Shepherd's pie és rump steak ahogy én szeretem... azaz hogyan lehet az angol kaja is egészségesebb?!

Valljuk be, ha az angol konyha szóba kerül, nem a zsírszegény és szénhidrátmentes ételek jutnak elsőre eszünkbe. Az én szemem előtt mindenképpen egy jó vastag hús vagy hamburger, egy bő olajban tocsogó rántott hal és sok-sok sülkrumpli jelenik meg, mindez hatalmas tányéron feltálalva, karöltve a rengeteg cukrosabbnál cukrosabb kekszekkel és a töltött, vajas tésztás pitékkel. Mégis van egy-két olyan étel, amit szívesen fogyasztunk mindezek ellenére. Bár megmondom őszintén sosem tartottam nagyra az angol gasztronómiát, közel sem olyan színes és választékos mint Európa sok más konyhája, mégis bámulatba ejtő módon a leghíresebb szakácsok - akiket bevallom én is nagyon szeretek és tisztelek - angolok. 

Kezdhetném rögtön az úgynevezett "angol reggelivel"... hát a kolbászt, ami náluk nem túl ízes - pedig én eléggé kedvelem az intenzív ízeket - és a tojást, valamint a bacont leszámítva nem igazán hoz lázba, ráadásul annyi műkaját esznek, hogy amikor bemegyek egy nagyobb szupermarketbe, szinte azonnal az az érzésem, hogy több sornyi, előre dobozolt és fóliázott, agyontartósított műkaja közé csöppentem. Szendvicsek, tészták, raguk.... bár őszintén szólva a tonhalsaláta az az én nagy kedvencem is. Előfordult már nem egyszer, hogy a parkban ebédeltem a Big Ben-nel szemben, hiszen egyszerre voltam a friss levegőn és csodáltam a Temze partján lévő épületeket, na meg a tonhalsaláta is tipikusan az az étel, amit bárhol, bármikor... és az még egészséges is legalább (bár a konzervdobozon itt is vitatkozhatunk)! Ami viszont nagy szerencse, hogy a sok-sok előre csomagolt bagett és háromszögszendvics (én csak így hívom) mellett szinte nemzeti eledellé vált az indiai kaja. Rengeteg jobbnál jobb éttermet találunk szerte az országban, köszönhetően a bevándorlásnak. Legutóbb is volt szerencsém Lutonban egy fantasztikus étteremben ebédelni, a csípős szószok, a friss naan kenyérrel... rabul ejtő! 😃

Szóval egy-két kivételt leszámítva nem is nagyon tudnék kiemelkedően jó kaját említeni, bár a Shepherd's pie vagy Cottage pie - magyarul pásztorpite -, valamint egy finom marha steak láttán még az én számban is összecsordul a nyál. A jó hír az, hogy ezeket egészségesen is el lehet készíteni. Bár az eredeti Shepherd's pie-ba kerül az angolok híres Worchester szósza, a saját receptemből ezt kihagytam, mert amit lehet kapni az üzletekben, tele vannak tartósítóval, ízfokozóval és cukorral. Ehelyett nemrégiben utána olvastam, hogy miből is készítették eredetileg a híres szószt és inkább megkíséreltem az ételbe olyan fűszereket használni, ezáltal nekem az egész étel ízvilága egy kicsit keleties is lett, de "mi baj lehet"... annál finomabb! 😊 Amit korábban én sem értettem, hogy miért hívják szinte ugyanazt az ételt egyszer Shepherd's pie-nak, egyszer pedig Cottage pie-nek. Utána jártam és azt mondják, hogy eredetileg akkor "Shepherd", ha bárányból készül, amikor pedig marhából az lesz a "Cottage". Nos én marha és sertéshúsból vegyesen szoktam, de nálam ez akkor is "Shepherd's pie" marad, mivel sokkal jobban hangzik... 😊

És hát reggeli után főétel, főétel után desszert... A két kedvenc angol desszertem az úgynevezett "cheesecake", melynek egészséges verzióját ITT olvashatod és a morzsasüti, amelynek receptje nemrég jelent meg a blogomon.

Egyébként az angol pubok, kis kocsmák hangulatát nagyon csípem. Ugyan nem vagyok sörös, de 1-2 cider vagy gyömbérsör mindig lecsúszik, ráadásul náluk tényleg igazán finomak ezek és jóval nagyobb választékban kapható, mint itthon. Szóval az igazi sörkedvelőknek meghagyom az "ale"-ek és a sörök fogyasztását, azonban egy jó single malt whisky-t egyszer minden whisky fogyasztónak érdemes megkóstolnia, bár itthon 12-15 ezer forint alatt nem igazán lehet kapni. 

Na de jöjjön aminek jönnie kell. Megosztom veletek, hogyan készítem én azt a híres pásztorpitémet, ami még Gergő haveromnak is ízlett, annak ellenére, hogy egészséges! Amikor kint járunk nála mindig értetlenül áll az előtt, hogy mi a jó a cukor és szénhidrátmentes életben... hogyan lehet finom egy kaja ezek nélkül. Gondoltam megmutatom neki! Se zsír, se cukor, se krumpli...

Az én egészséges Sheperd's pie-om


Shepherd's pie "Veró" módra
(6 személyre)

A raguhoz...
  • 500 g darált sertés és marhahús vegyesen
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kókuszzsír
  • 500 g csiperke gomba
  • 1 nagy sárgarépa
  • 100 g zöldborsó
  • 250 ml húsleves alaplé
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • 1 tk. szárított rozmaring
  • 1 tk. paradicsompüré
  • 2 egész szárított babérlevél
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 1 púpozott tk. keményítő
  • himalája só
  • őrölt bors
Worchester - szósz helyett kerül még a raguhoz:
  • 1 tk. szójaszósz
  • 1/4 tk. szegfűbors
  • 1/2 tk. currypor
  • 1 tk. balzsamecet
  • 1/2 tk. őrölt chili
  • 1/2 tk. egész koriandermag mozsárban összetörve
  • 1/2 tk. mustármag
  • 1/2 tk. őrölt fahéj

A gombát meghámozom és szeletekre vágom, majd 1/2 tk. kókuszzsíron aranybarnára pirítom. A végén sózom, borsozom és félreteszem. A két fej hagymát megpucolom, majd nagyon apró kockákra vágom, ezt követően 1/2 tk. kókuszzsíron megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst, sózom, borsozom, hozzáadom a paradicsompürét, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a szárított babérlevelet és azokat a hozzávalókat, amelyek a bolti, készen kapott Worchester szószt helyettesítik, így a szójaszószt, szegfűborsot, balzsamecetet, őrölt chilit, az összetört koriandermagot, a mustármagot és az őrölt fahéjat. Felöntöm a húsleves alaplével, hozzáöntöm a száraz vörösbort és kb. fél órán keresztül összefőzöm fedő alatt. Ha nagyon elforrna a leve, még nyugodtan önthetünk hozzá egy kis vizet. A végén rányomom a frissen zúzott fokhagymát, majd beledobom az apró kockákra vágott sárgarépát, a zöldborsót és megvárom, míg megpuhul. Ha készen van, egy gyors kóstolást követően rászitálom a kukoricakeményítőt és megvárom míg felrottyan, s csak a végén adom csak hozzá a már előkészített gombaszeleteket.


Karfiolos - sárgarépás - lágy sajtos püré
  • 700 g karfiol
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1 lapos tk. keményítő
  • 1 tojás
  • 200 g light lágy sajtkrém
A karfiolt rózsákra szedem, majd gőz fölött megpárolom. A sárgarépákat is meghámozom, felkockázom és szintén párolom, míg puha nem lesz. Ezt követően egy turmixgép segítségével pürésítem a karfolt és a répát, hozzáadok egy egész tojást, a keményítőt és a lágy sajtkrémet és az egészet egy kicsit összemelegítem. A végén sózom, borsozom. Önmagában is kiváló köret. 

Összeállítás...
Egy tepsibe a ragut szétöntöm egy rétegben, erre helyezem rá a zöldséges pürét, majd 1 óra alatt 180 °C-on, majd további 10 percig 220 °C-on készre sütöm. Picit érdemes kihűteni tálalás előtt, úgy jobban szeletelhető, adagolható.




És ha már az angol konyhánál tartunk, nem tudom említés nélkül hagyni a jó steak-et. Én igazán szeretem, de bevallom őszintén mindig nagy félelemmel tölt el az elkészítése és a jó alapanyag beszerzése. Sajnos volt már "elsült" próbálkozásom sütés terén.



Rózsaborsos rump steak grillezett zöldspárgával és egy pikáns, dijoni mustáros szósszal

  • kb. 1,5-2 cm vastag marha rump steak (200 g)
  • 200 g friss zöld spárga
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. olíva olaj
  • 2 ek. száraz fehérbor
  • 1/4 tk. chili pehely
  • 1 tk. dijoni mustár
  • frissen őrölt rózsabors
  • frissen őrölt feketebors
  • himalája só

Ha steak, akkor a tökéletes a "medium rare" számomra. Aki tud vagy már próbált sütni, szerintem megvan a saját, jól bevált technikája. Hústól és vastagságtól is függ, hogy mikor lesz megfelelő. Akár tapintással, akár egy húshőmérővel próbálkozhatunk, de én általában szeretem "kitapintani", hogy mikor megfelelő. Most kb. 1,5-2 cm vastag szeleteket kaptam. A húst 1 ek. olíva olajban megforgatom sütés előtt és hagyom kb. 1 órát állni (nem a hűtőben), ez azért is jó, mert a hús szobahőmérsékletű lesz addigra. Mivel a hús szélét egy vékony zsírréteg borítja, nagy segítség lesz ez sütés közben. A húst sosem sózom sütés előtt, mert kiszárítja. A grillserpenyőt nagyon forróra felhevítem, majd zsiradék nélkül megsütöm benne a hús mindkét oldalát 2-2 percig. A legvégén sózom és frissen őrölt rózsaborssal szórom meg. Amikor letelt az idő, kiveszem egy vágódeszkára és hagyom pihenni 5-6 percig. Ezalatt a húsban lévő nedvek összeérnek, kívül ropogós, belül élénkpiros lesz... Amíg pihen gyorsan meggrillezem a zöld spárgákat, melyet megmostam és az alsó részeit letörtem. Szeretem, ha roppanósra sül, így a végén sózom, borsozom csak. A képen látható husit egy rögtönözött, de isteni finom dijoni mustáros mártással tálaltam, melyet az alábbi módon készítek: egy tojás sárgáját alaposan elkeverek habverő segítségével egy evőkanál olíva olajjal, 2 ek. száraz fehérborral és 1 tk. dijoni mustárral. Sózom, borsozom és egy kevés chili pelyhet is adok hozzá. Vízgőz felett főzöm addig, amíg picit besűrűsödik. Vigyázzunk, ha a tojás esetleg kicsapódna, érdemes átszűrni az egészet. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)