Kézzel - lábbal Görögországban... - egészséges görög gyros házi rozsos pitában, ahogy én szeretem...
Igen, picit valójában elmaradtam a bejegyzéssel az állandó teendők miatt, de ami késik, nem múlik és mire is jó egy 7-9 órás buszút, amikor már az egész csoport alszik és te is lazíthatsz? 😋 Ráadásul azért sem szeretek az utazásos beszámolókkal csúszni, mert akkor már nem tudom úgy átadni sajnos az élményt , de röviden ismét megpróbálom.
Emlékeztek a Bariról szóló bejegyzésemre? Nos, akkor említettem egy jó barátomat, aki tényleg azt hitte egy darabig, hogy február elején Athénba megyünk... 😊 Igaz akkor nem jött össze, de pótoltuk és ismét hatan vágtunk neki a hétvégének május közepén. 4 nap, barátok, sörözés, utcai vodkaszóda, városnézés, tengerpart, tánc és sok-sok gyros. Nagyjából így jellemezném röviden ezt a pár napot, de hogy miért is kézzel lábbal? Rengeteget sétáltunk és villát nem nagyon használtunk az evéshez, mivel csak kézben is fogható, gyros pitát ettünk, így ezt találónak gondoltam és volt még egy oka, egész egyszerűen elszállt a hangom és csak nagyon halkan vagy épp mutogatva tudtam kommunikálni. Gondolhatjátok, én aki folyamatosan hangot adok a véleményemnek, most milyen nehéz volt ezt átvészelni, hogy nem jött ki hang a torkomon 😊, de biztosan oka volt ennek is! Mindenesetre kb. 1 hetes rekedtség után végre újra van hangom és ugyan szóban nem, de írásban meg tudom osztani veletek a véleményem és érzéseimet az úttal kapcsolatban.
![]() |
Hatan Athénban... plusz a kötelező "selfie-elem", az ismeretlen ember.... |
Egy kicsit a városról: Athén azt mondhatom, hogy egy átlagos város. Még élhető is lehetne, ha nem lenne annyira koszos, s ez nagyjából tükrözi a görök mentalitást is... eléggé "tojnak mindenre", úgy élnek, mintha sosem halnának meg... nem véletlen, hogy a gazdaságuk úgy áll, ahogy... pl. a 4 nap alatt egy ellenőrrel sem találkoztunk a buszon, metrón, vonaton. Na és ott az állandó demonstráció, szinte minden hétre jut lassan egy, mi is végignézhettünk pont egyet. Ahogy láttam, szinte ez már szokványos is. Viszont barátságosak... legalábbis a görögök, de tény, hogy itt is több a bevándorló az átlagnál.
![]() |
Turistáskodás közben... |
Az óvárosi rész egész kis csinos, az ókorra csak a romok emlékeztetnek, de a Plaka tavernáira bármikor szívesen kiülnék és az utcákon, terein is jól esett többször is a séta. Mosdókkal, ital és snack árusokkal azonban teljesen jól ellátják az utcákon a turistákat, de a közlekedésben van még hová fejlődniük. A 3 metrón kívül van számos busz és villamos, de igen ritkán járnak és az éjszakai járataik sem fedik le a várost, azonban a taxizás hasonló árban van, mint itthon.
![]() |
Beach Athénban |
Mindenesetre voltunk a beachen és még ha nem is volt olyan meleg a víz, a fiúk azért csobbantak egyet, turistáskodtunk a belvárosban és az Akropolis környékén, jártunk salsa bárban, ahol volt szerencsém szinte végre az egész estét végigtáncolni és lazultunk az éttermekben, parkokban is. Na igen az éjszakai élet... megdöbbentő volt számunkra, hogy igazán táncos hely nincs - tényleg csoda, hogy volt 1-2 latin táncos hely (pl. amit találtunk az is igazán jónak mondható, bár drága) -, a fiatalok inkább a bárokban, utcán ücsörögnek és iszogatnak, azt sem túl sokáig. Az első este pl. kilométereket gyalogoltunk, mire éjfél környékén találtunk egy értelmes helyet, ahol végre megihatunk egy italt és még egy kis zene is szól.
![]() |
Jó a hangulat városnézés közben is... |
A görög konyhában rengeteg a hasonlóság a török és más közel-keleti konyhákkal, de azért nem sorolható egy lapon, szerintem a görög konyha nem annyira fűszeres, inkább enyhébb, frissebb ízvilágot képvisel. Ha Görögországban járunk érdemes a jobbnál jobb frissen sült, grillen készült halakat megkóstolni, de a híres görög saláta és souvlaki is méltó helyet foglal el a gasztronómiájukban. Ha kint járunk és a padlizsánnal sem állunk hadilábon, a mousakát (rakott padlizsán) is érdemes kipróbálni. Az igen sós, friss feta sajtot rengeteg ételben felhasználják, akár salátákban, akár egyéb húsételekhez. A híres tzatziki, ami személyes nagy kedvenc, előételként is kérhető. A cukorsziruppal meglocsolt, csonthéjasokkal gazdagon megszórt leveles tésztás balkavát biztosan mindenki ismeri, 'társát', a kataifit már annál kevésbé, ami nem leveles tésztás kérget kap, hanem ezt a jellegzetes tésztát. A halvát szintén úton, útfélen lehet kapni, hasonló a piskótához, amit jól átáztatnak cukorsziruppal vagy mézzel, ezen kívül tiropítát is (esetleg más néven) kóstolhatjuk az utcákon, ami egy juhturóval töltött leveles tészta. Ezek mind nagyon finomak, nagyon édesek és néha valóban nem lehet nekik ellenállni, mikor cukorra vágyik az ember, de egyébként marad a fagyi vagy a görög joghurt egy kis gyümölccsel desszert gyanánt, az kevésbé kalóriadús. A kávéjuk, az úgynevezett "görög kávé" inkább törökös, így nekem kevésbé tetszik, de ez már ízlés kérdése. Nemzeti röviditaluk a Metaxa, Ouzo és Tsipuro akár itthon is beszerezhető, sörök közül a legjellegzetesebb márka a Mythos, amely szerencsére már radlert is forgalmaz. 😊
![]() |
Baklava és társai... |
Ki ne szeretné vagy evett volna már életében legalább egyszer gyrost? Itthon is rengeteg gyros büfével találkozhatunk. Én magam inkább török kebab párti vagyok, de azért néha ez is belefér, sőt jól esik. Na ez szinte bárhol kapható Athénban is. Bár teszem hozzá, hogy azért nem szó szerint minden sarkon, ahogy az sokan állítják, mert volt, hogy egy fél órát is gyalogolnunk kellett érte. Szóval úgy nagyjából ezen éltünk mindannyian a 4 nap alatt... gyrost ettünk gyrossal... reggel, délben és este... egyszer bevállaltam egy souvlaki szendvicset, ami összességében ugyanaz volt, csak a nyársról levágott gyroshús helyett souvlaki nyársról lehúzott kockákban sült hús volt a pitába tekerve. Bár az eredeti gyros bárányhúsból készül (és még nagyon sok ételük), az egész városban nem lehetett kapni csak csirke és sertéshúsból készült változatot. Vajon ez is a gazdaság műve vagy ennyire "elturistáskodják"? Az is lehet, hogy csak mi jártunk folyamatosan rossz helyen... 😊
![]() |
Görög gyros pitában egy taverna teraszán |
Összességében egyébként ismét egy fantasztikus utazás volt, egészen jól ki is pihentem magam és nagyon sokat nevettünk a "rokkantságaink" ellenére.
De visszatérve a gyrosra. Én tényleg minden nap meg tudnám enni a gyrost vagy a kebabot és ez most halál komoly! Sőt, ha utazom, nincs olyan város, ahol még ne próbáltam volna ki... mondhatni ez is egy mérföldkő, hol hogyan készítik. Eddig a legjobbat talán Krakkóban ettem, a legrosszabbat pedig Nürnbergben. És ha már gyros, csakis pitában - szerintem, a pitán viszont nagyon sok múlik. Legyen vékony, ropogjon és nem árt ha egészségesebb változatban kerül a hús és szószok köré. Eredetileg ugye fehér lisztből készül, de gondoltam, hogy én kicserélem rozslisztre, hiszen mégiscsak jobb az ún. glikémiás indexe 😊 Természetesen belekerül a "híres" tzatzikimből, amit érdekes módon mindenki imád, pedig nagyon egyszerű a receptje és nem is teljesen eredeti módon készítem, de most megosztom veletek ezt is.
Görög gyros házi pitában, ahogy én szeretem...
(4 adagra)
Igaz itthon és nagyon sok helyen pontosan amiatt, mert a pitatészta szétválik sütés közben, a belsejét töltik meg, de aki járt már Görögországban, tudja, hogy sehol ilyen módon nem készítik. Lapos lepénykenyér, amit feltekernek, megkenik jó vastagon tzatzikivel vagy görög joghurttal és a közepére halmozzák a nyársról levágott husit, paradicsomot, esetleg friss salátát, hagymát és sült krumplit. Na ez utóbbi kettőt én elhagyom, egyrészt a hagymát nem szeretem nyersen, másrészt a sült krumpli azért már túlzás a pita mellé és egyáltalán nem diétás 😊
Tzatziki
- 1 db kígyóuborka
- 1 tejföl (kb. 150 g)
- 1 natúr joghurt (kb. 150 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 1 ek. olívaolaj
Az uborkát a nagyobb lyukú reszelőn lereszelem, majd megsózom. Hagyom kb. negyed órát állni, míg levet ereszt. Addig a tejfölt összekeverem a natúr joghurttal és egy fokhagymanyomó segítségével belenyomom a 2 gerezd fokhagymát. A tejföl és a natúr joghurt szinte bárhol kapható, így én általában ezzel készítem, mégpedig a zsírszegény változatokkal, azonban aki szeretné, ugyanennyi görög joghurttal is elkészítheti, az valamivel zsírosabb, teltebb ízt kölcsönöz neki. Amikor az uborka elegendő levet eresztett, alaposan kinyomkodom kézzel és hozzáteszem a joghurtos tejfölhöz, majd ha még igényli sózom és legvégül frissen őrölt borsot adok hozzá. A fűszerezés igazán ízlés kérdése, néha kaprot is adok hozza, ha épp megkívánom az ízét, de nélküle is tökéletes. A tetejét 1 ek. olívaolajjal locsolom meg tálalás előtt.
Házi rozsos pita
(4 pitára)
A lisztet a tejsavóporral, a búzasikérrel és a szárított élesztővel, valamint a sóval alaposan elkeverem. Hozzáadok 2 ek. olívaolajat, miközben gyúrom, fokozatosan adagolom hozzá a langyos vizet. Se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát kell hogy kapjak. Kis gombócot formálok belőle, amit alaposan bekenek kb. 1 teáskanálnyi olívaolajjal és félreteszem kelni. Kb. 30-40 percet kelesztem meleg helyen. Amikor megkelt a tészta, 4 kisebb gömböt formázok és liszt nélkül egy szilikon lapon nagyon vékonyra nyújtom. Egy palacsintasütőt felhevítek és a vékonyra nyújtott tésztáim mindkét oldalát alacsony lángon megsütöm. Ne süssük meg nagyon és hirtelen, mert akkor megkeményedik és nem lehet majd felcsavarni. Amikor már elkezdenek a levegő buborék kialakulni, akkor megszurkálom egy villával. Sütés után lefedem egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Amit nem használunk fel, azt lefagyaszthatjuk.
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 lapos tk. tejsavópor
- 1/2 tk. búzasikér
- 1/2 csomag szárított élesztő
- 1 tk. só
- 2 ek. + 1 tk. olívaolaj
- 150 ml langyos víz
A lisztet a tejsavóporral, a búzasikérrel és a szárított élesztővel, valamint a sóval alaposan elkeverem. Hozzáadok 2 ek. olívaolajat, miközben gyúrom, fokozatosan adagolom hozzá a langyos vizet. Se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát kell hogy kapjak. Kis gombócot formálok belőle, amit alaposan bekenek kb. 1 teáskanálnyi olívaolajjal és félreteszem kelni. Kb. 30-40 percet kelesztem meleg helyen. Amikor megkelt a tészta, 4 kisebb gömböt formázok és liszt nélkül egy szilikon lapon nagyon vékonyra nyújtom. Egy palacsintasütőt felhevítek és a vékonyra nyújtott tésztáim mindkét oldalát alacsony lángon megsütöm. Ne süssük meg nagyon és hirtelen, mert akkor megkeményedik és nem lehet majd felcsavarni. Amikor már elkezdenek a levegő buborék kialakulni, akkor megszurkálom egy villával. Sütés után lefedem egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Amit nem használunk fel, azt lefagyaszthatjuk.
![]() |
Sütés előtt... |
![]() |
Alakulnak a bubik... |
![]() |
... sütés után |
A gyros hús és a többi...
(4 adaghoz)
(4 adaghoz)
- 600-800 g csirkemell (én szeretem a sok húst)
- 1 ek. olívaolaj
- természetes alapanyagú gyros fűszersó ízlés szerinti mennyiségben
- 50 g jégsaláta vagy bármilyen salátakeverék
- 2 db paradicsom
- chilipehely
A csirkemellet vékony csíkokra vágom, ízlés szerint hozzáadom a gyros fűszersót (szerencsére már lehet tartósító, ízfokozó és cukormentes változatot is kapni) és egy evőkanál olívaolajjal pácolom kb. egy órát. Amikor kész, akkor forró serpenyőben alaposan megsütöm a húsdarabokat. Aki szeretné, maga is elkészítheti a fűszerkeveréket a húshoz. Érdemes kísérletezni, így egyénre szabott ízeket kaphatunk. Az alábbi fűszereket tudjuk használni hozzá: só, pirospaprika, őrölt bors, szárított oregánó, fokhagyma, őrölt fahéj, szerecsendió, ánizs és római kömény, rozmaring, kakukkfű, babérlevél.
Hogyan is állítsuk összeg "görög módra" a gyrost? Fogok egy lapos pitakenyeret, megkenem jó vastagon tzatzikivel, mivel imádom a chilit, így jól megszórom chilipehellyel is, majd ráhalmozom a húst, a salátát és végül a paradicsomot. Aki szereti friss, vékonyra szeletelt lilahagymát is tehet rá, én kihagytam, mert nem szeretem nyersen.
Próbáljátok ki! Nagyon laktató sültkrumpli nélkül is és nagyon finom! 😉
Tipp: Ha a sültkrumpli valakinek hiányzik belőle, készítsen olaj nélkül, sütőben sült zellert vagy édesburgonyát. Leírás ITT!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése