'Zsírbontó' cukormentes vaníliás fagyi variációk az észbontó, forró nyári napokra...
Ki szereti a fagyit? Van egyáltalán olyan ember, aki nem szereti a fagyit? (Na épp most jutott eszembe, hogy igen, van, az egyik barátnőm pont ilyen...) De általánosságban szerintem mindenki és ilyenkor nyáron a leggyakoribb édességnek számít. Rólam tudni érdemes! (aláhúzás, felkiáltójel már csak azért is, hátha valaki meg akar lepni vele! 😃), hogy csak a "fehér", krémes fagyikat szeretem. Ez annyit tesz, hogy minden olyat, ami vanília, joghurt, túró vagy tejszín alapú. A csokifagyit szinte egyáltalán, a gyümölcsfagyit csak nagyon-nagyon ritkán, minden mást szinte soha nem eszem. A vaníliásban, joghurtosban viszont lehet szinte bármilyen öntet. A kedvenceim a karamellás vagy a bogyós gyümölcsös öntetek, imádom, ha például tartalmaz olyan hozzávalókat, ami még ropog is a fogam alatt... így pl. chripsy, keksz, friss gyümölcsdarabkák, stb.
A mostani bejegyzést egy vaníliás fagylaltnak szentelem, mégpedig egy cukormentes, zsírszegény vaníliafagyinak, 3 féle verzióban: chilis-étcsokis (mert imádom!), fahéjas (mert ezt is nagyon imádom!) és ananászos (jéééé, igen ezt is szeretem). A jó hír az, hogy minden hozzávalónak zsírégető hatása van, így a nyári bűnbeesés, amikor tényleg valami igazán édesre vágyik az ember, mégis lehet szinte "büntetlen". Kalóriatartalma azért ennek is van, de az még a levegőnek is 😊
Ha valaki olvasgatta már a korábbi bejegyzéseimet, tudhatja, hogy a chilis-étcsoki alap ízvilág nálam, a fahéj szintén és éppen volt itthon friss ananász, így 3 nap alatt, 3 féle változatban került tálalásra ez az édesség, melyet tényleg kb. fél óra alatt össze lehet dobni, plusz a hűtés, fagyasztás.
Íme a recept:
Házi cukormentes vaníliafagyi fahéjas, chilis-étcsokis és ananászos öntettel
Házi cukormentes vaníliafagyi
(kb. 3-4 adag)
- 2 db tojás
- 2 tk. kukoricakeményítő
- 1 egész vaníliarúd kikapart belseje
- 5 dl zsírszegény tej
- 6 ek. eritrit
- 250 g krémes, natúr joghurt
- 2 tk. tejsavópor
A történet ott kezdődik, hogy 4 dl tejet elkezdek felforralni, ezalatt a 2 tojást elkeverem a 2 tk. keményítővel, a vaníliarúd kikapart magjával, 1 dl zsírszegény tejjel és a 6 ek. eritrittel, melyet a felforrt tejhez adok és sűrűre főzőm. Amikor kész, lehúzom a tűzről és hagyom alaposan kihűlni, eközben többször megkeverem. Ha alaposan kihűlt, beteszem még 2-3 órára a hűtőbe, majd ez után keverem bele a joghurtot és a 2 tk. tejsavóport. Az egészet egy fagyálló műanyag edénybe töltöm és kb. 1 napra fagyasztóba teszem, viszont kb. 2 óránként átkeverem, hogy ne legyen teljesen kemény és szilárd, hanem inkább krémes állagot kapjon a végén. Akinek van fagylaltgépe, természetesen azzal is készítheti, sajnos nekem itt nincs. Fagyasztás után tetszés szerint felhasználható sütikhez, de fogyasztható önmagában és finom öntetekkel kiegészítve.
A fahéjöntetet a vaníliafagyiba kevertem, tálaláskor szórtam még rá egy kis fahéjat.. |
Fahéjöntet
- 4 tk. eritrit
- 2 tk. őrölt fahéj
- 4 tk. zsírszegény tej
A tejet, az eritritet és a fahéjat egy kis edényben felhevítem és jól elkeverem. Akár belekeverhetjük (ahogy én is tettem) márványosan a vaníliafagyiba vagy a tetejére is önthetjük akár melegen, akár hidegen.
A fahéj... a fűszerek fűszere nálam. Szinte soha sem hiányozhat a reggeli kávémból és a reggeli joghurtos túrómból! Nem is nagyon tudom eldönteni melyiket szeretem jobban... a chilit vagy a fahéjat...!??!! Amellett, hogy isteni az illata, az íze, remek zsírégető számtalan más egyéb gyógyhatása mellett. Mivel fokozza a vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vércukorszintet, így a farkaséhség ellen is kiváló. sőt még egy jó hír, cellulitisz ellen is hatásos.
Chilis-étcsokis öntet
- 50 g 70 %-os cukormentes étcsokoládé
- 1 tk. folyékony kókuszzsír
- 1/4 tk. őrölt chili (vagy ízlés szerint akár több is)
A csokoládét felolvasztom egy hőálló edényben vízgőz felett 1 teáskanálnyi kókuszzsírral, majd hozzáteszem a chilit. Forró állapotában öntöm a jéghideg fagyira. Remek dolog, mikor a jeges fagyi találkozik a forró csokoládéval... hmm....
Maga a chili az, ami a konyhánkban az ételekhez adhat egy kis pluszt, de a diétában jelentős segítséget nyújthat a kilókat mínuszolni. Ugyanis a "kapszaicin" nevű hatóanyaga segítségével serkenti az anyagcserét és a vérkeringést, valamint növeli az emésztőnedvek termelését. Ezen felül segít csökkenteni a vér zsírtartalmát is, mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami szintén hozzájárul a diéta sikerességéhez, bátran ajánlom. Ezeken kívül káliumtartalma is igen jelentős, ami erős vizelethajtó hatással bír.
Az étcsoki azon kívül, hogy csökkenti az étvágyat és az édesség iránti sóvárgást még istenien olvad is a szánkban! Fontos azonban, hogy csakis jó minőségű, magas kakaótartalmú változatot válasszunk. Magas az antioxidáns tartalma, így segíti az emésztést. 1-2-3 kocka simán beleférhet egy lazább diétába, ha már nagyon nem bírunk magunkkal... 😏
Ananászöntet
- 200 g friss, kockákra vágott ananász
- 2 ek. eritrit
- 2 ek. hidegvíz
- 1 tk. kukoricakeményítő
Az ananászt az eritrittel és a 2 ek. vízzel felteszem a tűzre, alaposan felforralom, majd addig főzöm, míg elkezd pépesedni. Ezt követően még rásegítek a kézi turmixgéppel, de figyelek rá, hogy kisebb ananászdarabok egyben is maradjanak a szószban. a végén teszem hozzá a keményítőt, végül újra összeforralom és jól kihűtve tálalom a vaníliafagyi mellé.
Nem újkeletű dolog, ha valaki zsírégető gyümölcsre gondol, szinte rögtön az ananász jut eszébe. Az ún. "bromelain" enizmnek köszönheti eme csodálatos képességét, hiszen ez támogatja a fehérjék emésztését és szerepet játszik a zsír gyors elégetésében is, mindemellett rosttartalma sem elhanyagolható, sőt fogyókúrában kifejezetten ajánlott, hiszen hamar eltelíti a gyomrot.
A képek ugyan most nem sikerültek olyan jól, de az íze annál istenibb lett!
Na kipróbáljátok? 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése