Spanyol húsvéti spenótos csicseriborsó ragu, chorizoval és füstölt tarjával

Ti gondoltátok volna, hogy a nagy utazások és "bárhová szabadon" érzés után kap az emberiség egy ilyen helyzetet, mint amiben most vagyunk a vírus által és jóformán bezárul a négy fal közé? Nos, az elmúlt évek kalandjai után sosem hittem volna, hogy most a napom fénypontját az jelenti majd, mikor munka után kiosonhatok a Duna partra egy rövid sétára vagy a hétvégén bringázhatok egyet a környékben, egyedül... Remélem, legalább ez megmarad!

Az első hét kaotikus érzelmei után kicsit elgondolkodtam és rájöttem, hogy talán szükségem is van most erre és talán mindenkinek! Túlzottan rohanunk, mindig mozgásban vagyunk, azt gondoljuk bármit megtehetünk, bárhová eljuthatunk... igen, én is ezt hittem! Szinte sosem voltam itthon, s bár néha azért esténként próbáltam meditációval csillapítani a túlkattogó elmémet, sosem bírtam túl sokáig, végül is anno nem véletlenül kaptam a "Duracell nyuszi" jellemzést. 😅 Azért az elmúlt 2 évben sokat csillapodtam, bár még mindig nem eleget, de most rá vagyok kényszerítve - már amikor nem 0-24-be nyomom a melót - hogy olvassak, tanuljak, meditáljak.

De visszatérve az utazáshoz... bár most nagy szívfájdalmam, hogy itthon kell maradnom, de azért igyekszem nemzetközi receptjeimet is bemutatni nektek.

Hmm... szerintem én valamelyik előző életemben biztosan Spanyolországban élhettem! 😊 Már többször írtam, hogy imádom az országot, a nyelvet, de még a kajáikat is! Azt, ahogy esznek, mikor beülnek egy pohár borral egy-egy tapas bárba már délben és csak beszélgetnek, falatozgatnak.

Tulajdonképpen a mostani receptem egy húsvéti időszakban igen kedvelt egytálétel a spanyoloknál, sőt az egyik kedvenc tapasom kicsit felturbózott változata. Kedvenc, mert minden kedvenc, ami csicseriborsót tartalmaz. Legelőször még Malagán kóstoltam, de annak már több éve! Az eredeti kajába kerül némi kenyér is, ami szétfő benne és besűríti, viszont hús nem, csak chorizo egyes változatokban, de találkoztam már húsmentes verzióval is.


Ha böjti ételként esszük simán kihagyható belőle a husi, viszont ha tartalmasabb egytálételre vágyunk és húsfüggők vagyunk, mint én - bár hozzáteszem a nagyböjti időszakban én tartom péntekenként a húsmentességet - akkor bátran elkészíthetjük ezt a változatot.


Spanyol húsvéti spenótos csicseriborsó ragu, chorizoval és füstölt tarjával
(Glutén-, tej és cukromentes, IR és Regenor diétához)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 g száraz csicseriborsó
  • 350 g füstölt-főtt tarja vagy füstölt-főtt sonka
  • 100 g csípős chorizo kolbász
  • 2 db közepes fej vöröshagyma
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál halványító zeller
  • 1/2 db sárga húsú kaliforniai paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál mangalicazsír (esetleg olívaolaj)
  • 400 g konzerv aprított paradicsom paradicsomlében
  • 200 g friss bébispenót
  • 1 tk. őrölt köménymag
  • 1 tk. füstölt pirospaprika 
  • 1 tk. szárított petrezselyem (vagy egy fél marék friss petrezselyem apróra vágva)
  • só, őrölt feketebors
  • 1/2 tk. őrölt chili (opcionális)
  • 2 dl száraz fehérbor (opcionális)
A száraz csicseriborsót jobb, ha már az előző éjszakára beáztatjuk hideg vízbe, vagy akár két nappal előtte és előző este megfőzzük sós vízben. Én is így tettem és mivel beáztattam, a főzési idő is lerövidül. A tarját apró kockákra vágom, ahogy a kolbászt is, de ugyanígy teszek a megtisztított sárgarépával, a kaliforniai paprikával és a szárzellerrel is. Egy serpenyőben 2 gerezd fokhagymát egy fél evőkanál zsírral picit megfuttatok és a megmosott bébispenótot kicsit megfonnyasztom rajta, majd kiszedem. Mehet bele a vöröshagyma, amit nagyon apróra vágtam egy evőkanál zsírral, majd amikor megdinsztelődött, hozzáadom a kolbászt és a tarját, amit alaposan átpirítok a hagymával. Az egészet sózom, borsozom, hozzáadom a fél teáskanál őrölt köménymagot és a pirospaprikát, ízlés szerint az őrölt chilit, végül az apró kockákra vágott sárgarépát, zellerszárat és a kaliforniai paprikát. Felöntöm 2 dl száraz fehérborral (Regenor kúra esetén ez elhagyandó) vagy ugyanennyi vízzel és addig párolom, míg a zöldségek megpuhulnak. Ezután jöhet hozzá a főtt csicseriborsó, majd ráöntöm a paradicsomkonzervet, hozzáadom a petrezselymet, végül a zúzott, apróra vágott fokhagymát. Ha szükséges ilyenkor még sózom, borsozom és lassú tűzön kb. fél órát párolom. Mielőtt leveszem a tűzről megy hozzá a spenót, amit előzőleg már megfonnyasztottam, az egészet összeforgatom és kész is! 😊


Egyáltalán nem bonyolult és ha mindent a kezünk ügyébe készítünk előre, akkor tényleg csak össze kell dobálni az alapanyagokat, ahhoz, hogy egy nagyon finom egytálételt kapjunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)