A legjobb skandináv fahéjas csiga nyomában... azaz egy hosszú hétvége Dániában és Svédországban

Ez a bejegyzés egyre kaotikusabb... hiszen az utazási emlékek halványultak, de a leírt receptem is eltűnt... a kész bejegyzésemre sikerült telefonról rámentenem egy kezdeti vázlatot, pedig szerintem klassz lett, így hirtelen kerekedett bennem is egy káosz és feszültség, de újra nekifogtam és mivel tudom, hogy mindennek oka van, így nyugtattam magam, hogy ennek biztosan így kellett lennie... ajjjj pedig mindig megfogadom, hogy az utazás után rögtön leírom az élményeimet, csak valahogy sosem sikerül... és bár az első csiga is remek lett, de a sors is úgy akarta, hogy tökéletesítsem még! Azt hiszem sikerült még tegnap éjjel... (a hülye maximalizmusom nem hagyott aludni 😉!) A tészta nagy része túró, így a szénhidrát tartalma jóval kevesebb :)


Diétás fahéjas csiga kardamommal
(cukormentes, szénhidrátcsökkentett)


A korábbi változat... :)

Ti melyiket szeretitek jobban? A fahéjas vagy kakaós csigát? Én mindenképpen a fahéjas verziót választom, hiszen az egyik kedvenc fűszerem 😉... és hogy igazán jót egyek, egészen a skandináv országokba repültem érte...! Na jó, nem ezért mentünk, de ha már ott voltam, eltökélt célom volt kipróbálni melyik ország csigája a jobb! Vajon a dánok vagy a svédek készítik jobban?

Na de egy picit az útról... A barátnőm többször mondogatta, hogy bárhová eljön velem, csak menjünk ki valamelyik Skandináv országba is! Szerintetek sokáig kellett várnia? 😃 Volt egy szabad hétvégém, aztán csakúgy mint az összes többi repjegyemet, megláttam, olcsó volt, káoszos nap volt, majd nyomban (na jóóó, egy nagyon rövid egyeztetés után) megvettem.... 2 repjegy Budapest - Koppenhága, vissza Malmö - Budapest... yesss! Egyébként pedig ideje volt bekeményíteni, hiszen egy hétvége alatt már túl snassz lenne egy ország, nemigaz? 😊 A kettő között pedig vasárnap dél magasságában a vasárnapi húsleves helyett (hmm... de rég is ettem már vasárnapi húslevest ... 😖) átszeltük a híres Oresund hidat egy gyorsvonattal...
De a a csiga mellett volt még egy küldetés, hiszen meg kellett győződni arról is, vajon miért mondja a barátnőm, hogy az északi pasik tök helyesek!? 😇 Szóval mentünk, láttunk és vissza is mennénk... pedig magunkhoz képest egy abszolút light-os, "nyugdíjas" üzemmódban végigtolt utazásra sikeredett, sok nevetéssel és látnivalóval. 

Már-már az lenne szokatlan, hogy ha nem "akarnám" lekésni a gépet... megint rohanás, hiszen még akkor is a telefont kapkodtam egy szál törölközőben, amikor már indulni kellett volna! 😏 
Péntek késő délután érkeztünk a dán városba, Koppenhágába, ami annak ellenére, hogy szeles, borús idő fogadott minket ott (az itthoni kánikulával szemben) összhatásra nagyon egyben volt! A közlekedés szuper, fél órán belül beér az ember a központba a külvárosból és a reptérről is, a belváros pedig gyalogosan is bejárható, ha jól rémlik mi is elég sok kalóriát elégettünk! Elárulok nektek egy titkot, amit még itthon sem szoktam csinálni, először "blicceltem" külföldön a helyi járaton... vagyis egy régebbi kártyát módosítottunk a mostani dátumra... 😖 Jóóólvannaaaa, elég drága város, így valamivel muszáj volt spórolni és egyébként is leginkább csak a szállodától be a centrumig és vissza használtuk! Szóval a város rendezett, tiszta, élhető, tele egészséges és bio kajákkal, viszont brutális árak vannak! Nekünk szerencsénk volt az idővel, hiszen kb. egyszer kaptunk nagyobb esőt, azt is 5 percre, éppen annyira, hogy egy selfie erejéig felvehessük az "egyen" esőkabátunkat... 😆 


Esőkabátos selfie :)

Jó időben viszont egész nap elsétálgatna az ember... gyönyörű parkok, kisvárosi hangulat, egy kis bohémság, közvetlen, mosolygós emberek (bár nem ezt állították!) és a Nyhavn egyszerűen mesés látványt nyújt! Igen, ez volt a kedvenc részem a színes házaival! 


Mosolygós szombat délelőtt a Nyhavn-on

A közbiztonság szerintem rendben, még a Christiania, azaz a helyi hippi negyedben is, amelytől óva intettek minket, bár valóban hihetetlen és muris, hogy nyilvánosan árulják a füvet.... 


Hippinegyed

A helyi piac isteni, csak ajánlani tudom, minden ami "szem-szájnak ingere" megtalálható itt, minden gourmet-nek kötelező! A helyiek is szívesen falatoznak a friss húsokból, sajtokból és egyéb rozskenyérre kent krémekből néhány pohár bor mellett. 



Ami még nagyon tetszett, hogy belecsöppentünk egy fesztiválba, igaz nem a mi "karakterünk"-kel egyező embereket találtunk ott, de legalább a zene és a hangulat jó volt, bár a sok harisnyás fickó azért némi aggodalomra adott okot! Egyébként a kis utcák valóban hangulatosak, mindegyikben találni egy cuki kis kávézót vagy épp egy remek pékséget, ahová szívesen beül az ember és olyan álomba illő a hangulat. 


Reggeli csiga a Rosenborg kastély kertjében

Vasárnap pedig át az Oresund hídon egy gyorsvonattal egészen Malmö-ig! Az IKEA országa már csak abból is felismerhető lenne bárki számára, ha ledobnának minket bekötött szemmel egy repülőből, hogy valóban sok kék és sárga színt használnak 😃 A pályaudvartól a szállásunk kb. 10 perc sétára volt, mivel Évi fejébe vette, hogy megtanul navigálni, így rábíztam magam a hétvégén... és láss csodát ahhoz képest, hogy Brüsszelben még szinte minden alkalommal a másik irányba szédelgett volna el, most egész jól tájékozódott! 😉 A szállásunk remek volt, kedvesen fogadtak minket, a szobánkat pedig "upgrade"-elték egy jóval nagyobbra, majd mint kiderült a város legjobb fahéjas csigázója, vagyis legjobb kávézója mellett volt, de a csigáról híres a helyiek szerint. 


"Csigázás" a Lilla Kafferosteriet-ben
A szállodában ráadásul olyan minőségi svédasztalos reggelit rittyentettek elénk, hogy már értem a fogalom valódi tartalmát... 😐 Jó alapanyagok, széles választék, vetekedhetne néhány hazai és európai 5*-os hotel kínálatával, kár lett volna kihagyni, pedig általában nem szoktam szállás mellé reggelit kérni! Ami még nagy boldogsággal töltött el, hogy vasárnap este olyan jót aludtam ott, mint már hosszú idők óta nem.... 👌 Malmö nem olyan kicsi, mint ahogy én azt gondoltam, de a centrum gyalogosan ugyancsak bejárható. Nincs túlárasztva látványossággal, a legszebb része egy park volt, ami egy gyönyörű tavacska körül terült el és ahová a helyiek kijárnak olvasni, futni, sétálgatni, beszélgetni, no meg a Szent Péter katedrális.


A Szent Péter katedrális előtt

Ami megdöbbentő volt, hogy tényleg rengeteg a bevándorló, szinte helyi arcot látni sem lehet. Aki vasárnap délután érkezik a városba, javaslom, hogy jól lakottan tegye azt, mert nagyon kevés hely van csak nyitva, szinte éttermek is alig, így nagyon nehéz egy jót enni és az utcák is üresek, mintha nem laknának a belvárosban, de hétfőn annál inkább! Ekkor életre kel a város. Mi hétfő reggel látogattuk meg a piacot, ami egyértelmű volt, hiszen az egyik kedvenc időtöltésem! 😤 Sajnos nem lett gasztronómiai felüdülés, leginkább egy itthoni "nyóckerre" hasonlít a környék, az árusok sem éppen helyiek, ráadásul az általuk kóstolásra szánt portékából én személy szerint nem szívesen ettem volna, mert nem tudom mikor láttak utoljára zuhanyzót vagy fürdőkádat 😓 


Hol az a remek malmöi piac? Keresem, de nem találom... :)

Na de hogy mondjak valami jót is, a fahéjas csiga egyértelmű nyertese számomra a svéd változat! Puhább kelt tészta, sok-sok kardamommal és fahéjjal fűszerezve, tetején ropogós cukorka darabkákkal. A helyiek szerint a legjobbat Malmöben a Lilla Kafferosteriet-ben lehet kapni, naná hogy kipróbáltam! Egyébként van a helynek egy kis kiülős részre árnyékos lugassal, ahol ráadásul a turisták mellett több öltönyös fickó is megfordul egy kávé mellett lefolytatni 1-2 tárgyalást, a kiszolgálás nem a legjobb, de a fahéjasuk valóban nagyon fincsi. A dánoké sem rossz, sőt!... De kevésbé fűszeres, inkább vajasabb-levelesebb a tészta. (Bár a vajat szeretjük!) A net szerint a legfinomabb a Meyers pékségben kapható Koppenhágában. Természetesen felkerestük, bent csak vásárolni lehet, kint leülhet az ember 1 asztalka mellé, viszont szinte minden frissen készül, még a csiga is meleg volt. 

Fahéjas csiga dán módra

Fahéjas csiga svéd módra

Ha a dán gasztronómiára gondolok, nekem elsőként a fahéjas csiga jut eszembe, a dán vajas keksz és néhány jó minőségű alapanyagokból összeválogatott párolt vagy sült sertéshús, némi burgonyával és egy kis gyümölcs szósszal feltálalva, na és a halak minden mennyiségben. Ha kicsit tovább kutakodom az emlékezetemben, felsejlik, hogy mintha tanultam volna még olyan kifejezéseket, mint "smorrebrod" (szó szerint vajas kenyér), amit általában ebédre esznek, rozskenyér valamilyen krémmel, majd megpakolva némi hideg hússal vagy hallal, sajttal és akár valamilyen fűszerrel vagy zöldséggel. Ezáltal felkészülnek a vacsorára, ami náluk a főétkezés és egyfajta rituálé is egyben. Előszeretettel kerül az asztalra, az általam is kóstolt "fleskesteg", azaz sült disznóhús ropogósra pirított bőrrel és némi szalonna réteggel... egyszerűen isteni! 


Szerintem ez a "fleskesteg" éppen rám mosolyog... :)
A svéd konyháról az IKEA-ban is kapható húsgolyók, krumplipüré, szószok, fánkok és lazacok már elhíresültek. A gombás és bogyós gyümölcsök szintén kedvelt alapanyagok, a lazac mellett főként heringet fogyasztanak még előszeretettel. A svéd kenyér világhírű, mely rozslisztből készül és nagyon sokáig eláll. A kardamomot is szívesen használják mindenféle péksüteményben. A palacsinta tipikusan csütörtöki eledel egy kiadós leves után vacsorára. Biztosan mindenki evett már svédasztalról! Viszont nagyon sok más fogalommal ellentétben ez valóban onnan származik, amit a neve is tartalmaz. Eredeti nevén "smörgåsbord" alapvetően többféle hideg és meleg fogásokat kínáló büfé asztalt jelent. Korábban ünnepek alkalmával a vendégek által hozott fogásokból állt, amelyet egy hosszú asztalon kínáltak és mindenki kedvére válogatott belőle. Ma egyre nagyobb szerepe van, főként a szállodai étkeztetésben szerte a világon. 

A híres svéd fahéjas csiga, vagyis eredeti nevén "kanelbullar"-nak külön ünnepet is szenteltek a svédek, ráadásul ez pont október 4-e! Addigra készítsétek el ti is, ezt a diétás receptet, amit bemutatok nektek!


Diétás kardamomos - fahéjas csiga
(kb. 16-20 db)

Tészta:
  • 300 g zsírszegény túró (darabos)
  • 300 g zabliszt 
  • 15 g búzasikér
  • 120 g eritrit
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 g olvasztott kókuszolaj
  • 1/2 tk. őrölt kardamom
  • 1 db tojás
  • 100 ml zsírszegény tej

Töltelék:
  • 5 púpozott tk. őrölt fahéj
  • 8 tk. eritrit
  • 1/4 tk. kardamom
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 3 púpozott tk. tejsavópor
  • 3 tk. olvasztott kókuszzsír
  • 2 tk. tej

Tetejére:
  • 1 tojás fehérje
  • 1 ek. eritrit
  • 1 ek. tejsavópor

Kenéshez:
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 ek. tej
Már sülnek :)

A túrót egy villa segítségével alaposan összetöröm, hozzáadom a zablisztet, a búzasikért és a sütőport, valamint az eritritet, majd a kardamomot. Alaposan összekeverem, hozzáadom a felvert tojást, az olvasztott kókuszolajat és kb. egy deci tejet. Nekem ennyit vesz fel a tészta, de elképzelhető, hogy ennél kevesebb is elegendő. Az összegyúrt tésztát fél órára hűtőbe teszem pihentetni. A töltelék hozzávalóit összekeverem, tehát a fahéjat, az eritritet, kardamomot, tejsavóport, vaníliát, kókuszzsírt és a tejet. A tésztát kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyra, melyhez némi zablisztet használok. Megkenem a töltelékkel és szorosan feltekerem, majd 16-20 részre vágom egy kés segítségével. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem egy tojás sárgájával, amit elkeverek egy kis tejjel. 180 °C-re előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Közben a tojásfehérjét az eritrittel és a tejsavóporral habverővel felverem, de nem túl keményre, mert még folyékony állagot szeretnénk kapni, 30 perc után rácsorgatom a csigára és még 10 percig sütöm. 

Lassan elkészül... 

... és kész... de ígérem, beiratkozom lassan egy fotós tanfolyamra is! :)

Jó lesz hétvégére? 😉
Igazán gyors recept, próbáljátok ki! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)