Ősz Párizsban és a konyhámban is: almás, dióhabos francia galette (cukormentes, IR-barát)
Tudom, hogy sokan rajonganak Párizsért, így mikor hangoztattam azt, hogy "én nem szeretem a várost", mindenki bambán nézett rám, mintha legalábbis azt mondtam volna, hogy nem szeretem csokit. Az ősz számomra viszont egy nagyon kedvelt évszak és valahogy a "Párizs-képemet" is átformálta.
Ha magamnak választottam volna úti célt, biztosan nem Párizsra esett volna a választásom egy őszi hétvégére, mivel többször jártam ott és egyszer sem fogott meg igazán. A keresztlányom viszont már régóta vágyott ide és mivel idén ballagott, úgy gondoltam, hogy mindenféle haszna vehetetlen ajándék helyett a legtökéletesebb amit adhatok, egy utazás, ahol igazi élményeket szerezhet. Szemeztem én a tavasszal, a nyárral, de a közös időpontot csak egy október eleji hétvégére sikerült "kialkudnunk" és egyáltalán nem bánom. A párizsi ősz megadta a hangulatot és ezzel együtt azt is, hogy most már bármikor visszamennék... vagy lehet nem csak az időnek, hanem nekem is meg kellett rá érjek? 😇
Már akkor tudtam, hogy jó kis hétvége lesz ez, mikor a Notre-Dame-tól kb. 10 perc sétára lévő hotelünket elfoglaltuk, konkrétan a bárnegyed kellős közepén, egy latin bár felett, ahol folyamatosan kubai zene szólt 😍, hát szerintetek nem minden estét ott akartam zárni? 😜
![]() |
Piknik a parkban :) |
Nagyon jókat sétáltunk, piknikeztünk, boroztunk és nevettünk, két nap alatt letudtuk tulajdonképpen gyalogosan a város főbb nevezetességeit, fájt is a lábunk rendesen minden estére. Tényleg szerencsénk volt a napsütéssel és ez olyan jó érzéssel töltött el, mert eddig Párizs esősebb arcát sikerült mindig megismernem. Ráadásul szombat este összefutottunk egy kedves ismerősömmel, akit Bordeaux-ban ismertem meg, nagyon jó beszélgetéssel telt a találkozás. Ami még külön élmény volt számomra, végre látni és nem az esőtől rohanni az Eiffel-torony villogó fényeit, amelyet sötétedés után óránként játszanak egészen 11 óráig, na és persze a Montmatre és a Sacré-Coeur ismételten elnyerte az első helyet a szívemben a párizsi látnivalók sorában.
![]() |
Az egyik kedvenc helyem: Sainte-Chapelle kápolna |
![]() |
... és a másik nagy kedvenc: Sacré-Coeur és Montmatre |
Na és a kaják... a franciák egyik nagy kedvence a fekete kagyló fehérborban párolva , sült krumplival (francia nevén "Moules et Frites")... azok a pékségek mindenféle pitével és a leveles tésztákba pakolt finomságokkal... hmmm... igen azt hiszem a francia pékségek kínálatának lehetetlen ellenállni és erre minden utazásom során rájövök! 😦😜
Ami viszont az idei kiruccanás nagy szenzációja volt... egy úgynevezett briós tészta, rózsaszín, mandulás pralinéval keverve. Ha ettetek már mennyei finomságot... Nem nagyon szeretem a túl gej dolgokat, ez viszont kicsit az, de valami isteni! Komolyan próbáljátok ki! A belváros több pontján kapható, egy-egy pékségben is megtalálható, de szerintem az nem néz ki olyan jól és nem is tűnik olyan finomnak, mint amit a "François Pralus" cukrász manufaktúra láncolatnál lehet kapni. Nem mondom, hogy olcsó, mert a kisebb méret is 6,5 Euróba kerül, de mindenképpen érdemes legalább egyszer az életben megízlelni. Mi konkrétan péntek délelőtt kóstoltuk először, kb. vasárnap reggelig azt emlegettük, így még indulás előtt kénytelenek voltunk újra vásárolni belőle 😇😅 A péksüti egyébként franciául a "brioche aux pralines roses" névre hallgat és ha megkóstoljátok, biztosan a mennyekben fogjátok érezni magatokat! Naaa... már megint "csorog a nyálam".... tessék! 😛😏
![]() |
Brioche aux pralines roses |
Viszont most újra itthon és ismét diétába fogtam... nemrégiben azt hittem, hogy inzulin rezisztens vagyok, viszont kiderült, hogy jók az értékeim, azonban a diéta számos pozitív hatását tapasztalom magamon, így folytatom. Nagyon régóta ki akartam próbálni a galette receptjét, viszont kissé átalakítottam, úgy, hogy a diétázók számára is élvezhető legyen. Ez egy igen kedvelt francia pite recept, nem csak nagyon finom, de nagyon-nagyon gyorsan el is készül, így kiváló egy őszi piknikre például.
Maga a "galette" elnevezést a franciák több receptjükre is használják, ott van például a hajdinalisztből készült palacsinta, ami egyszer már elkészítettem nektek ITT, vagy a Galette des Rois, ami egy leveleles tésztából készült töltött sütemény, leggyakrabban "korona" kerül a tetejére papírból díszítésként. Leggyakrabban az elnevezés alatt mégis a hihetetlenül finom, omlós pitét értik, amit szinte bármivel megtölthet az ember, amihez csak éppen kedve szottyan vagy éppen amit otthon talál. Én a mostani receptemhez almát, diót és fahéjat használtam... számomra ezek mindig az ősz hangulatát idézik.
Teljes kiőrlésű, cukormentes almás-dióhabos galette
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g teljes kiőrlésű zabliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 1 db tojás
- 50 g eritrit
- 100 g ghí/kókuszzsír
- csipet só
- 1/4 citrom kifacsart leve
- 1-2 ek. hideg víz
Töltelék:
- 2 db közepes alma
- 1 tk. őrölt fahéj
- 100 g darált dió
- 2 db tojás
- 3 ek. eritrit
- csipet só
Először is elkészítem a pite tésztáját. A liszteket összekeverem egy csipet sóval, majd elmorzsolom benne a ghít/kókuszzsírt. Hozzáadom az eritritet, majd végül a tojást és a citrom kifacsart levét. Ha szükséges 1-2 ek. hideg vizet adok hozzá és összegyúrom. Hűtőben pihentetem 15-20 percet. Az almákat kisebb kockákra vágom, összekeverem 1 ek. eritrittel és az őrölt fahéjjal. A 2 db tojás habját egy csipet sóval kemény habbá verem habverő segítségével, adok hozzá a végén 1 ek. eritritet és még ezzel is verem egy kicsit. A tojások sárgáit is kihabosítom 1 ek. eritrittel, majd jöhet bele a darált dió. Ehhez apránként adagolom hozzá a tojáshabot, először csak kicsit fellazítom vele, végül óvatosan keverem hozzá a többit, hogy a hab ne törjön össze. A megpihent tésztát átgyúrom és nagyon vékonyra nyújtom. A közepébe kör alakban halmozom rá a töltelékeket. Én most sávokban raktam rá az almát és a dióhabot, így mutatósabb, de a "mintázat" a fantáziánkra van bízva. Sütőlapra teszem és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Fogyasztás előtt egy kicsit érdemes hűteni, így egyszerűbben szeletelhető. Az egész pite így 164,32 g számolós szénhidrátot tartalmaz, én 8 egyelő részre vágtam, 1 szeletben így 20,54 g CH van.
Színes őszi napokat! 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése