Ez lennék én? 'Tüzes' narancsos - étcsokis túrótorta cukor- és gluténmentesen

Most, hogy túl vagyunk az idei lendületes sárkányhajózáson is, bemutatok nektek egy igazán tüzes édességet... 😉

Tudjátok mi van jelenleg a bakancslistám tetején? Lehet, hogy már írtam is róla: egyszer profi módon szeretnék főzni egy utazós-gasztro műsorban a Machu Picchu tetején! Rengetegen kiröhögtök most... de ha nem is most, a következő életemben biztosan így lesz! 😊 A múltkor ahogy ezt kimondtam már kaptam is az "intést", hogy talán tényleg valami hasonló okosságon kellene törjem az agyam... innen indult ez a torta recept is, de hogy pontosan mire, nem árulhatom még el. 

Néha igazán nehéz igazán olyat alkotni, mikor az a feladat, hogy készíts el valamit, ami igazán téged tükröz... ráadásul ha még határidő is van (elég rövid), ráadásul tombol a nyár, amikor bulizni kéne és mellette ezer más dolgod is van... 
Ezt a sütit igyekeztem tényleg "saját magamra" szabni, szerintem sikerült, igaz ennyiszer még nem sütöttem meg egy desszertet sem egy teljes hét alatt... 😊

Hogy miről is beszélek? Alul chilis-narancsos ropogós étcsokis zabkeksz alap, rajta lágy túrókrém, majd egy réteg chilis narancszselé, tetejére néhány szem házi étcsokis granola... valahogy így épül fel, melyet fejben már első gondolatra is összeraktam, egyedül a chili arányát és az állagot, díszítést kellett javítani, hogy valóban tökéletes, finom "clean" torta legyen! Minden cukor- és gluténmentesen készült, normál- és minitortaként is kiváló, hiszen végül egy minitorta méretet kellett véglegesítenem 😉

Na de, miért is mondom hogy valóban engem tükröz? 

Ropogós, chilis-étcsokis-narancsos zabkeksz... azt hiszem erről már nem egyszer írtam, hogy ez az ízvilág a kedvencem, ha csokiról van szó! Nem ismerek határokat. Szerintem ugyanúgy mint bennem, egyszerre van benne érettség, komolyság, mégis ott a chili adta pikánsság, játékosság, tüzesség. A narancs pedig a napsütötte színével és kellemes édes-savanykás ízével a vidámságot, az életörömöt tükrözi. Szerintem valahol ennek az ötvözete vagyok! Kemény, határozott, egyszer-egyszer túl nyers és erős, mégis bohókás, vidám és néha abszolút spontán és játékos. Aztán a lágy túrókrém a közepén... néha sikerül, néha nem, igenis el tudok érzékenyülni, sőt néha nagyon is lelkizem dolgokon. Mindig jót mosolygok, mikor valaki első blikkre a "tárgyalóképes, határozott fejemet" emlegeti - igeeeen, szokták elég gyakran... majd néhány mondat után... Jééé! Te tök vagány, laza és bulis vagy! Na de ez így egyáltalán nem baj! 

De jöjjön is az a süti!

"Tüzes" narancsos - étcsokis túrótorta (majdnem mint a végleges)


Chilis-étcsokis-narancsos zabkeksz
(Cukor- és gluténmentes)
Kb. 20-25 darabhoz


  • 100 g apró zabpehely
  • 100 g zabliszt
  • 1 púpozott tk. cukrozatlan 20-22%-os holland kakaópor
  • 3 ek. eritrit
  • 1 közepes narancs héja
  • 3-4 ek. frissen facsart narancslé
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g natúr joghurt
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1/4 tk. őrölt chili
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 30 g 70 % cukormentes étcsokoládé
  • 1 ek. kókuszolaj



A zabpelyhet a zabliszttel, a kakaóporral, az eritrittel, szódabikarbónával, egy csipet sóval, az őrölt chilivel, fahéjjal, a narancshéjjal összekeverem egy tálban. Ez után az étcsokit vízgőz felett felmelegítem az 1 ek. kókuszolajjal, hozzáadom a joghurtot, a vanília kivonatot, a tojás sárgáját és a frissen facsart narancslevet, majd a nedves hozzávalókat kézzel összegyúrom a száraz hozzávalókkal. Hűtőben kb. fél órát pihentetem, majd apró gombócokat formálok belőle és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kb. 5 cm-es átmérőjű, 3-4 mm vastag tallérokat formázok ezekből a gömbökből, akár egy pohár segítségével. Előmelegített 180 °C-os sütőben, kb. 20 percig sütöm. Érdemes előző nap elkészíteni, így másnapra valóban ropogós kekszet kapok.

Ropogós házi narancsos - csokis granola
  • 50 g apró zabpehely
  • 50 g nagy szemű zabpehely
  • 1 lapos tk. chia mag
  • 4 tk. eritrit
  • 2 tk. frissen facsart narancslé
  • 1 tojás fehérje
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 1 kocka 70 %-os cukormentes étcsokoládé (kb. 6-7 g)
  • 1 tk. kókuszolaj

Az apró és nagy szemű zabpelyhet összekeverem a chia maggal, fahéjjal és eritrittel, majd hozzáadom a frissen facsart narancslevet és hagyom, hogy megszívja magát a pehely. A csokit szintén felolvasztom a kókuszolajjal, miközben a tojásfehérjét kemény habbá verem. A tojáshabhoz hozzáöntöm az olvasztott csokit úgy, hogy közben vigyázok arra, ne törjön össze, majd ezt a masszát hozzáadom a zabpelyhes mixhez. Kb. 10 percet hagyom állni majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütöm, szintén hagyom kihűlni.
Akár reggeliként önmagában is kiváló!


A torta....

Kekszes alap 4db mini (kb. 8 cm) formázóhoz

  • kb. 20 db keksz
  • 2 púpozott ek. eritrit
  • 1 tk. olvasztott kókuszzsír
  • 2 ek. tej

Érdemes a kekszet már előző nap elkészíteni, így van egy kis ideje szikkadni, száradni, ettől szerintem csak még jobb lesz. Egy daráló segítségével a kekszeket összetöröm, majd hozzákeverem az eritritet, az olvasztott kókuszzsírt és langyos tejet, majd egy tortaforma, vagy 4 db kisebb formázó aljára helyezem és egy pohár vagy valami nehezék segítségével alaposan összenyomkodom. Beteszem a hűtőbe dermedni. 

Túrókrém (4 db minitortához)

  • 1 egész tojás
  • 1 narancs héja
  • 200 ml tej
  • 4 ek. eritrit
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 púpozott tk. kukorica keményítő
  • 150 g zsírszegény krémtúró
  • 100 g natúr joghurt
  • 6 lapzselatin
  • 2 ek. víz


A túrókrémhez elkészítek először is egy vaníliakrémet. A tojást alaposan felverem, hozzáadom a keményítőt, a vanília aromát, az eritritet és a tejből egy keveset. Alaposan összevegyítem, miközben a maradék tejet felteszem forralni. Amikor felforrt, beleöntöm a tojásos keveréket és sűrű krémet főzök belőle. Hagyom jól kihűlni. A krémtúrót összetöröm egy villával, hozzáadom a joghurtot, egy narancs reszelt héját és a vaníliás krémet, jól összekeverem. Mielőtt a formá(k)ba öntöm, 2 ek. vizet felmelegítek, a lapzselatinokat hideg vízbe áztatom, majd átrakom a forró vízbe. Elvegyítem benne és a krémhez adom. Így teszem a formákba amit aztán ismét hűtés követ.

Chilis narancszselé

  • 2 db narancs kifacsart leve
  • 2 ek. eritrit
  • 1,5 púpozott tk. keményítő
  • késhegynyi chili
A narancsok levét jól kifacsarom, nem baj, ha gyümölcshús is kerül a lébe. Elkezdem hevíteni az eritrittel, majd mikor elolvadt a keményítőt feloldom egy pár csepp vízben és hozzáadom. Amikor sűrűre főtt, hozzáadom a chilit és hagyom hűlni. 
Langyos állapotában teszem a torta tetejére, majd ismét hagyom alaposan megdermedni. Amikor kész, a torta vagy tortácskák tetejére szórok néhány granolát, kevés cukromentes étcsoki forgácsot és néhány szál chili pehellyel, ill. kevés naranccsal díszítem. 

Egyébként... pont a végleges, gyönyörű szép minitortámról nem készítettem fotót, így be kell érni néhány próbálkozással...

Csak az íze kedvéért...

Minitorta - Part 1.

Minitorta - már alakul...

Így esetleg???

Teljes képzavar...

Majdnem jó lesz...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)