Retro kókuszkocka reform köntösben - előhozza gyermekkori énünket...

Ízjárat: Gyermeknapi retró kókuszkocka reform köntösben

"Akit az istenek szeretnek, meghagyják örökre gyermeknek" - Nagypapám mindig ezt mondogatta, mondhatni az egyik kedvenc szólás-mondása volt! 😉 Hát én is átvettem, főleg mikor valami újabb hülyeségen töröm az agyam, ezzel nyugtatgatom magam! 😋 Én azt mondom, nem baj, ha az embernek felnőttként is marad egy kis (vagy egy jókora) gyermeki énje, mert az előhozza a kreativitást, a jókedvet, az önfeledtséget és segít kikapcsolni az agyat az állandó mókuskerékből. 

Nagypapámmal kertészkedünk..
Bár a kép homályos, de
a kis csini virágmintás rucis lány vagyok én :) 

S ha már gyerekkor és gyereknap, mindenkinek vannak gyermekkori kedvenc ételei, sütijei, amit a nagymamája vagy édesanyja készített. Nos, nekem mindenféle kókuszos dolog ilyen. Manapság a "retro" stílus reneszánszát éli, nem csak a lakberendezésben vagy a divatban oly kedvelt, hanem a konyhában is. Újra elővették a régi eszközöket és a nagymamák régi receptes füzetét, noha továbbra is sorra nyitnak az új hullámos, a diétásoknak kedvező cukrászdák, a reform változatokkal. 

Enni már akkor is szerettem :P

Ezennel igyekeztem a kettőt ötvözni, egy régi receptet alkottam meg teljesen reform módon, természetesen cukormentesen, amelyet akár glutén-, laktózérzékenyek is elkészíthetnek, fogyaszthatnak, de még a Regenor diétába is beilleszthető! Nos, kíváncsiak vagytok rá? Szerezzetek be mindent, ami kókuszból van és már kezdődhet is a sütés! 😊 Ugyan nem mézes-vajas piskótáról van szó, de most garantáltan egy puhább és finomabb tésztát kaptok, mint az eredeti változatban!




Cukor-, glutén- és laktózmentes retro kókuszkocka
(kb. 24 db-hoz) 

Tésztához:
  • 4 db tojás
  • 200 g kókuszliszt
  • 200 g eritrit
  • 100 g puha ghí
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 600 ml kókusztej
  • csipet só

A kókuszlisztes piskóta sütés előtt

A tojásokat ketté választom, a fehérjét egy csipet sóval közepesen kemény habbá verem. A tojások sárgáját az eritrittel egy robotgép segítségével el kezdem habosítani, majd apránként hozzáadom a puha ghít. Amikor már kifehéredett, fokozatosan adom hozzá a szódabikarbónával elkevert kókuszlisztet és a kókusztejet felváltva, úgy, hogy mindig csomómentesen el tudjam keverni a masszát, természetesen ezt addig folytatom, míg el nem fogy mindkettő hozzávaló. A végén az egészet fellazítom a tojásfehérje habbal és egy kb. 20x30 nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. egy órát sütöm. Hagyom kihűlni, a széleit levágom, aztán 4x8 darab kisebb kockát vágok belőle. 

Mázra várva...

Mázhoz és a "formázáshoz":
  • 50 g ghí
  • 100 g eritrit
  • 60 g karobpor
  • 200 ml kókusztej
  • kb. 50 g kókuszreszelék

A ghít az eritritettel el kezdem melegíteni egy kisebb lábasban, majd amikor már elolvadt, hozzáadom a karobport és egy habverővel csomómentesre keverem benne, majd hozzáadom a kókusztejet. Az egészet felhevítem, de nem forralom és hagyom langyosra hűlni. A kis piskótakockákat ebbe mártom, sőt én a mázban hagytam kb. egy negyed percre, hogy jól megszívják magukat, majd kókuszreszelékbe forgatom egyenként. 

Kívül-belül puha és kókuszos

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...