Fűszeres, friss gyömbéres keksz cukormentesen forralt borral - Karácsonyra hangolódva
Nem túlzottan rajongok a mézeskalácsért, sőt tulajdonképpen egyáltalán nem szeretem. Gyeremekként is néha csak azért készítettem, mert díszíteni akartam őket... ami persze sosem sikerült olyan szépen, mint az újságok képein, úgy tűnik sütidíszítésben nem vagyok túl jó, bár ezt többek között azért sem értem, mert a kézműves dolgokhoz mindig is jó érzékem volt... Úgyhogy marad a sütés... odáig teljesen rendben van minden! Amikor például éppen tortát kreálok, akkor is igyekszem naturálisan díszíteni... azt gondolom, hogy a kevesebb néha több... de úgy általában mindenben igaz rám! Kivéve, ha elém tesznek néhány darab fehér csokis islert vagy egy jó adag Eszterházy tortát 😉
Most, hogy jön a Karácsony...mindenkire csak úgy rakódnak a kilók. Sajnos rám is felszaladt utóbb néhány a sok utazás, a sok rendezvény és a stressz miatt... de szerencsére mindjárt itt a január és jöhet a szokásos méregtelenítő diétám... Elég speckó, így biztosan fogok néhány új recepttel is előrukkolni.
Viszont, ha Karácsonykor plusz 5 kiló helyett csak 2-t szeretnétek "ajándékba" és még Mézi-t is meg akarjuk menteni, próbáljátok ki ezt a gyömbéres keksz receptet, még van néhány nap, addig elkészül!
Cukormentes fűszeres, friss gyömbéres keksz
- 2 bögre zabliszt (kb. 250 g)
- 1 bögre tönkölyliszt (kb. 150 g)
- 5 tk. friss reszelt gyömbér (kb. 60 g)
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt szegfűbors
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 púpozott tk. sütőpor
- 10 ek. eritrit
- 2 db egész tojás
- 5 ek. olvasztott kókuszzsír
- 4-5 ek. zsírszegény tej/kókusztej/mandulatej
- csipet só
IKEA-s bögrét használok, mert ilyenje szerintem majdnem mindenkinek van, akinek nincs, kb. 100 Ft-ért beszerezheti a jól ismert svéd bútoráruházban.
A kétféle lisztet összekeverem a sütőporral és a fűszerekkel, egy csipet sóval és a reszelt gyömbérrel, valamint a reszelt citrom héjával. Ezt követően adom hozzá az eritritet, a kókuszzsírt és két tojást, majd szükség szerint 4-5 ek. növényi vagy normál tehéntejet, úgy hogy a tészta gyúrás közben összeálljon. Nagyon vékonyra nyújtom és tetszés szerinti formákat szaggatok belőle. Karácsony alkalmából én "Mézi", fenyő és csillag formákat használtam. 😊 Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm meg, 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig.
![]() |
Gyömbéres kekszek sütés előtt... |
![]() |
... és után. |
Tudtátok, hogy a gyömbér egyébként mennyire egészséges? Még a diétában is jól jöhet, hiszen javítja az emésztést és szabályozza a vércukorszintünket, ezáltal segítve a fogyást! 😊 Emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, megakadályozza a vérrög kialakulását és csökkenti a vérnyomást. Izomgörcsökre és reumára is jó, mert kiváló fájdalomcsillapító. Akinek nagyon visszeres a lába (és nálunk a családban ez sajnos örökletes), annak is jó választás, mert fokozza vérkeringést. Az már ismert, hogy megfázáskor és influenzában szenvedők számára is hatásos, láz- és köhögéscsillapító hatása miatt, ráadásul erősíti az immunrendszert. A múltkor éppen egy olyan tanulmányt olvastam, amely szerint még egyes rákos megbetegedéseknél is hatásos lehet.
Például amikor Angliába mentünk, előtte picit megfáztam és anyukám azt mondta, hogy fogyasszak sok gyömbért... Vajon így gondolta? 😉
![]() |
Gyömbérsör... az angliai kedvenc :) |
De ha már az italoknál tartunk, forralt borban szerintem verhetetlen vagyok... Legalábbis egyesek azt állítják. Nálam nem cukorra készül
Cukormentes, fűszeres forralt bor
Arányait tekintve én mindig úgy készítem, hogy 2 dl száraz vörösborhoz adok 1 dl vizet és 2 ek. eritritet. (Ha egy teljes üveggel készítek, az összes mennyiséghez kb. 3-3,5 dl. víz kerül.) Megy bele jó sok narancs, aminek a levét is kifacsarom mielőbb beledobom a héjával együtt, egész fahéj és szegfűszeg, valamint ánizs és egy kis szegfűbors, de csak nagyon minimális, ezen kívül szoktam egy nagyon kevés reszelt gyömbért is beletenni. (kb. egy üveg borhoz 1 teáskanálnyit) Ha valami tüzesre vágyom, néha még meg is bolondítom egy nagyon pici őrölt chilivel 😉 A fűszereket és a gyümölcsöt még hidegen teszem bele, és amire nagyon figyelni kell, hogy éppen csak fel kell hevíteni az egészet, forralni semmiképpen nem szabad.
Nos én ezúton szeretném megragadni az alkalmat és...
Kellemes Karácsonyi ünnepeket, valamint
sikerekben, egészségben gazdag, boldog új évet kívánni nektek!
sikerekben, egészségben gazdag, boldog új évet kívánni nektek!
Illetve engedjétek meg, hogy megboldogult Fábián Juli egyik idézetével zárjam ezt a bejegyzést, ezt ma reggel találtam és most nagyon megtetszett nekem, legszívesebben minden körülöttem lévő negatív embernek elküldeném egy pici "Hahóóóó"-val... na meg rossz napjaimon saját magam is arcon csapnám egy cetlivel, amin ez áll... 😔😊
"A világ tele van olyan dolgokkal, amelyeknek csak örülni lehet. Csak ahhoz nem jutnak el az élet csodái, akinek nincs füle, szeme, érzékelése a csodákhoz."
Boldog Karácsonyt Vercsike! 🎄🎁
VálaszTörlésKöszönjük a élménybeszámolókat és recepteket!😘