Kétszínű kókuszos karobporos szülinapi kuszkusztorta - Billentsd magad egyensúlyba!
Elég sok kókuszos recept látott mostanság napvilágot nálam, bár nem csoda, hiszen a jelenlegi diétám más gyümölcsöt nem is nagyon enged, még 1-2 kivétellel, na meg hát szerencsére nagy rajongója is vagyok, tehát még csak nem is esik nehezemre, valami újdonságot kitalálni így az ünnepek körül.
Igen! Nekem az április az ünnepekről szól. Nem véletlen, hogy a kedvenc évszakom. Vége a búskomor télnek, süt a nap, nyílnak a virágok, rügyeznek a fák, dalolnak a madarak és mielőtt átmegyek "költőbe" nem utolsó sorban meg kell említenem, hogy sok, hozzám nagyon sok közel álló személynek és nekem is áprilisban van a születésnapom! Az ember pedig örüljön annak, hogy él, hogy vannak barátai, családja és a sok-sok mindennapos probléma ellenére lássa meg a jót is maga körül, hiszen így lehet csak elviselni azokat! Én például hiszek abban, hogy a hála igenis jó hatással van az ember kedélyállapotára és a megfelelő egyensúly megtalálására, hiszen az egyensúly fontos, szinte mindenben az életben. Néha el tudok menni végletekig és csak feketén vagy csak fehéren látni dolgokat, de azért próbálok törekedni a köztes megoldásra.
Ez a süti éppen a két pólust szimbolizálja színekben és azt hiszem ízekben is harmonizál a fehér és a barna rész egymással.
Nálam a konyhában viszonylag újdonságnak számít a karobpor, amelyet a kakaópor helyettesítésére használok és mindenki aki még nem hallott róla mosolyogva néz, hogy már megint olyan alapanyagot használok, amit még "ki sem tud mondani"... "ehető ez egyáltalán?" 😊
Nálam a konyhában viszonylag újdonságnak számít a karobpor, amelyet a kakaópor helyettesítésére használok és mindenki aki még nem hallott róla mosolyogva néz, hogy már megint olyan alapanyagot használok, amit még "ki sem tud mondani"... "ehető ez egyáltalán?" 😊
Nos... nagyon is ehető és egészséges! Tulajdonképpen a szentjánoskenyérfa termésének megőrölt magjáról van szó, amely azért is jobb a kakaópornál, mert nem tartalmaz teobromint, ami ugyanolyan serkentő anyag, mint a koffein. Nem új keletű dologról van szó, hiszen már a bibliai időkben is használták, ugyan ekkor még csak édesítőként. Nem allergén anyag, nem tartalmaz glutént és laktózt, ugyanakkor koleszterin- és nátriumszegény. Sűrítésre is kiváló.
Mivel a sütemény friss kókuszt tartalmaz, így mi sem egyszerűbb, ha magunk készítjük a süteményhez való kókusztejet is.
Házi kókusztej
Hozzávalók:
- 300 g friss kókusz finomra darálva (kb. 2 db kisebb kókuszdió)
- csipet só
- 1,6 liter víz
A friss kókuszhúst alaposan átmosom és apróra darálom, majd a fenti mennyiségű forrásban lévő vízbe öntöm egy csipet sóval. Kb. 2-3 percig főzöm, aztán elzárom és egy éjszakára hagyom benne állni. Másnap apró lyukú szitán átszűröm az egészet és a fennmaradó kókuszhúst alaposan kinyomkodom. A kapott kókusztej pár napig hűtőben tárolva is eláll.
Kókuszos karobporos szülinapi kuszkusztorta,
kókuszkrémmel és habcsókkal díszítve
Alap tészta hozzávalói:
- 400 g kuszkusz
- 800 ml házi kókusztej
- 6 db tojás
- 150 g eritrit
- csipet só
- 1 vaníliarúd
- 100 ml olvasztott ghí
- 1 tk. sütőpor
- 2 tk. zabliszt
- 70 ml kókuszvíz (kb. 2 db kisebb kókuszból)
Először is elkészítem az alap masszát. A 800 ml kókusztejet felmelegítem és a kuszkuszra öntöm, amit lefedek. Hagyom megduzzadni és kihűlni. A tojásokat az eritrittel, egy csipet sóval és a vaníliarúddal habosra keverek, hozzáadom az olvasztott ghí-t és a kókuszvizet. Ezt követően a kihűlt kuszkuszhoz adom. Végül szitálok a keverékhez 2 tk. sütőporral elkevert zablisztet.
A kapott masszát elosztom 1/3-ad és 2/3-ad arányban.
Kókuszos rész hozzávalói:
- az alap tészta 2/3-ad része
- 300 g friss kókuszreszelék (ami a kókusztejből maradt vissza)
- 150 ml házi kókusztej
A 2/3-ad részhez hozzáadom a friss kókuszreszeléket, ami a házi kókusztejből megmaradt, majd még 150 ml kókusztejjel lazítom a tésztát.
Barna rész hozzávalói:
- az alap tészta 1/3-ad része
- 20 g karobpor
- 50 ml házi kókusztej
A tészta másik 1/3-ad részéhez hozzáadom a 20 g karobport és 50 ml házi kókusztejet, alaposan elkeverem benne.
Egy tortaformát (az enyém 24 cm-es) sütőpapírral kibélelek, alulra öntöm a kókuszos részt, felülre pedig a barna részt, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöm. Sütés után teljesen ki kell hűteni a tortát, az sem baj, ha már előző este elkészítjük.
Egyébként ha van kedvünk a barna és a kókuszos részt kedvünk szerint tehetjük a tortaformába, szépen mutat, ha két fehér réteg között van egy barna vagy éppen pöttyöket helyezünk barnával a fehér részbe, tényleg csak a fantáziánkra van bízva.
Kókuszkrém:
- 3 tojás sárgája
- 100 g eritrit
- 25 g kukoricakeményítő
- 600 ml kókusztej
- 10 g ghí
- 150 g kókuszreszelék
- 10 g zselatin
A 3 db tojás sárgáját az eritrittel és a kukoricakeményítővel alaposan elkeverem, majd hozzáöntöm a kókusztejet és az olvasztott ghít és egy lábasban sűrű krémmé főzöm. Amikor kissé kihűlt, a kókuszreszeléket, majd a zselatint egy nagyon kevés meleg vízben feloldva hozzáadom és az egészet alaposan kihűtöm. A torta szélét és tetejét ezzel a krémmel vonom be, a torta oldalát pirított kókuszreszelékkel díszíthetem még.
Habcsók:
- 3 tojás fehérje
- 1 csipet só
- 50 g eritrit
- pár csepp friss citrom leve
- 1 tk. kukoricakeményítő
- 1 tk. karobpor
A 3 tojás fehérjét 1 csipet sóval el kezdem kemény habbá verni, apránként adom hozzá az eritritet és néhány csepp citromlevet, majd a kukoricakeményítőt. Amikor a hab már elég masszív, ketté választom és az egyik részbe teszek 1 tk. karobport. A fehér és a barna masszát is külön-külön habzsákba teszem és kisebb habcsókokat formázok belőle, melyet 160 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütök, majd hagyom kihűlni és kiszáradni őket. A torta tetejét ezzel díszítem.
Gyerünk, edd magad egyensúlyba! 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése