávalók: palacsinta - 1 evőkanál besamel - bolognai ragu - palacsinta - 1 evőkanál besamel - bolognai ragu - palacsinta... és így tovább.
A tetejére, tehát az utolsó palacsintára már csak nagyon vékonyan kenek először a raguból, majd a besamelből, végül megszórom sörélesztő pehellyel. Az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőben összesütöm.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése