Retro kókuszkocka reform köntösben - előhozza gyermekkori énünket...
Ízjárat: Gyermeknapi retró kókuszkocka reform köntösben |
"Akit az istenek szeretnek, meghagyják örökre gyermeknek" - Nagypapám mindig ezt mondogatta, mondhatni az egyik kedvenc szólás-mondása volt! 😉 Hát én is átvettem, főleg mikor valami újabb hülyeségen töröm az agyam, ezzel nyugtatgatom magam! 😋 Én azt mondom, nem baj, ha az embernek felnőttként is marad egy kis (vagy egy jókora) gyermeki énje, mert az előhozza a kreativitást, a jókedvet, az önfeledtséget és segít kikapcsolni az agyat az állandó mókuskerékből.
Nagypapámmal kertészkedünk.. Bár a kép homályos, de a kis csini virágmintás rucis lány vagyok én :) |
S ha már gyerekkor és gyereknap, mindenkinek vannak gyermekkori kedvenc ételei, sütijei, amit a nagymamája vagy édesanyja készített. Nos, nekem mindenféle kókuszos dolog ilyen. Manapság a "retro" stílus reneszánszát éli, nem csak a lakberendezésben vagy a divatban oly kedvelt, hanem a konyhában is. Újra elővették a régi eszközöket és a nagymamák régi receptes füzetét, noha továbbra is sorra nyitnak az új hullámos, a diétásoknak kedvező cukrászdák, a reform változatokkal.
Enni már akkor is szerettem :P |
Ezennel igyekeztem a kettőt ötvözni, egy régi receptet alkottam meg teljesen reform módon, természetesen cukormentesen, amelyet akár glutén-, laktózérzékenyek is elkészíthetnek, fogyaszthatnak, de még a Regenor diétába is beilleszthető! Nos, kíváncsiak vagytok rá? Szerezzetek be mindent, ami kókuszból van és már kezdődhet is a sütés! 😊 Ugyan nem mézes-vajas piskótáról van szó, de most garantáltan egy puhább és finomabb tésztát kaptok, mint az eredeti változatban!
Cukor-, glutén- és laktózmentes retro kókuszkocka
(kb. 24 db-hoz)
Tésztához:
- 4 db tojás
- 200 g kókuszliszt
- 200 g eritrit
- 100 g puha ghí
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 600 ml kókusztej
- csipet só
A kókuszlisztes piskóta sütés előtt |
A tojásokat ketté választom, a fehérjét egy csipet sóval közepesen kemény habbá verem. A tojások sárgáját az eritrittel egy robotgép segítségével el kezdem habosítani, majd apránként hozzáadom a puha ghít. Amikor már kifehéredett, fokozatosan adom hozzá a szódabikarbónával elkevert kókuszlisztet és a kókusztejet felváltva, úgy, hogy mindig csomómentesen el tudjam keverni a masszát, természetesen ezt addig folytatom, míg el nem fogy mindkettő hozzávaló. A végén az egészet fellazítom a tojásfehérje habbal és egy kb. 20x30 nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. egy órát sütöm. Hagyom kihűlni, a széleit levágom, aztán 4x8 darab kisebb kockát vágok belőle.
Mázra várva... |
Mázhoz és a "formázáshoz":
- 50 g ghí
- 100 g eritrit
- 60 g karobpor
- 200 ml kókusztej
- kb. 50 g kókuszreszelék
A ghít az eritritettel el kezdem melegíteni egy kisebb lábasban, majd amikor már elolvadt, hozzáadom a karobport és egy habverővel csomómentesre keverem benne, majd hozzáadom a kókusztejet. Az egészet felhevítem, de nem forralom és hagyom langyosra hűlni. A kis piskótakockákat ebbe mártom, sőt én a mázban hagytam kb. egy negyed percre, hogy jól megszívják magukat, majd kókuszreszelékbe forgatom egyenként.
Kívül-belül puha és kókuszos |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése